Spis treści:
- Jak przechowywać miąższ z dyni?
- Co można zrobić z miąższu dyni? Kilka przepisów, które warto wypróbować
- Jak suszyć pestki dyni?
- Jakie właściwości mają pestki dyni?
- Co zrobić z pestek dyni?
Oczywiście dynia to nie tylko miąższ, ale również pestki, które mają fantastyczne właściwości. Z nich także można przygotowywać przekąski, pasty czy też po prostu zajadać je bez niczego. Dlaczego warto jeść dynię i pestki dyni? Jakie dania z nich zrobić?
Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Jak przechowywać miąższ z dyni?
Kiedy upieczecie już dynię - hokkaido, piżmową czy jakąkolwiek inną, z której chcecie coś ugotować - warto od razu przygotować z niej coś pysznego. Miąższ jest ciepły, słodki, bardzo miękki i gładki. Łatwo zrobić z niego purée, które można następnie dodać do zupy czy zjeść zamiast ziemniaków. Jednak jeśli chcecie użyć dyni dopiero za jakiś czas lub też upieczony okaz był naprawdę sporych rozmiarów, spokojnie możecie przechować ją w lodówce.
Wystarczy zamknąć miąższ w pojemniku szklanym lub plastikowym. Tak schowane warzywo będzie świeże jeszcze przez kilka dni. Jak przechowywać miąższ dyni w zamrażalniku? To również jest do zrobienia. Dynię można zamrozić i trzymać w woreczku strunowym. Dobrze jest wcześniej zrobić z niej purée, blendując całość na gładką masę. Następnie zamrozić w foremkach do muffinek, po kilku godzinach wyciągnąć i przełożyć do worka nadającego się do trzymania w lodówce. Mrożoną dynię możecie wykorzystać jako dodatek do zup, sosów czy deserów.
Co można zrobić z miąższu dyni? Kilka przepisów, które warto wypróbować
Co można zrobić z miąższu dyni? Kilka przepisów na przeróżne dania warto mieć w zanadrzu. Dzięki temu możecie przygotować dynię na kilka sposobów, ciesząc się jej smakiem podczas obiadów, śniadań czy też podwieczorków. Oto nasze propozycje.
Muffinki z dyni
Muffinki z dyni to prosty przepis na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Można zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły bądź zjeść zamiast ciastka do kawy. Te babeczki robi się ekspresowo, co jest niewątpliwie kolejną zaletą. Przygotujcie 200 gramów zblendowanego miąższu dyni, szklankę płatków owsianych lub jaglanych, pół szklanki mleka lub napoju roślinnego, jednego banana, jajko i kilka łyżek mąki, by zagęścić masę. Jeśli chcecie, możecie użyć również cukru, choć banan i dynia są wystarczająco słodkie. Co musicie zrobić? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, przełożyć ciasto do foremek i piec całość w 180 stopniach przez 30 minut. To wszystko - babeczki są pyszne, sycące i niezwykle jesienne.
Zupa dyniowa
Jednym z najbardziej tradycyjnych dań z dyni jest oczywiście zupa. Krem dyniowy powinien bazować na dobrym bulionie, jednak to, czy jest on mięsny, czy też warzywny, zależy już tylko od was. Do bulionu należy dodać cały miąższ lub też tylko jego część, w zależności od tego, jak gęsta ma być zupa. Warto wrzucić do niej również marchewkę czy ziemniaki bądź ugotowaną kaszę jaglaną, by jeszcze ją zagęścić, a także dodać odrobinę wartości odżywczych. Im więcej składników, tym bardziej treściwe będzie to danie. Zupę podawajcie z odrobiną słodkiej śmietany i koniecznie z suszonymi lub uprażonymi pestkami dyni.
Kopytka z dyni
Kopytka z musem dyniowym? O tak, to naprawdę pyszny obiad. I wcale nie jest skomplikowany. Osoby, które choć raz robiły kopytka, z pewnością sobie z nim poradzą. Czego potrzebujecie? Pół kilograma obranych i ugotowanych ziemniaków, najlepiej już przestudzonych, 300 gramów purée z dyni, jajko, odrobinę soli i pieprzu, a także 250 gramów mąki pszennej i 50 gramów mąki ziemniaczanej. Ziemniaki należy ugnieść razem z dynią na gładką masę, dodać jajko i przyprawy, a także mąkę. Wszystkie składniki zagniatajcie tak, by się ze sobą połączyły. Podsypujcie je mąką ziemniaczaną aż do momentu, w którym ciasto będzie odchodzić od dłoni.
Teraz czas na tworzenie kopytek. Weźcie kawałek ciasta i zacznijcie rolować je na blacie posypanym mąką. Z wałka o grubości około dwóch centymetrów odkrawajcie kopytka. Wrzućcie je do zagotowanej i osolonej wody - najlepiej po kilka, by się ze sobą nie zlepiły. Kluseczki należy gotować przez około dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągnijcie je za pomocą łyżki cedzakowej i odłóżcie na talerz. Ugotowane kopytka można podsmażyć na maśle, by były jeszcze smaczniejsze. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu szpinakowego.
Jak suszyć pestki dyni?
A co zrobić z pestek dyni? Oczywiście należy je ususzyć, by nawet odrobina tego cudownego warzywa się nie zmarnowała. Jak suszyć pestki dyni? Umyte i osuszone pestki można wyłożyć na papierze do pieczenia w pobliżu grzejnika. Ta metoda wymaga nawet trzech dni, podczas których pestki trzeba przewracać, by suszyły się równomiernie. Szybsza metoda wymaga włączenia piekarnika, rozgrzania go do temperatury 70 stopni i suszenia przez półtorej godziny przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli trochę wam się spieszy i już chcecie zajadać pyszne pestki, ta metoda z pewnością bardziej przypadnie wam do gustu.
Jakie właściwości mają pestki dyni?
Pewnie zastanawiacie się, jakie właściwości mają pestki dyni. Czy rzeczywiście warto włączyć je do swojej diety? Możemy zapewnić was, że nie jest to tylko resztka dyni, którą zjada się ze względu na przyjemne chrupanie. W pestkach znaleźć można mnóstwo minerałów i witamin, między innymi witaminę A, C, E oraz te z grupy B.
Przede wszystkim jednak pestki są bogactwem cynku, który nazywany jest męskim pierwiastkiem. Wspiera on bowiem utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, a także poprawia ruchliwość plemników i zwiększa produkcję nasienia. Między innymi dlatego mężczyznom starającym się o dziecko zaleca się spożywanie produktów z dużą ilością cynku.
Oprócz tego pierwiastka, pestki dyni zawierają też magnez, który wspiera pracę układu nerwowego, żelazo, mangan i miedź. To również źródło fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. W pestkach dyni znaleźć można naprawdę wiele dobra - i mówimy tu nie tylko o smaku.
Co zrobić z pestek dyni?
Doskonale sprawdzą się one jako dodatek do sałatek, musli czy deserów. Można również zajadać je tak po prostu, dla przyjemnego chrupania i właściwości prozdrowotnych. Taka przekąska to samo zdrowie. Co zrobić z pestek dyni? Z ich dodatkiem da się przyrządzić fantastyczne pasty do chleba, chociażby z papryką i cukinią. Zmielone pestki dyni można też dodać do ciast czy kremów - na przykład zamiast orzechów. Oczywiście dynia może zagościć również w domowym chlebie czy bułkach. Warto mieć je w spiżarni, by od czasu do czasu poeksperymentować w kuchni.
Miąższ i pestki dyni to wspaniałe składniki, z których śmiało powinniśmy korzystać w kuchni. Najlepiej nie tylko jesienią. Jakie są wasze pomysły na dynię? Czy wiecie już, co przygotujecie z niej na obiad, lunch lub deser?
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę »
Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować »
Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »