Spis treści:
Hodowcy warzyw wyczekują jesieni, kiedy mogą pochwalić się swoimi zbiorami. Części z nich udaje się wyhodować nienaturalnie wielkie okazy, mogące startować w konkursach, np. na największą dynię. W tym roku udało się ustanowić nowy rekord Polski. Dowiedz się szczegółów i tego, co potem zrobić z miąższem i pestkami, aby w kuchni nic się nie zmarnowało.

Największa dynia w Polsce
W sobotę 14 października 2023 roku, w warszawskim Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie zorganizowano konkurs w ramach obchodów Dnia Dyni. Do zawodów przystąpiło kilku hodowców, jednak zwycięski tytuł przypadł panu Mateuszowi Dąbrowskiemu z Zarzecza na Podkarpaciu.
Dynia „Dorotka” - nazwana tak przez córkę hodowcy - ustanowiła nowy rekord Polski, pobijając zeszłoroczny wynik o 13,5 kg. Posadzona na przełomie marca i kwietnia, w październiku ważyła już 907 kilogramów. Jak podkreślił pan Mateusz, choć do lipca nie rokowała zbyt dobrze, podczas wakacyjnych upałów warzywo dziennie pochłaniało już nawet 400 litrów wody i w nocy przybierało do 15 kg.
Dynia „Dorotka” przez kolejne dwa-trzy tygodnie będzie wystawiona do oglądania w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie. Pan Mateusz zapewnia, że tak ogromną dynię przeznaczy na kompost.
Co zrobić z dyni?
Zwycięzca konkursu na największą dynię zażartował również, że mógłby z niej przygotować zupę dla małego miasteczka. Co zrobić z dyni, jej miąższu i pestek? Każdy element warzywa, prócz skórki można wykorzystać. Poniżej znajdziesz mnóstwo inspiracji na najlepsze przepisy z dynią w roli głównej. Nie ograniczaj się tylko do tradycyjnej zupy - postaw na nietypowy chleb, kawę, sernik czy kopytka. W takiej jesiennej wersji są obłędnie pyszne.
6. Chrupiący chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

Chrupiący chleb z pestkami dyni i słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, YouTube @mardar, finanse.wp.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę »
Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować »
Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »