Spis treści:
- Olej sezamowy – właściwości
- Jak stosować olej sezamowy?
- Olej sezamowy w kuchni
- Olej sezamowy – przeciwwskazania i skutki uboczne
- Na co pomaga olej sezamowy?
Olej sezamowy to produkt ceniony zarówno przez miłośników gotowania, jak i zwolenników medycyny alternatywnej. Trudno się temu dziwić – nie dość, że wyróżnia się on atrakcyjnym smakiem i aromatem, to jeszcze stanowi prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, w tym magnezu, cynku i przeciwutleniaczy, które wykazują wszechstronne działanie na organizm. Na co pomaga olej sezamowy i jak przemycić go do dań? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Sprawdź także: Wzmacnia naczynia, dotlenia serce, odchudza. Co daje picie wody miodowej?
Olej sezamowy – właściwości
Czym charakteryzuje się olej sezamowy? Właściwości tego produktu są bardzo zróżnicowane, dlatego warto wprowadzić go zarówno do swoich przepisów kulinarnych, jak i do domowej apteczki. Co sprawia, że cieszy się on rosnącym zainteresowaniem w obu wspomnianych aspektach?
Olej sezamowy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których zalicza się kwasy oleinowy i linolowy. Dlaczego są one tak cenne dla twojego organizmu? Ich ogromną zaletą jest wysoka skuteczność w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) we krwi oraz podwyższaniu stężenia tego „dobrego” (HDL).
Olej sezamowy cieszy się dużą popularnością wśród osób zmagających się z chorobami serca. Obecne w nim zdrowe tłuszcze usprawniają funkcjonowanie układu krążenia – redukują ciśnienie krwi i korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego. Ponadto obfituje on w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki tlenowe i tym samym niwelują negatywne skutki stresu oksydacyjnego.
Za wdrożenie do diety oleju sezamowego podziękuje ci również twój układ trawienny, zwłaszcza jeśli walczysz z zaparciami. Warto sięgać po niego także w celu wzmocnienia kości oraz poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci. Co ciekawe, chętnie stawiają na niego osoby borykające się z trądzikiem, egzemą, łuszczycą oraz atopowym zapaleniem skóry.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że olej sezamowy doskonale wpływa na kondycję jamy ustnej – okazuje się, że redukuje on płytkę nazębną i działa lekko wybielająco. Dodatkowo przynosi on ulgę przy oparzeniach słonecznych. W jaki sposób go stosować, żeby w pełni skorzystać z jego wyjątkowych właściwości? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej!
Jak stosować olej sezamowy?
Zastanawiasz się, jak stosować olej sezamowy? Możliwości jest naprawdę wiele! Możesz wykorzystać go w domowej pielęgnacji, zwłaszcza jeśli twoją zmorą jest przesuszona skóra i włosy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dolać jego niewielką ilość do balsamu bądź kremu, a nawet nałożyć go bezpośrednio na ciało – o ile nie masz uczulenia na sezam. Warto zaznaczyć, że produkt ten dość szybko się wchłania i nie pozostawia nieprzyjemnego lepkiego filmu na skórze. Wiedz, że dobre efekty pielęgnacyjne możesz uzyskać, mieszając go z innymi olejkami. Oczywiście zalety oleju sezamowego nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Niektórzy wspomagają się nim również przy dolegliwościach bólowych, zwłaszcza tych ze strony mięśni i stawów.
Olej sezamowy w kuchni
Jak wykorzystać olej sezamowy w kuchni? Zaletą tego produktu jest jego ogromna uniwersalność. Co ciekawe, często jest on stosowany w kuchni azjatyckiej – wiele mówi się o tym, że nie nadaje się on do smażenia, jednak w Azji przyrządza się na nim takie specjały jak tempura czy stir-fry.
Olej sezamowy najlepiej smakuje i najkorzystniej działa na organizm w wersji na zimno. Jeśli chcesz w pełni skorzystać z jego dobrodziejstw, dodawaj go np. do sałatek. Możesz także wyczarować z niego pyszny dressing, łącząc go z imbirem, czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
Jeśli jesteś fanem mięs i chcesz odkryć nowe ciekawe smaki, wykorzystaj olej sezamowy do przygotowania marynaty. Jest to niezwykle proste – jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać go z sosem sojowym, sokiem z cytryny, octem ryżowym, miodem, białym pieprzem, czosnkiem oraz solą.
Zastosowania oleju sezamowego nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Równie dobrze możesz wzbogacać nim inne potrawy, w tym makarony, zupy, sosy, zapiekanki, a nawet kasze i ryż. Pamiętaj jednak, że jego nadmierne spożywanie nie każdemu służy – kto powinien go ograniczyć, a nawet całkiem z niego zrezygnować?
Olej sezamowy – przeciwwskazania i skutki uboczne
Kto powinien odstawić lub ograniczyć olej sezamowy? Przeciwwskazania i skutki uboczne jego spożywania nie są zbyt liczne, jednak warto je uwzględnić przed wdrożeniem tego produktu do jadłospisu. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z uczuleniem lub nadwrażliwością na sezam, niezależnie o tego, czy planują one dodawać go do swoich potraw, czy aplikować bezpośrednio na skórę. Ponadto nie jest on wskazany przy bardzo uciążliwych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Jeśli cierpisz na poważne choroby układu pokarmowego, przed sięgnięciem po olej sezamowy koniecznie omów tę kwestię się z lekarzem.
Czy olej sezamowy nadaje się do smażenia? Opinie na ten temat są mocno podzielone. Na pewno nie należy intensywnie go podgrzewać, ponieważ w ten sposób traci on swoje cenne właściwości. Co więcej, ma on dość niską temperaturę dymienia, więc w trakcie jego obróbki mogą wydzielać się szkodliwe związki. Biorąc pod uwagę powyższe informacje, staraj się nie podgrzewać go do temperatury wyższej niż 70 stopni.
Warto również zaznaczyć, że olej sezamowy może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, osłabiając lub nasilając ich działanie. Mowa przede wszystkim o środkach przeciwzakrzepowych i przeciwpadaczkowych. Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek medykamenty z przytoczonych grup, przed wprowadzeniem oleju sezamowego do swojej diety skonsultuj się ze specjalistą.
Na co pomaga olej sezamowy? Moc praktycznych wskazówek dla fanów gotowania
Jakie przyprawy dodać do rosołu? Jak zrobić wegetariański tatar? Czy można pić kawę przed badaniem krwi? Dlaczego ciągle odczuwasz głód? Jak gotować ziemniaki? Co pić wieczorem, żeby przyspieszyć metabolizm? Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym serwisie! Ponadto czeka tutaj na ciebie rozbudowana baza przepisów kulinarnych, dedykowanych zarówno doświadczonym, jak i początkującym kucharzom. Chcesz podzielić się swoimi pomysłami z innymi? Zrób to już dziś i zainspiruj pozostałych użytkowników do odkrywania nowych oryginalnych smaków!
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Tak zrobisz idealny dżem na zimę. Sekret tkwi w rodzaju owoców »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »
Domowe sposoby, by ukoić zakażone jelita. Najważniejsza jedna zasada »