Osiem pomysłów na surówki z czerwonej kapusty

Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy.

Fioletowe znaczy zdrowe

Kapusta zawdzięcza swój różowawo-fioletowy kolor antocyjanom. W zależności od ich stężenia warzywo może być ciemno czerwone, purpurowe lub intensywnie fioletowe. Różnorakie badania wykazały, iż antocyjany ukryte w fioletowych warzywach, unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki oraz sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu.

Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości fioletowych warzyw i owoców. Antocyjany doskonale sprawdzają się także przy leczeniu wielu innych schorzeń. Dzięki nim możemy łatwiej poradzić sobie ze schorzeniami wzroku, skóry, żołądka oraz stawów. Warto również wiedzieć, że zawarte w fioletowych warzywach fenole są uznawane za substancje, które mogą w znaczącym stopniu obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Pobierz aplikację smaker

Źródło witamin

Co ważne, jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Cenny sok

Osobom, które mają problemy z odpornością, anemią lub zatrzymywaniem płynów w organizmie szczególnie poleca się regularne picie soku z kapusty. W medycynie naturalnej bardzo często wykorzystuje się go również jako remedium na wrzody żołądka. Okłady nasączone sokiem z kapusty to z kolei bardzo stary sposób na bóle reumatyczne, owrzodzenia i niegojące się rany.

Chyba nie macie już żadnych wątpliwości, że kapusta to warzywo, które powinno bardzo często gościć na naszych stołach? Jeśli nie macie pomysłu, w jaki sposób włączyć je do diety, skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Czerwona kapusta zasmażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Modro kapusta

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Kapusta z czerwonym winem

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Czerwona kapusta z jabłkiem

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Pieczone krokiety z pieczarkami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Czerwona kapusta z chrzanem żurawinowym

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 18

30 min
5
30 min
77
Desery Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co...

Odsłon: 103

60 min
4
Ciasta Ciasto ze szpinakiem

Szukasz przepisu na efektowne ciasto dla swoich gości? Lubisz wyzwania w kuch...

Odsłon: 1937

60 min
5
Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 365

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

129
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

4