Fot. 123RF/Picsel
Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy.
Fioletowe znaczy zdrowe
Kapusta zawdzięcza swój różowawo-fioletowy kolor antocyjanom. W zależności od ich stężenia warzywo może być ciemno czerwone, purpurowe lub intensywnie fioletowe. Różnorakie badania wykazały, iż antocyjany ukryte w fioletowych warzywach, unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki oraz sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu.
Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości fioletowych warzyw i owoców. Antocyjany doskonale sprawdzają się także przy leczeniu wielu innych schorzeń. Dzięki nim możemy łatwiej poradzić sobie ze schorzeniami wzroku, skóry, żołądka oraz stawów. Warto również wiedzieć, że zawarte w fioletowych warzywach fenole są uznawane za substancje, które mogą w znaczącym stopniu obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Źródło witamin
Co ważne, jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.
Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.
Cenny sok
Osobom, które mają problemy z odpornością, anemią lub zatrzymywaniem płynów w organizmie szczególnie poleca się regularne picie soku z kapusty. W medycynie naturalnej bardzo często wykorzystuje się go również jako remedium na wrzody żołądka. Okłady nasączone sokiem z kapusty to z kolei bardzo stary sposób na bóle reumatyczne, owrzodzenia i niegojące się rany.
Chyba nie macie już żadnych wątpliwości, że kapusta to warzywo, które powinno bardzo często gościć na naszych stołach? Jeśli nie macie pomysłu, w jaki sposób włączyć je do diety, skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Surówka z czerwonej kapusty i gruszki
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Czerwona kapusta z jabłkiem
Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Pieczone krokiety z pieczarkami
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
8. Czerwona kapusta z chrzanem żurawinowym
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.