Dania jednogarnkowe

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, ale nie warto się tym przejmować. Czas wybrać film, uszykować gorącą czekoladę i zapewnić sobie talerz słodkości. Postaw na owoce w czekoladzie, które poprawią humor.

Fot. 123RF/Picsel

Czekolada poprawia nastrój

Szef odmówił ci urlopu? Nie udało się dopiąć ważnego projektu? A może popołudnie przyniosło kolejną kłótnię z przyjaciółką? Czas zakopać topór wojenny... czekoladą! To właśnie ona poprawia nie tylko nastrój, ale również koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Poprawia także pamięć, zatem wszystkie daty i klasówki w szkole nie będą straszne dla dzieci. W czekoladzie trzeba znać umiar i patrzeć na dobry skład. Musi być naturalna, posiadać wysoką zawartość kakao, dobrze jest unikać aromatów, oleju palmowego i substancji konserwujących. I tak czekolada zostanie twoim przyjacielem, ale niestety wrogiem twojej figury, jeśli nie zatrzymasz się na kilku kostkach.

Słodki duet

Owoce z czekoladą to szybki deser, który pasuje na spotkanie z koleżanką, randkę czy imprezę ze znajomymi. Idealnie nadają się do tego truskawki, banany, winogrona, ale również agrest, wiśnie czy suszone owoce. Możesz je polać czekoladą i umieścić na desce lub talerzu. Dużym zainteresowaniem cieszą się owoce na patykach. Jak zrobić oryginalny deser, który zachwyci smakiem i wyglądem?

Deser na patyku

Przygotuj 100 g czekolady mlecznej, 5 kiwi i 1 łyżeczkę masła. Kiwi obierz ze skórki, jednak nie za grubo. Pokrój owoce na szersze plasterki i wbij w jedną z ich stron patyczek do lodów lub do szaszłyków. W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Po lekkim ostygnięciu zanurz całe owoce i ułóż plasterki na desce lub tacy. Włóż do lodówki na jedną godzinę, ponieważ deser musi być zmrożony, a czekolada potrzebuje czasu, by stężeć. To samo możesz zrobić z bananami, truskawkami, mandarynkami, jabłkami lub morelami. To nie koniec! Zabawa trwa - użyj kolorowych posypek, pianek i słodkich koralików z białej czekolady.

Słodka połowa

Cały owoc w czekoladzie to zbyt słodko? Zanurz owoce tylko do połowy w czekoladzie. Przygotuj 5 bananów, 100 g mlecznej czekolady, płatki migdałowe i patyki do szaszłyków. Każdego banana obierz ze skórki, odetnij końcówki i pokrój na 2-3 kawałki w zależności od tego, jak długi jest banan. Patyki od szaszłyków złam na 2-3 kawałki i na nich umieść banany.
Włóż do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij banany i zanurz w czekoladzie same czubki, następnie posyp płatkami migdałowymi. Włóż do zamrażalnika. Wyjmij słodkości przed podaniem ok. 15 minut wcześniej.

Kolorowe szaszłyki

Jeśli owoce zalane w całości w czekoladzie lub do połowy to dla ciebie za mało, skuś się na kolorowe szaszłyki! Na wykałaczce umieść kawałek banana, jedno winogrono zielone, kawałek pomarańczy, plasterek kiwi, jedno winogrono różowe. Zanurz w czekoladzie i włóż do lodówki. To nie lada gratka dla znajomych, ponieważ owoce ukryte w czekoladzie będą tajemnicą!
Jeśli goni czas i lubisz mieć gotowe przekąski w domu, zapraszamy na Allegro!
Zainspiruj się przepisami, które dla Ciebie przygotowaliśmy:

Pralinki na patyku

Pralinki na patyku

Pralinki na patyku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Serniczki na patyku

Serniczki na patyku

Serniczki na patyku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

"Pijana śliwka" w pomarańczy

"Pijana śliwka" w pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 35

30 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1406

30 min
8

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8788

60 min
21
15 min
24
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 225

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8