Owsianka to superpopularne śniadanie na Zachodzie - czy słusznie? Fot. 123RF.COM/PICSEL
Owsianka - z czym to się je?
Książka kucharska:
20 przepisów na owsianki
Owsianka jest przyrządzana z - ugotowanych lub zalanych wrzątkiem - płatków owsianych oraz mleka. Najczęściej zaleca się łączenie jednej miary mleka z dwiema wody. Płynów w sumie powinno być mniej więcej trzykrotnie więcej niż płatków.
Do płatków dodać można bardzo zdrowy mielony len, otręby czy płatki z komosy.
Pamiętajmy, że płatki owsiane mają trzy "odmiany" dostępne w sklepach:
- płatki owsiane zwykłe - należy je ugotować;
- płatki owsiane górskie - należy je zagotować lub zalać wrzątkiem;
- płatki owsiane błyskawiczne - można je jeść bez obróbki termicznej.
Zaletą owsianki jest na pewno uniwersalność - można dodać do niej zarówno słone, jak i słodkie dodatki.
Owsianka na słodko: - prażone jabłka, |
Owsianka w wersji wytrawnej: - sól, |
---|
Uwaga! Do owsianki zawsze dodajemy niewielką szczyptę soli, niezależnie od tego, czy będzie to owsianka na słodko czy wytrawnie.
Owsianka z owocami. Zobacz przepis!
Więcej przepisów na owsianki znajdziesz tutaj >>
Połowa Brytyjczyków nie może się mylić...
Ok. 50 proc. mieszkańców Wielkiej Brytanii regularnie je owsiankę. Płatki owsiane to w skrócie:
- 70 proc. węglowodanów;
- 15 proc. białka;
- 15 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, lignin i błonnika.
Zaletą takiego śniadania jest duża ilość błonnika, z którego owies jest znany - zawiera więcej rozpuszczalnego błonnika niż wszystkie inne zboża. Błonnik, a konkretnie betaglukan, ma dużo korzystnych dla zdrowia właściwości. Obniża poziom "złego cholesterolu", ciśnienie krwi i poziom cukru - jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Co więcej, sprawia, że szybciej czujemy się nasyceni.
Pyszne śniadanie z owocami leśnymi. Zobacz przepis!
W badaniach in vitro (czyli przeprowadzanych poza organizmem) odkryto, że betaglukan może zwalczać nowotwory, a przeciwutleniające awentramidy zmniejszać ryzyko chorób serca. Tradycyjna, szkocka owsianka (przepis poniżej) wybierana codziennie na śniadanie o połowę zmniejszyła ryzyko otyłości u dzieci.
Białko zawarte w płatkach owsianych ma zbliżoną jakość do białka sojowego. Jest więc świetnym źródłem białka dla wegetarian.
Oprócz tego płatki owsiane to źródło witamin B1, B6, E, cynku, wapnia i żelaza.
Reszta właściwości owsianki zależy od dodatków, jakie wybierzemy.
Miodowa owsianka z płatkami migdałów. Zobacz przepis!
Jeszcze więcej przepisów na owsianki. Kliknij >>
Czy rzeczywiście jest tak zdrowa?
W przypadku owsianki jest niestety jeden kruczek: Będzie zdrowa pod warunkiem, że albo zrobimy ją sami, albo sprawdzimy na opakowaniu gotowej owsianki, co zawiera. Trzeba uważać przede wszystkim na zawartość cukru w gotowych produktach. W 100 gramach owsianki ze sklepu może być niemal 400 kcal - pochodzących głównie z węglowodanów. Za to owoców może być w nich jak na lekarstwo...
Owsianka bananowa z miodem. Zobacz przepis!
Składniki:
- 250 ml wody,
- 35 gramów płatków owsianych (ok. 3 łyżek),
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę w rondelku.
2. Wsyp płatki owsiane, energicznie mieszając.
3. Mieszaj, aż całość jeszcze raz się zagotuje.
4. Zmniejsz ogień i przykryj rondel. Ma się delikatnie gotować na wolnym ogniu 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
5. Dodaj sól i gotuj jeszcze 5-10 minut.
Szkocka tradycja nakazuje mieszać owsiankę zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a jeść na stojąco.
|
Komosa czyli quinoa - matka zbóż
|
---|
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła:
http://www.rampantscotland.com/recipes/blrecipe_porridge.htm
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/nov/10/how-to-cook-perfect-porridge