Fot. 123RF/Picsel
Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Mogłoby się wydawać, że w tym temacie nie da się wymyślić już nic nowego. Na szczęście nasi użytkownicy udowodnią wam, że mielone wcale nie muszą być nudne.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Każdy domowy kucharz powinien doskonale znać podstawowy przepis na kotlety mielone. Jest on bardzo prosty, jednak to szczegóły decydują o końcowym sukcesie lub porażce.
2. Mielone w sosie serowo-pieczarkowym
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Różnego rodzaju sosy będą bardzo ciekawym urozmaiceniem dla klasycznych kotletów. Ten przygotowany na bazie sera i pieczarek możecie podać również do pieczonych mięs i ryb.
3. Kotlety mielone z chrzanem i miętą
Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Czy łączyliście kiedyś chrzan i miętę? Wbrew pozorom to bardzo zgrany duet, dzięki któremu nawet dobrze znane danie nabierze zupełnie nowego wyrazu.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Ciekawym sposobem na przełamanie kuchennej rutyny będzie zaserwowanie nadziewanych kotlecików. W roli farszu proponujemy całe pieczarki, chociaż możecie wykorzystać również sery i inne warzywa.
Fot. Murphy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli nie macie czasu na przygotowanie faszerowanych kotletów, sięgnijcie po ten przepis. W kilka chwil powstanie bardzo smaczne danie, którym bez wątpienia zrobicie wrażenie na bliskich.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Kasze mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto jak najczęściej przemycać je do jadłospisu. Kasza gryczana w tej wersji zasmakuje nawet tym osobom, które nie przepadają za jej smakiem.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Czy zdarzyło wam się kiedyś przygotować za dużo farszu do gołąbków? Teraz już wiecie jak go wykorzystać! Co ważne, takie kotleciki świetnie nadają się do mrożenia i szybkiego przygotowania w piekarniku.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oto wariacja na temat klasycznych jajek po szkocku. Najlepszy efekt otrzymacie, jeśli żółtko pozostanie półpłynne i będzie rozlewało się po przekrojeniu.
9. Kotlety mielone w sosie pomidorowym
Fot. Chilijalapeno na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
W jaki sposób obniżyć nieco kaloryczność kotletów mielonych? Skorzystajcie z porad naszej użytkowniczki - upieczcie je w piekarniku, a zamiast bułki tartej, użyjcie płatków owsianych.