Dania główne Przepis na:
Kotlety mielone

Przepisów i artykułów: 352 Ocena: 2472
Dodano: 24.03.2018
Odsłon: 1617
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 duża cebula
- 2 czerstwe bułki
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 125 ml zimnej wody
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- 75 g bułki tartej
- 300 g smalcu wieprzowego
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Kajzerki dzielimy na mniejsze części, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 15 minut, aby bułki nasiąkły. Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, cebulę, odciśniętą bułkę, wodę, przyprawy i wyrabiamy. Pamiętaj, że mięso mielone musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej przez około 5 minut do momentu, gdy stanie się gładkie i jakby szkliste.
Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 minut, aby przyprawy dobrze się rozpuściły. Na deskę wysypujemy bułkę tartą. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, formujemy płaskie kotleciki, które od razu obtaczamy w bułce tartej. Po uformowaniu, na każdym kotlecie przy pomocy noża robimy kratkę. -
Na patelni rozgrzewamy smalec. Podczas smażenia kotlety powinny być zanurzone w 1/4 swej wysokości w tłuszczu. Najpierw smażymy na dużym ogniu, potem go zmniejszamy i smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Kotlety mielone powinny mieć złotobrązowy kolor. Najlepiej smakują oczywiście klasycznie: z ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem i buraczkami.
Notes
- najlepiej kupić kawałek dobrego mięsa i własnoręcznie zmielić
Komentarze do przepisu (0)