Pierogi z owocami – wszystko, co chciałbyś wiedzieć o tym smacznym daniu

Pierogi z owocami to jedno z ulubionych letnich dań wielu osób. Przypominają nie tylko o atmosferze upalnych dni, ale również przywodzą na myśl miłe wspomnienia z dzieciństwa. U kogo w domu był to popisowy przepis mam i babć? Z czym można je zrobić i jak ulepić na nie ciasto? Odpowiadamy!

Fot. 123RF/Picsel

Lato to sezon, w którym możesz cieszyć się szeroką gamą smacznych i zdrowych owoców, które idealnie nadadzą się do pierogów z owocami. Truskawki, jagody, a może kwaśniejsze wiśnie? Pierogi z owocami królują na naszych stołach nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako bardzo smaczny i orzeźwiający deser.

Przygotowanie pierogów to praca wieloetapowa. Nie wystarczy kupić składniki na danie i byle jak połączyć je ze sobą. Ważna jest kolejność i skrupulatność, ponieważ nie każdemu uda się przygotować idealne ciasto na pierogi, które utrzyma lekko płynny farsz w ich wnętrzu.

Przepisy podają różne techniki przygotowywania ciasta. Niektóre zawierają tylko dwa składniki, inne z kolei mówią o szeregu dodatków, które zapewniają odpowiednią elastyczność ciasta. Gdy ciasto na pierogi z owocami jest już gotowe, można przejść do przygotowywania farszu - a tutaj masz naprawdę ogromne pole do popisu!

Jak zrobić ciasto na pierogi z owocami?

Aby przygotować ciasto na pierogi z owocami, potrzebujesz gorącej wody i mąki. Jednak wiele osób posiłkuje się pewnymi dodatkami, które mogą ułatwić przygotowanie ciasta oraz sprawić, że będzie ono nieco bardziej sprężyste. Jakie są to dodatki?

Kropelka oleju lub kawałek roztopionego masła w dużym stopniu poprawia nie tylko elastyczność samego ciasta, ale również wzmacnia walory smakowe. Niektóre przepisy polecają również wzbogacenie ciasta na pierogi z owocami o jajko. Pozwoli to na otrzymanie nieco bardziej zwartej mikstury, która łatwo utrzyma nadzienie wewnątrz dania - nawet jeżeli będzie przygotowane z owoców, które zawierają w sobie dużo wody.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak zrobić farsz na pierogi z owocami

Zastanawiasz się, jak zrobić farsz na pierogi z owocami? Tak naprawdę, w tym przypadku ogranicza cię tylko własna fantazja, ponieważ większość dostępnych w lecie świeżych owoców idealnie nadaje się na przygotowanie nadzienia.

Farsz można przygotować z wiśniami i twarogiem, serem i jagodami, a nawet z suszonymi śliwkami. Nudzą cię takie podstawowe opcje? Nie ma problemu, ponieważ pierogi z owocami można zrobić nawet z nadzieniem z bananów, jabłek czy malin. Najmłodsi domownicy na pewno nie pogardzą pierogami owocowymi z dodatkiem gorzkiej czekolady lub rodzynek.

Jak zrobić farsz na pierogi z owocami, by ten nie wypływał z ciasta? Należy pamiętać o tym, aby dobrze odsączyć owoce, zanim dodasz je do ciasta. Gęstą konsystencję można otrzymać, dodając do owoców nieco sera białego lub ugotowanego ryżu.

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami to jedna z wielu wersji tej letniej przekąski. Dla niektórych może wydawać się nieco trudniejsza, ponieważ truskawki charakteryzują się bardzo dużą ilością wody i przygotowanie farszu może sprawić nieco trudności.

Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować: mąkę pszenną tortową, duże jajko, trochę masła, szklankę wody, szczyptę soli i głównego bohatera dania, czyli truskawki. Aby przygotować ciasto na pierogi z truskawkami, wymieszaj w dużej misce mąkę, jajko, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli i przestudzoną wodę (w tym przypadku nie dodawaj gorącej wody). Wyrabiaj masę, aż do otrzymania jednolitej i zwartej konsystencji, która będzie lekko lepiła się do rąk.

Po uformowaniu ciasta ulep z niego kulkę i włóż do woreczka spożywczego, a następnie umieść tak przygotowane ciasto na 30 minut w lodówce. Gdy ciasto będzie odpoczywać w chłodnym miejscu, ty zabierz się za farsz.

Świeże truskawki należy umyć pod wodą i oczyścić z szypułek. Osusz je ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Malutkie kawałki owoców ułatwią ci nakładanie nadzienia na ciasto.

Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj z niego placek i wycinaj kółka przy użyciu szklanki. Na środku każdego okręgu umieść farsz z truskawek, pozostawiając odstęp od brzegu ciasta. Zawiń pierogi z truskawkami i zrób falbanki, które spowodują, że potrawa będzie się lepiej trzymać.

W garnku gotuj nie więcej niż 15 sztuk na raz. Pierogi powinny zacząć wypływać na powierzchnię gotującej się wody po około 60 sekundach, ale zacznij je wyławiać, dopiero gdy upłyną cztery minuty. Jeśli w pierogu zrobi się bąbelek powietrza, który od razu wyniesienie go na powierzchnię, wtedy wyjmij takiego delikwenta po pięciu minutach od włożenia do wody.

Pierogi z mrożonymi owocami

Masz ochotę na pierogi z jagodami, ale nie masz dostępu do świeżych owoców? A może najzwyczajniej w świecie masz mrożone owoce w zamrażarce i nie chce ci się iść na wyprawę do sklepu? Mamy na to prosty sposób! Przygotuj pierogi z mrożonymi owocami.

Ciasto na takie pierogi można przygotować w podobny sposób, jak podaliśmy w przepisie na truskawkowe pierogi. Możesz również postawić na prostotę i wyrobić ciasto z samej mąki i ciepłej wody. Jednak dodatek odrobiny rozpuszczonego masła i jajka sprawi, że danie będzie łatwiejsze do ulepienia.

Najważniejszą zasadą przygotowywania pierogów z mrożonymi owocami jest całkowite rozmrożenie owoców. Jeżeli puszczą one sok, należy go odsączyć, aby uniknąć dodania rozwodnionego farszu do ciasta. Jeśli przygotowujesz np. wspomniane już pierogi z jagodami, polecamy po rozmrożeniu oraz odsączeniu owoców oprószyć je lekko cukrem pudrem, aby dodać do końcowej potrawy nieco słodyczy.

Jak odgrzać pierogi z owocami?

Wielu osobom z pewnością wydaje się, że odgrzanie pierogów to bułka z masłem. Jednak czasami nawet tradycyjne pierogi rozpadają się podczas odgrzewania, a na twoim talerzu ląduje brzydka i mało apetyczna breja. Bywa, że podczas odgrzewania pierogi stają się za suche, zbyt spieczone, a nawet pozostają zimne w środku, ale ciepłe na zewnątrz. Jak odgrzać pierogi z owocami, aby zachowały świeżość farszu i elastyczność ciasta?

Pierogi z owocami można odgrzać w mikrofalówce, ale aby uniknąć gumowatego ciasta i suchych brzegów, warto na każdym pierogu umieścić niewielki plasterek masła. Rozpływające się masło ochroni danie przed utraceniem elastyczności.

Innym, znacznie bardziej bezpiecznym sposobem na to, jak odgrzać pierogi z owocami, jest odgrzewanie ich w garnku do gotowania na parze. W takim kuchennym urządzeniu wrzątek nie spowoduje, że pierogi się rozpadną, a ciepła para wodna, która otuli danie, pozwoli na zachowanie odpowiedniej konsystencji twojej potrawy.

Metodą, która z pewnością nigdy nie jest polecana w przypadku pierogów z owocami, jest użycie patelni. Danie w kontakcie z bardzo wysoką temperaturą i olejem stanie się suche i bardzo łamliwe. Dodatkowo taka obróbka termiczna raczej nie będzie łaskawa dla delikatnego farszu w środku pierogów. Tę formę odgrzewania warto zostawić sobie dla pierogów z serem, mięsem lub kapustą.

Przepisy na pyszne pierogi z owocami:

1. Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Cynamonowe pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pierogi z suszonymi owocami

Pierogi z suszonymi owocami

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pierogi z serem, dynią, pomarańczą i kokosem

Pierogi z serem, dynią, pomarańczą i kokosem

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki serowe

Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...

Odsłon: 806

60 min
10
Desery Lody Rafaello

Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...

Odsłon: 1100

15 min
4
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2