Spis treści:
- Cielęcina – co to za mięso?
- Cielęcina – wartości odżywcze
- Kto powinien jeść cielęcinę?
- Czy cielęcina jest dobra na odchudzanie?
Jak schudnąć zdrowo i bez efektu jojo? Przede wszystkim należy wprowadzić tak zwany deficyt kaloryczny. Najprościej mówiąc jeść mniej, niż wynosi twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Warto zwrócić uwagę nie tylko na to, aby ograniczyć ilość jedzenia, ale również zadbać o to, by jeść odpowiednio zbilansowane posiłki. Powinny zawierać źródło białka, pełnowartościowych węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. W diecie nie może zabraknąć również owoców i warzyw oraz odpowiedniej ilości wody – minimum ośmiu szklanek.
Wiele osób, które dopiero rozpoczyna przygodę ze zdrowym żywieniem, zastanawia się, jakie mięso jeść na diecie. Kurczaka, wieprzowinę, a może cielęcinę? To ostatnie, chociaż mało popularne, kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto jeść cielęcinę.
Sprawdź także: Dieta po 50. roku życia. Dlaczego w tym wieku tak trudno schudnąć?
Cielęcina – co to za mięso?
Cielęcina należy do mięs czerwonych, pochodzi z cieląt w wieku od dwóch tygodni do pół roku. Charakteryzuje je jasnoróżowy kolor. Świeże mięso powinno delikatnie się błyszczeć i mieć nieco kwaśny zapach. Cielęcina szczególnie ceniona jest za delikatną strukturę, kruchość oraz niską zawartość tłuszczu. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, gotowania, pieczenia, jak i przygotowywania na grillu. Pasuje do niej czosnek i cebula, najczęściej przyprawia się ją estragonem, bazylią, lubczykiem, majerankiem, liściem laurowym czy zielem angielskim.
Cielęcina – wartości odżywcze
Mięso to uważane jest za jedno ze zdrowszych, poleca się je zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. Cielęcina zawiera sporo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Jest świetnym źródłem witamin A, E, C oraz tych z grupy B, w tym witaminy B12. Ta ostatnia ma niezwykle ważną rolę w procesie wzrostu organizmu, bierze udział w tworzeniu nowych krwinek, jest również konieczna do prawidłowej pracy układu nerwowego. W cielęcinie nie brakuje również składników mineralnych, m.in. potasu, cynku, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Cielęce mięso jest również źródłem kwasu linolowego, który zapobiega rozwojowi miażdżycy, cukrzycy, a także działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.
Kto powinien jeść cielęcinę?
Mięso to poleca się osobom, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, w szczególności takimi jak zgaga i niestrawność. Cielęcina jest lekkostrawna i chuda, dlatego będzie odpowiednia dla małych dzieci oraz osób starszych, które często mają problemu z trawieniem innych gatunków mięs. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że cielęcina zawiera spore ilości kolagenu, który ma pozytywny wpływ na tkankę kostną u dzieci, a także kości i stawy u osób starszych lub tych aktywnie uprawiających sport.
Ponadto cielęcina zawiera dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż wieprzowina czy wołowina. Dzięki czemu może być spożywana również przez osoby, które mają zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu. Co ciekawe, cielęcina jest mięsem, które można jako jedno z pierwszych wprowadzać do diety niemowląt.
Czy cielęcina jest dobra na odchudzanie?
Cielęcina jest mięsem, które świetnie sprawdzi się u osób będących na diecie. Jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajduje się zaledwie 105 kcal. Co więcej, kawałek o tej masie zawiera jedynie około trzech gramów tłuszczu, podczas gdy taka sama ilość schabu wieprzowego będzie miała 242 kcal oraz 14 gramów tłuszczu. W porównaniu z innymi rodzajami mięs czerwonych cielęcina jest również uważana za dużo bardziej lekkostrawny wybór. Dodatkowo zawarty w niej kwas linolowy wpływa korzystnie na spalanie tkanki tłuszczowej.
Najlepsze przepisy z cielęciny
Zastanawiasz się, jak przyrządzić cielęcinę? Usmażyć, upiec, a może przygotować wraz z warzywami w potrawce? Nasi użytkownicy stworzyli wiele ciekawych przepisów na dania z cielęciną. Na pewno zainspirują cię do ugotowania czegoś smacznego.
1. Cielęcina z brukselką
Zobacz przepisCielęcina z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Cielęcina w pomidorach
Zobacz przepisCielęcina w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Cielęcina po holsztyńsku
Zobacz przepisCielęcina po holsztyńsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Aromatyczna cielęcina z warzywami
Zobacz przepisAromatyczna cielęcina z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Cielęcina duszona w mleku
Zobacz przepisCielęcina duszona w mleku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Cielęcina w sosie curry
Zobacz przepisCielęcina w sosie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sznycel cielęcy po wiedeńsku
Zobacz przepisSznycel cielęcy po wiedeńsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Warzywna zupa z cielęciną
Zobacz przepisWarzywna zupa z cielęciną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową
Zobacz przepisGołąbki z cielęciną i kaszą perłową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Polskie dania w czołówce najlepszych narodowych kuchni świata 2022 roku »
Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty »
Witaminy, które mogą pomóc chronić przed smogiem. Pamiętaj o nich właśnie teraz »