Fot. 123RF/Picsel
Bożonarodzeniową atmosferę bez wątpienia tworzą osoby, z którymi spędzamy ten wyjątkowy czas. Nieodłącznym elementem są piękne dekoracje oraz nietuzinkowe potrawy, jakie serwujemy na świątecznym stole, a które z biegiem lat tworzą miłe wspomnienia. Co zatem podać na uroczysty obiad, aby nie tylko zachwycić swoich gości, ale sprawić, żeby na długo zapamiętali te wyjątkowe dania?
Szlachetne mięso gęsi i kaczki
Drób to rodzaj mięsa, które często wykorzystujemy do przygotowania obiadu. Na co dzień sięgamy po kurczaka i indyka, ale gdy chcemy zabłysnąć, do menu trafiają potrawy z gęsi oraz kaczki. Ponieważ w dzień Bożego Narodzenia nie obowiązuje już post, śmiało możemy zaserwować dania z tym szlachetnym rodzajem mięsa.
Gęsina nie należy do chudych mięs, jednak zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze przyrządzona pozostaje krucha i wilgotna. Najlepiej smakuje upieczona i podana w całości, faszerowana np. kapustą kiszoną. Mniej zajmującym daniem, ale równie wykwintnym, są piersi z kaczki podane w towarzystwie modrej kapusty, skropione sosem czereśniowym. Z mięsa gęsi można również przygotować znakomity farsz do pierogów, które zaserwowane z podsmażaną cebulą skradną serca waszych bliskich.
Kaczka, tak jak gęsina, również nie należy do lekkostrawnych mięs. Jednak jedzona od czasu do czasu nie wpływa negatywnie na zdrowie. Warto podkreślić, że ten rodzaj drobiu jest bogaty w pełnowartościowe białko, z którego energię czerpie nasz organizm (w 100 gramach mięsa jest, aż 30 gramów białka). Jak podać kaczkę, aby wyglądała jak danie z najlepszej restauracji? Wystarczy upiec ją w całości i serwować z tartymi burakami.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wieprzowina: schab i golonka
Jeśli Twoi najbliżsi nie przepadają za kaczką lub gęsią, na obiad możesz zaproponować dania z wieprzowiny. Rodzinę na pewno zaskoczy wszystkim dobrze znany schabowy w nietypowym wydaniu - marynowany, smażony na maśle w panierce z bułki tartej. Tak przygotowany podaj z kulkami ziemniaczanymi i burakami. Koleją propozycją, która zadziwi gości będzie schab marynowany w cydrze i pieczony w całości z jabłkami. Jeśli wolisz jednak klasycznie podany, zaserwuj faszerowanego suszoną żurawiną.
Jeżeli masz odwagę, możesz na świąteczny obiad podać golonki z kiszoną kapustą. Bez wątpienia męska część rodziny będzie zachwycona tymi pomysłami.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wołowina: Nie tylko stek
Gdy mowa o wołowinie, pierwsze co przychodzi na myśl to stek. Jednak jeśli chcemy, aby danie z tego mięsa było bardziej uroczyste, powinniśmy wybrać pieczeń. Wołowina duszona z warzywami, zaserwowana z sosem grzybowym, nie tylko wygląda elegancko, ale smakuje wybornie.
Inną propozycją odświętnego obiadu są bitki wołowe w sosie grzybowym. Jeśli nie próbowaliście do tej pory tej potrawy, koniecznie musicie! Mięso jest kruche i soczyste, doskonale komponuje się z sosem borowikowym.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bitki wołowe w sosie grzybowym
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie