Prababcia piła tę wodę i nie chorowała. Tylko dwa składniki, które masz w domu

Szukasz naturalnego sposobu, który w trudnym momencie przeziębienia postawi cię na nogi? Mamy dla ciebie niesamowitą miksturę, którą stosowały już nasze prababcie. Składa się tylko z dwóch składników - z wody i czosnku. Na co dokładnie pomoże ci woda czosnkowa? Sprawdź!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości ma czosnek?

- Czy stosować czosnek na przeziębienie?

- Jak zrobić wodę czosnkową?

- Jak stosować wodę czosnkową?

- Jakie są właściwości wody czosnkowej?

- Jakie są przeciwskazania do picia wody czosnkowej?

- Jak zrobić syrop z czosnku?

 

Każdy wie, że czosnek jest zdrowy i że warto go jeść pod wieloma postaciami. W chorobie jemy ząbki czosnku na surowo albo dodajemy jego duże ilości np. na kanapkę.

Nic dziwnego, w końcu czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Tym razem przedstawiamy inny pomysł na przyjmowanie czosnku. Woda z czosnkiem, bo o niej właśnie mowa, pomoże ci w walce z przeziębieniem. Poznaj szczegóły!

Czosnek - właściwości

Czosnek znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Już jeden mały ząbek ma ich całe mnóstwo! Nie wszyscy przepadają za smakiem i zapachem czosnku (choć trzeba przyznać, że mają one też sporo fanów), ale każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie reprezentuje bogactwo zdrowotne.

Już w jednym ząbku czosnku znajdziemy takie elementy jak: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, związki śluzowe, sole mineralne (np. magnezu, wapnia czy potasu) czy mikroelementy np. kobalt, chrom czy nikiel. Niezwykle ważnym, by nie powiedzieć najważniejszym, elementem czosnku są olejki eteryczne. Te zawierają allicynę oraz siarczki, które charakteryzują się niezwykle mocnym zapachem.

Najzdrowsza postać czosnku to ta surowa. Nie wszyscy jednak są w stanie ją przyjąć. Surowy czosnek ma bowiem bardzo mocny, charakterystyczny zapach. Wówczas warto pomyśleć o przyjmowaniu innej postaci czosnku, tj. np. liofilizowanego czy w postaci maceratu olejowego. Wówczas czosnek jest bezwonny i każdy jest go w stanie przyjąć bez najmniejszego problemu.

Na przeziębienie czosnek - właściwości

Czosnek od lat stosowany jest na infekcje wirusowe układu oddechowego. Czujesz, że coś cię "bierze"? Masz gorsze samopoczucie, zaczyna drapać się w gardle i lekki kaszel? Przyjmij... czosnek, który zawiera olejki eteryczne i związki siarkowe. Te substancje pomogą ci znowu czuć się doskonale.

Zresztą specjaliści od żywienia zachęcają, aby to właśnie jesienią i zimą jeść jak najwięcej czosnku. Można spożywać go w zmiażdżonej formie z ciepłym mlekiem. Taki płyn pomoże w odkrztuszaniu wydzieliny, rozgrzeje, wzmocni potliwość, a nawet obniży gorączkę czy udrożni drogi oddechowe.

Czosnek jest też bazą różnych syropów czy innych środków aptecznych. Zanim jednak sięgniesz po gotowe produkty, to wypróbuj koniecznie niezwykłą domową miksturę, której moc znały już nasze prababcie. Woda z czosnkiem, bo o niej właśnie mowa, z pewnością już po jednym wypróbowaniu na stałe zagości w twojej kuchni nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Przepis na wodę czosnkową

Woda czosnkowa pomoże ci uporać się nawet już trwającym przeziębieniem. Najlepiej przygotuj ją rano. Sprawdź dokładny przepis na wodę czosnkową.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 plasterki świeżej cytryny (opcjonalnie),
  • 3-4 krople oliwy z oliwek (opcjonalnie),
  • 1 szklanka ciepłej wody.

 

Wykonanie:

Główne składniki wody czosnkowej to, jaka sama nazwa wskazuje, czosnek i woda. Możesz też śmiało dodać cytrynę i oliwę. Wówczas woda będzie nie tylko zdrowsza, ale też smaczniejsza. Jak przygotować wodą czosnkową?

Ząbki czosnku umyj i obierz. Pokrój je na drobne kawałki, np. na plasterki. Przełóż do miski (szklanej lub porcelanowej, nie do plastiku). Dodaj plasterki cytryny i krople oliwy z oliwek. Dodaj szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody. Najlepiej by woda była przegotowana i miała jednak temperaturę pokojową (jeżeli dodasz zbyt ciepłą, to możesz zabić właściwości czosnku, cytryny i oliwy). Całość zostaw do wieczora - wszystko musi się ze sobą dobrze przegryźć.

 

Sprawdź także: Nalewka czosnkowa - przepis ze Smaker.pl

Jak stosować wodę czosnkową?

Jeżeli woda czosnkowa zostaje wykonana rano, to wówczas można ją już pić wieczorem, najlepiej około trzech, czterech godzin po ostatnim posiłku. Jak dalej spożywać tę miksturę? Najlepiej powtarzać jej przyjmowanie następnego dnia przygotowując świeżą wodę (tak jak pierwszego).

Można taką kurację stosować aż miesiąc np. w okresie przed jesienią i zimą. To świetny sposób na wzmocnienie odporności. A jak postępować z wodą czosnkową po tym okresie? Można przyjmować ją w dowolny sposób i w razie potrzeby cyklicznie powtarzać.

Mikstura nie powinna zaszkodzić - wręcz przeciwnie. Zawsze pomoże! Już wiesz, jak stosować wodę czosnkową - rób to często, ale pamiętaj, że nie ma też sensu przyjmować jej cały czas.

Właściwości wody czosnkowej

Jakie są dokładnie właściwości wody czosnkowej? Czosnek, szczególnie właśnie w postaci wody czosnkowej, to jeden z najlepszych środków przeciwbakteryjnych. Doskonale oczyszcza naczynia krwionośne i żołądek. Wypiera także pasożyty. Jeżeli dodasz do wody czosnkowej cytrynę, to dodatkowo dostarczysz sobie witamin i stymulujesz spalanie tłuszczu. Sok z cytryny rozpuszcza również toksyny i poprawia wygląd cery. To jednak nie wszystko!

Woda z czosnkiem charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością potasu w składzie. A to oznacza, że mikstura ta wzmacnia serce, pozytywnie wpływa na mózg oraz układ nerwowy. Kolejny plus? Dobry wpływ na układ pokarmowy. Poprawia pracę wątroby, rozrzedza żółć i pobudza enzymy do wzmożonej produkcji. Jeżeli zależy ci na zmniejszeniu ryzyka chorób serca, udaru mózgu czy zawału serca, to pij wodę czosnkową. Ta rozcieńcza krew, przez co zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi. Czosnek dodatkowo obniża przecież ciśnienie krwi oraz normalizuje poziom cholesterolu.

Lista zalet wody z czosnkiem jeszcze się nie kończy. Warto dodać tutaj zwiększenie odporności na infekcje, zmniejszenie dyskomfortu, a nawet bólu stawów czy regenerację wątroby i nerek.

Zobacz: Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Woda z czosnkiem - przeciwwskazania

Jakie są przeciwwskazania do przyjmowania wody z czosnkiem? Nie ma ich wiele. Jeśli jednak przyjmujesz leki rozrzedzające krew albo obniżające ciśnienie krwi, warto byś skonsultował swoje zamiary picia wody czosnkowej z lekarzem. Tak jak wspomnieliśmy - tego typu mikstura obniża bowiem ciśnienie i rozrzedza krew.

Syrop z czosnku

Czosnkowa woda to coś innego niż równie znany syrop z czosnku. Ten także leczy infekcje i im zapobiega, jednak przygotowuje się go nieco inaczej. W tym przypadku potrzebujesz trzech główek czosnku, trzy cytryny, sześć łyżek miodu i szklankę wody w temperaturze pokojowej.

Czosnek umyj i obierz oraz przeciśnij przez praskę. Z cytryn wyciśnij sok i wymieszaj z miodem. Dolej wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Zostaw tak przygotowaną miksturę na około dobę w ciemnym miejscu. W tym czasie nabierze leczniczych właściwości. Gotowy syrop przelej do butelki z ciemnego szkła.

 

Sprawdź także: Syrop z czosnku - naturalny antybiotyk - przepis ze Smaker.pl

 

1. Syrop z czosnku

Syrop z czosnku

Syrop z czosnku przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Syrop z czosnku - naturalny antybiotyk

Syrop z czosnku - naturalny antybiotyk

Jak zrobić syrop z czosnku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Syrop z czosnku

Syrop z czosnku

Syrop z czosnku - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Domowy syrop z czosnku i miodu

Domowy syrop z czosnku i miodu

Domowy syrop z czosnku przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Syrop czosnkowy

Syrop czosnkowy

Jak zrobić syrop czosnkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Tych produktów nigdy nie wrzucaj ich do zlewu »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0