Przepisy na Dzień Ojca. Proste dania, które zrobisz wraz z dzieckiem

Doskonały przepis na Dzień Ojca? Na pewno nie może zabraknąć wspólnie spędzonego czasu oraz pysznego jedzenia. Jakie męskie dania warto przygotować dla taty w ten wyjątkowy dzień? Zainspiruj się pysznymi przepisami, które przypadną do gustu każdemu mężczyźnie.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Dzień Ojca to doskonała okazja, żeby poeksperymentować w kuchni. 23 czerwca coraz bliżej, dlatego warto zaplanować kulinarny prezent dla swojego taty. Świetnym pomysłem będzie również zaproszenie dzieci do wspólnego gotowania – to wspaniała niespodzianka, która pomoże zintegrować całą rodzinę.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Przepisy na Dzień Ojca

Planując dania na Dzień Ojca, warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne taty. Jeśli jednak chcesz przyrządzić uniwersalne dania, możesz postawić na klasyki, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym mężczyznom. Do sprawdzonych propozycji zaliczyć można: dobrze doprawione mięsa, fast-foody w zdrowszej, domowej wersji oraz oczywiście słodkie desery i ciasta, którym nie oprze się żaden łasuch.

Stek – jak go przyrządzić?

Idealne danie dla prawdziwych mężczyzn? Postaw na domowe steki. Chociaż przyrządzenie mięsa wydaje się dość prostym zadaniem, warto przestrzegać kilku zasad, aby stek był miękki, aromatyczny i soczysty. Koniecznie wybierz mięso wołowe, może być polędwica, antrykot lub rostbef. Idealny stek nie potrzebuje wielu przypraw, tak naprawdę wystarczy sól i pieprz. Warto pamiętać, że mięso nie może być zbyt chude – powinno posiadać przerosty tłuszczu, przypominające marmurek. Do przygotowania steka najlepiej wybrać patelnię grillową lub żeliwną.

Składniki

  • Mięso wołowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło klarowane lub oliwa do smażenia
  • Świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Warto wyjąć je z lodówki minimum pół godziny wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Przygotowany kawałek mięsa powinien mieć minimum dwa i pół centymetra grubości.
  2. Mocno rozgrzej patelnie. Mięso smaż na łyżeczce oliwy lub masła klarowanego. Dodaj sól i pieprz przed samym smażeniem. W trakcie smażenia, na mięso, warto położyć gałązkę rozmarynu, który doda stekowi niepowtarzalnego aromatu.
  3. Jak długo smażyć steka? Jeśli chcesz uzyskać stek krwisty, smaż go po trzy minuty z obu stron. Średnio wysmażony stek będzie potrzebować po pięć po minut z każdej strony. Natomiast, jeżeli nie lubisz krwistego mięsa, zrób wysmażonego steka i przytrzymaj mięso na patelni po siedem minut z każdej strony.
  4. Stek najlepiej podawaj w towarzystwie frytek i sałatki, np. colesław.

Domowa pizza z piekarnika

Pysznym pomysłem na Dzień Ojca może być również domowa pizza. To danie, z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Do jej przygotowania możesz wybrać ulubione dodatki. Przygotowywanie pizzy może być ciekawym pomysłem na wspólne spędzenie czasu w kuchni. Zabierz swoich najbliższych w kulinarną podróż do słonecznych Włoch. 

Składniki

Ciasto

  • Mąka pszenna
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 3 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos na pizzę

  • 250 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżeczki cukru
  • Garść świeżych liści bazylii

Dodatki:

  • Mozzarella
  • Włoskie wędliny
  • Oliwki 
  • Pieczarki 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj pomidory, sól, pieprz i cukier. Zagotuj sos, na koniec dodając posiekaną bazylię.
  2. Drożdże powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta koniecznie wyjmij je z lodówki. Następnie do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, dwie łyżki mąki i cukier. Całość wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Rozczyn powinien leżakować około 10 minut.
  3. Mąkę przesiej do drugiej miski, dodaj sól, a następnie w środek wlej rozczyn. Połącz składniki, mieszając całość do środka, dodaj oliwę i powtórnie wymieszaj.
  4. Posyp blat mąką, ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto pozostaw na minimum godzinę w misce pod przykryciem, najlepiej użyć bawełnianej ściereczki.
  5. Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagnieć, podziel na pół i uformuj kulki.
  6. Rozciągnij ciasto dłońmi, tak by uformować okrągły kształt pizzy, nie zapomnij o pozostawieniu brzegów.
  7. Na cieście rozprowadź sos pomidorowy, połóż ser mozzarella – najlepiej tarty oraz ulubione dodatki. Świetnie sprawdzą się włoskie wędliny i salami, oliwki lub pieczarki.
  8. Piecz w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 do 12 minut.

Sernik na zimno z truskawkami 

Świętowanie Dnia Ojca nie może obyć się bez pysznego deseru. W czerwcowe popołudnie świetnie sprawdzi się lekki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto jest smaczne, szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • Paczka owsianych ciasteczek
  • 1/3 kostki masła
  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 g mascarpone
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
  • Listki mięty do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuść w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pamiętając, by użyć mniej wody (o około 50 ml mniej). Przelej galaretkę do wystudzenia.
  2. Umyj truskawki, usuń szypułki, a następnie pokrój je w plastry.
  3. W rondelku rozpuść masło, poczekaj, aż wystygnie, a następnie dodaj do dokładnie pokruszonych ciasteczek. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem i równomiernie rozprowadź. Najlepiej sprawdzi się ta o średnicy 24 cm.
  4. Do dużej miski przełóż twaróg, mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksuj całość, aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników na gładką masę.
  5. Całość przelej do tortownicy i odstaw na pół godziny do lodówki.
  6. Wyjmij ciasto, ułóż na nim truskawki i powoli pokryj je galaretką.
  7. Włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  8. Udekoruj listkami mięty

 Szukasz innych ciekawych pomysłów na dania na Dzień Ojca? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Domowe burgery

 Domowe burgery Zobacz przepis

Domowe burgery / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kebab

 Kebab Zobacz przepis

Kebab / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowa Pizza

 Domowa Pizza Zobacz przepis

Domowa Pizza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rolada śląska

 Rolada śląska Zobacz przepis

Rolada śląska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Beza Pavlova

 Beza Pavlova Zobacz przepis

Beza Pavlova / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych »

Które pomidory wybrać na przecier? Jak go zrobić? »

Nigdy nie dodawaj tego składnika do zupy pomidorowej. Może stać się toksyczna »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Sernik który nie opada

Przepis na idealny sernik który nie opada! Jest pulchny, delikatny i wilgotny.

Odsłon: 554

>60 min
12
wszystkie
4
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 109

wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 105

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1