Fot. 123RF/Picsel
Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach.
W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.
Tylko w jaki sposób ją przygotować, aby była nie tylko smaczna i zdrowa, ale także ciekawa?
Kapusta to podstawa!
W większości przepisów na surówki, jako główny składnik figuruje kapusta. Dzieje się tak nie bez powodu, gdyż warzywo to jest tanie, smaczne i ogólnodostępne. Co więcej, specjaliści do spraw zdrowego odżywiania zaznaczają, że warzywo to jest wyjątkowo zdrowe, dlatego nie powinno zabraknąć go w naszej codziennej diecie.
Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.
Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
Nie zapomnij o dodatkach!
Co oczywiste, poza kapustą, dobra surówka powinna zawierać jeszcze kilka dodatków, które nadadzą jej charakteru i wyjątkowego smaku. W tej kwestii macie dużą dowolność, gdyż kapusta doskonale komponuje się z innymi warzywami oraz owocami. Ciekawym pomysłem będzie dodanie do niej suszonych owoców, takich jak śliwki, żurawina lub rodzynki.
Równie istotnym elementem jest dressing do surówki. Także w tym wypadku możecie wybierać z szeregu opcji. Jednym z najpopularniejszych sosów jest ten przygotowywany na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Wiele osób wykorzystuje również lżejsze dressingi i winegrety na bazie oliwy z oliwek i aromatycznych ziół. W najprostszej wersji sos możecie zastąpić po prostu sokiem z cytryny.
Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkową surówkę, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Mole3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
9. Chrupiąca surówka z burakami
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.