Boże Narodzenie na słodko

Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Okazuje się, że szklanka papryki z nawiązką pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Naukowcom udało się dowieść, że warzywo to spowalnia procesy starzenia organizmu, poprawia wygląd naszej cery oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Co więcej, każdy kto lubi pikantne papryczki ma powody do radości, gdyż uznaje się je za jeden z najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu. Naukowcom udało się dowieść, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.

Wprowadzenie papryki do naszego jadłospisu może przynieść nam właściwie same korzyści. O tej porze papryka jest zdecydowanie najtańsza i najsmaczniejsza, dlatego warto przygotować z niej różnego rodzaju przetwory, aby jej smakiem cieszyć się przez cały rok. Jeśli nie wiecie jak je zrobić, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Ajvar

Ajvar

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


2. Kiszona papryka

Kiszona papryka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Papryka w pomidorach

Papryka w pomidorach

Fot. Malgoisaa_ na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Papryka w musztardzie po chorwacku

Papryka w musztardzie po chorwacku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Ekspresowa papryka na zimę

Ekspresowa papryka na zimę

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Papryka małosolna

Papryka małosolna

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Papryka w miodzie

Papryka w miodzie

Fot. Awepa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Pieczona papryka marynowana z czosnkiem

Pieczona papryka marynowana z czosnkiem

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 12343

>60 min
15
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1391

>60 min
18
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 1816

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 5458

30 min
2