E-book Wielkanoc

Przetwory z papryki

Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Okazuje się, że szklanka papryki z nawiązką pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Naukowcom udało się dowieść, że warzywo to spowalnia procesy starzenia organizmu, poprawia wygląd naszej cery oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Co więcej, każdy kto lubi pikantne papryczki ma powody do radości, gdyż uznaje się je za jeden z najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu. Naukowcom udało się dowieść, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.

Wprowadzenie papryki do naszego jadłospisu może przynieść nam właściwie same korzyści. O tej porze papryka jest zdecydowanie najtańsza i najsmaczniejsza, dlatego warto przygotować z niej różnego rodzaju przetwory, aby jej smakiem cieszyć się przez cały rok. Jeśli nie wiecie jak je zrobić, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Ajvar

Ajvar

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


2. Kiszona papryka

Kiszona papryka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Papryka w pomidorach

Papryka w pomidorach

Fot. Malgoisaa_ na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Papryka w musztardzie po chorwacku

Papryka w musztardzie po chorwacku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Ekspresowa papryka na zimę

Ekspresowa papryka na zimę

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Papryka małosolna

Papryka małosolna

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Papryka w miodzie

Papryka w miodzie

Fot. Awepa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Pieczona papryka marynowana z czosnkiem

Pieczona papryka marynowana z czosnkiem

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Babka marchewkowo-pomarańczowa

Pyszna, puszysta, aromatyczna i wilgotna babka marchewkowa z dodatkiem skórki...

Odsłon: 337

>60 min
6
>60 min
59
Desery Baranek wielkanocny z ciasta

Baranek wielkanocny z ciasta jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole, t...

Odsłon: 95

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Znamy dziesięć najlepszych burgerowni w Polsce

Polska wybrała 10 burgerowni, które dołączą do międzynarodowej listy tego typu lokali z gwarancją smaku i jakości oraz otrzymają wsparcie w ramach...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb? Pominiesz jedną czynność, zakwas nie będzie dobry

W dawnych czasach chleb pieczono jedynie na zakwasie. Z czasem metoda została wyparta przez użycie drożdży piekarskich, które są obecnie bardziej p...

1
Informacje Zgłoś się na casting do programu: "Kolacja w ciemno"

Jesteś singlem i poszukujesz drugiej połówki? Dobre jedzenie cenisz tak samo, jak dobry flirt? Wyślij zgłoszenie i weź udział w kolejnej edycji pro...

0
Wideo Przepis na idealny krupnik

Jedna z ulubionych zup Polaków, czyli krupnik. Doskonale sprawdzi się na obiad w środku tygodnia. Będziesz potrzebować marchewki, pietruszki, kaszy...

10