Ewa_Gotuje

Przetwory z papryki

Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Okazuje się, że szklanka papryki z nawiązką pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Naukowcom udało się dowieść, że warzywo to spowalnia procesy starzenia organizmu, poprawia wygląd naszej cery oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Co więcej, każdy kto lubi pikantne papryczki ma powody do radości, gdyż uznaje się je za jeden z najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu. Naukowcom udało się dowieść, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.

Wprowadzenie papryki do naszego jadłospisu może przynieść nam właściwie same korzyści. O tej porze papryka jest zdecydowanie najtańsza i najsmaczniejsza, dlatego warto przygotować z niej różnego rodzaju przetwory, aby jej smakiem cieszyć się przez cały rok. Jeśli nie wiecie jak je zrobić, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Ajvar

Ajvar

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


2. Kiszona papryka

Kiszona papryka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Papryka w pomidorach

Papryka w pomidorach

Fot. Malgoisaa_ na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Papryka w musztardzie po chorwacku

Papryka w musztardzie po chorwacku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Ekspresowa papryka na zimę

Ekspresowa papryka na zimę

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Papryka małosolna

Papryka małosolna

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Papryka w miodzie

Papryka w miodzie

Fot. Awepa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Pieczona papryka marynowana z czosnkiem

Pieczona papryka marynowana z czosnkiem

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3