Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka w musztardzie po chorwacku

Papryka w musztardzie po chorwacku

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2800

Dodano: 21.08.2017

Odsłon: 12109

Całkiem inna niż każda jaką jadłam,jak lubicie musztardę to coś zdecydowanie dla was. Mój mąż jest nią zachwycony.Smak w dużej mierze zależy od tego jaką musztardę użyjecie ja użyłam dijon bo taką lubię najbardziej,ale możecie użyć delikatesową lub jakąś ostrą -naprawdę ciekawy przepis.Słoików nie pasteryzujemy-mają przetrwać tak zimę w chłodnym miejscu bez problemu.

Składniki

  • 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą)
  • 150 ml octu 10%
  • 150 ml wody 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 8-10 ziarenek pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 300 g musztardy (użyłam dijon)
  • 150 ml oleju
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Następnie kroimy w paseczki.
    Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę (nie martwmy się, że zalewy jest tak mało - papryka podczas gotowania puści sok)
    Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min.
    Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy)
    Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki.
    Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy.
    Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
    Nie trzeba pasteryzować !!!
    Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę.
    Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp.
    Z tej porcji wyszły mi 4 słoiki po ok. 330ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aga-miska2 04 września Dzięki za super przepis!Zrobiłam parę słoików i czekam, aż zostaną zjedzone ze smakiem.Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 22 sierpnia Koniecznie muszę zrobić! Pięknie pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 22 sierpnia coffinka po dużym doświadczeniu w robieniu przetworów do słoiczków myślę że trzeba dać tylko raz ten cukier z wodą ;-))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

coffinka 22 sierpnia Trzeba dać dwa razy "150 ml wody + 2 łyżki cukru"? czy to chochlik i należy dać jedną porcję, czyli 150 ml wody+2 łyżki cukru? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń