Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Pyszny dodatek do obiadu - fasolka szparagowa

Jak zamienić fasolkę szparagową w pyszny dodatek do obiadu? Dzięki przepisom naszych użytkowników, to pyszne warzywo z pewnością zacznie częściej gościć na waszych talerzach.

Fot. 123RF/Picsel

Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach fasolki znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej, naukowcom udało się dowieść, iż regularne spożywanie roślin strączkowych reguluje metabolizm oraz znacząco obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego. Tu uwaga - świeże strączki należy gotować bardzo krótko, a najlepiej na parze, nie stracą wówczas swoich właściwości. A porcja fasolki szparagowej może pokryć połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Reklama

Kwas foliowy, obecny w fasolce, doskonale łączy się z witaminą B. Razem potrafią ukoić nerwy związane zarówno z ciążą, jak i porodem. Ryzyko depresji poporodowej łagodzi zawarta w fasolce witamina B3, która usprawnia funkcjonowanie neuronów oraz łagodzi stany lękowe i pomaga w walce z bezsennością.

Nie tylko młode panie dbające o linię oraz przyszłe mamy powinny sięgnąć po fasolkę szparagową. Okazuje się, że hormony roślinne - które znajdziemy w szparagowej - czyli fitoestrony swoją budową przypominają hormony żeńskie, a ich dostarczanie do organizmu łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. Regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym fasolki, może pomóc uporać się z nagłymi uderzeniami gorąca. Wspomniane hormony ograniczają także ryzyko zachorowania na raka piersi i raka szyjki macicy. Co więcej, regularne dostarczanie ich do organizmu zagęszcza tkankę kostną i hamuje potencjalny rozwój osteoporozy.

W jaki sposób przygotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna. Z tego względu będzie fantastycznym dodatkiem do sałatek lub dań głównych, które zasmakują nawet niejadkom.

W jaki sposób ją podać? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma przepisami z fasolką w roli głównej. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Podsmażana fasolka szparagowa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Fasolka po grecku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Meksykańska fasolka szparagowa

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Klasyczna fasolka szparagowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Orientalna fasolka szparagowa

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Fasolka szparagowa z kiełbasą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Fasolka szparagowa z fetą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Fasolka szparagowa z pieczoną papryką

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Fasola szparagowa z jajkiem i majonezem

Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Sałatka ziemniaczana z fasolką

Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Czerymoja – owoc idealny dla odchudzających się. Co z niego zrobić?

Czy słyszałeś o takim owocu jak czerymoja? Jak wykorzystać ten przysmak w kuchni i przede wszystkim – jakie ma wartości odżywcze? Czerymoja z pewno...

0
Wideo Letnia zupa z żółtej fasolki szparagowej

Sezon na żółtą fasolkę szparagową trwa krótko, dlatego należy go w pełni wykorzystać. Żółta fasolka zawiera witaminę C i A, beta-karoten oraz ma wł...

0
Informacje Kawa z tym popularnym napojem daje nie tylko orzeźwienie. Jak ją przyrządzić?

Wszyscy miłośnicy kawy powinni znać jej orzeźwiającą, letnią odsłonę. Oryginalny przepis na espresso tonic jest prosty i wymaga tylko trzech składn...

1
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

1