Dania jednogarnkowe

Jak zamienić fasolkę szparagową w pyszny dodatek do obiadu? Dzięki przepisom naszych użytkowników, to pyszne warzywo z pewnością zacznie częściej gościć na waszych talerzach.

Fot. 123RF/Picsel

Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach fasolki znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej, naukowcom udało się dowieść, iż regularne spożywanie roślin strączkowych reguluje metabolizm oraz znacząco obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego. Tu uwaga - świeże strączki należy gotować bardzo krótko, a najlepiej na parze, nie stracą wówczas swoich właściwości. A porcja fasolki szparagowej może pokryć połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Reklama

Kwas foliowy, obecny w fasolce, doskonale łączy się z witaminą B. Razem potrafią ukoić nerwy związane zarówno z ciążą, jak i porodem. Ryzyko depresji poporodowej łagodzi zawarta w fasolce witamina B3, która usprawnia funkcjonowanie neuronów oraz łagodzi stany lękowe i pomaga w walce z bezsennością.

Nie tylko młode panie dbające o linię oraz przyszłe mamy powinny sięgnąć po fasolkę szparagową. Okazuje się, że hormony roślinne - które znajdziemy w szparagowej - czyli fitoestrony swoją budową przypominają hormony żeńskie, a ich dostarczanie do organizmu łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. Regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym fasolki, może pomóc uporać się z nagłymi uderzeniami gorąca. Wspomniane hormony ograniczają także ryzyko zachorowania na raka piersi i raka szyjki macicy. Co więcej, regularne dostarczanie ich do organizmu zagęszcza tkankę kostną i hamuje potencjalny rozwój osteoporozy.

W jaki sposób przygotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna. Z tego względu będzie fantastycznym dodatkiem do sałatek lub dań głównych, które zasmakują nawet niejadkom.

W jaki sposób ją podać? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma przepisami z fasolką w roli głównej. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Podsmażana fasolka szparagowa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Fasolka po grecku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Meksykańska fasolka szparagowa

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Klasyczna fasolka szparagowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Orientalna fasolka szparagowa

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Fasolka szparagowa z kiełbasą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Fasolka szparagowa z fetą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Fasolka szparagowa z pieczoną papryką

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Fasola szparagowa z jajkiem i majonezem

Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Sałatka ziemniaczana z fasolką

Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 48

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0