Fot. 123RF/Picsel
Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach fasolki znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej, naukowcom udało się dowieść, iż regularne spożywanie roślin strączkowych reguluje metabolizm oraz znacząco obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego. Tu uwaga - świeże strączki należy gotować bardzo krótko, a najlepiej na parze, nie stracą wówczas swoich właściwości. A porcja fasolki szparagowej może pokryć połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Kwas foliowy, obecny w fasolce, doskonale łączy się z witaminą B. Razem potrafią ukoić nerwy związane zarówno z ciążą, jak i porodem. Ryzyko depresji poporodowej łagodzi zawarta w fasolce witamina B3, która usprawnia funkcjonowanie neuronów oraz łagodzi stany lękowe i pomaga w walce z bezsennością.
Nie tylko młode panie dbające o linię oraz przyszłe mamy powinny sięgnąć po fasolkę szparagową. Okazuje się, że hormony roślinne - które znajdziemy w szparagowej - czyli fitoestrony swoją budową przypominają hormony żeńskie, a ich dostarczanie do organizmu łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. Regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym fasolki, może pomóc uporać się z nagłymi uderzeniami gorąca. Wspomniane hormony ograniczają także ryzyko zachorowania na raka piersi i raka szyjki macicy. Co więcej, regularne dostarczanie ich do organizmu zagęszcza tkankę kostną i hamuje potencjalny rozwój osteoporozy.
W jaki sposób przygotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna. Z tego względu będzie fantastycznym dodatkiem do sałatek lub dań głównych, które zasmakują nawet niejadkom.
W jaki sposób ją podać? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma przepisami z fasolką w roli głównej. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Podsmażana fasolka szparagowa
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Meksykańska fasolka szparagowa
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Klasyczna fasolka szparagowa
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Orientalna fasolka szparagowa
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Fasolka szparagowa z kiełbasą
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Fasolka szparagowa z pieczoną papryką
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Fasola szparagowa z jajkiem i majonezem
Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Sałatka ziemniaczana z fasolką
Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.