Spis treści:
- Pasta zamiast masła na kanapkę
- Pasta fasolowa z suszonymi pomidorami – przepis
- Pasta słonecznikowa z kimchi – przepis
W zdrowej i zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko, również na kanapki. Należy jedynie zadbać, aby robić je z wysokiej jakości pełnowartościowego pieczywa, istotne są także wartościowe dodatki. Pasty kanapkowe na bazie roślin strączkowych, ryb, czy jajek, nie tylko są niezwykle smaczne, ale i dostarczą ci białka oraz cennych witamin i minerałów. Sprawdź, jaka pasta sprawdzi się zamiast masła na kanapce.
Pasta zamiast masła na kanapkę
Smarowidłem do kanapek, po które sięgamy najczęściej jest masło. Warto jednak pamiętać, że spożywane w dużej ilości może negatywnie wpłynąć nie tylko na zdrowie, ale i sylwetkę. Zawiera ono wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co może przyczyniać się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, podnosić poziom "złego" cholesterolu we krwi, przyczyniając się do powstawania miażdżycy i choroby wieńcowej.
Masło jest także wysokokaloryczne, w 100 g jest aż 716 kcal, jedzone w nadmiarze może być powodem nadwagi i otyłości. Warto wspomnieć jednak, że w maśle znajdują się także witaminy A, te z grupy B, C i D, oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, potas i sód. Może być elementem jadłospisu, ważne, aby w jego jedzeniu zachować umiar. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do diety past kanapkowych, które możesz używać zamiennie z masłem.
Pasta fasolowa z suszonymi pomidorami – przepis
Świetną bazą do domowej pasty kanapkowej będą rośliny strączkowe, na przykład fasola, która jest ona dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Aby wzbogacić jej smak, dodaj suszone pomidory w oliwie oraz zielone oliwki, które będą dobrym źródłem tłuszczów, a także podkręcą smak pasty. Ta propozycja z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom śródziemnomorskich smaków.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 150 g suszonych pomidorów w oliwie,
- 80 g zielonych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- garść liści bazylii,
- Szczypta soli i pieprzu.
Zacznij od odcedzenia fasoli z zalewy, następnie wypłucz ją pod bieżącą wodą. Dodaj do naczynia blendera, dodaj pomidory w oliwie, oliwki (należy pamiętać, aby używać tych bez pestek), obrany czosnek, garść świeżych liści bazylii, odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystko zmiksuj na gładką masę, podawaj z pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Pasta słonecznikowa z kimchi – przepis
Dla miłośników kiszonek oraz kuchni azjatyckiej świetnym wyborem będzie pasta słonecznikowa z kimchi, która jest naturalnym probiotykiem. Warto pamiętać, aby włączyć do swojej diety żywność fermentowaną, świetnie działa na jelita, dba o ich mikroflorę oraz wspiera odporność organizmu.
Składniki
- 200 g słonecznika,
- 2 papryki czerwone,
- 250 g kimchi,
- łyżeczka miodu,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku,
- odrobinę soku z limonki,
- garść posiekanego szczypiorku i kolendry.
Nasiona słonecznika warto namoczyć w wodzie, przez minimum kilka godzin. Paprykę umyj, podziel na mniejsze części i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 do 20 minut, kiedy przestygnie usuń z niej skórkę. Do naczynia blendera wrzuć upieczoną paprykę, pestki słonecznika, obrany ząbek czosnku, kimchi, łyżeczkę miodu, odrobinę soku z limonki, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę, na koniec dodaj posiekany szczypiorek oraz kolendrę i wszystko wymieszaj.
Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na pasty kanapkowe.
1. Pasta kanapkowa z makreli
Zobacz przepisPasta kanapkowa z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Serowa pasta kanapkowa
Zobacz przepisSerowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Grzybowa pasta kanapkowa
Zobacz przepisGrzybowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pasta kanapkowa z kurczakiem
Zobacz przepisPasta kanapkowa z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zielona pasta kanapkowa
Zobacz przepisZielona pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Brokułowa pasta kanapkowa
Zobacz przepisBrokułowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pasta kanapkowa z tuńczykiem
Zobacz przepisPasta kanapkowa z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pieczarkowa pasta kanapkowa
Zobacz przepisPieczarkowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol
Zobacz przepisPasta kanapkowa obniżająca cholesterol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kanapkowa pasta z soczewicy
Zobacz przepisKanapkowa pasta z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »
Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »
Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »