Dania jednogarnkowe

Kanapki nie muszą być nudne, co więcej można jeść je również na diecie. Do przygotowania ich zdrowszej wersji świetnie sprawdzą się pasty kanapkowe. Możesz przemycić w nich sporo warzyw, białka oraz zdrowych tłuszczów, dzięki czemu będą lepszą alternatywą dla masło. Dziś przedstawimy ci przepis na pastę z fasolą z suszonymi pomidorami oraz pastę słonecznikową z kimchi.

Domowe pasty kanapkowe, pomogą ci schudnąć | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W zdrowej i zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko, również na kanapki. Należy jedynie zadbać, aby robić je z wysokiej jakości pełnowartościowego pieczywa, istotne są także wartościowe dodatki. Pasty kanapkowe na bazie roślin strączkowych, ryb, czy jajek, nie tylko są niezwykle smaczne, ale i dostarczą ci białka oraz cennych witamin i minerałów. Sprawdź, jaka pasta sprawdzi się zamiast masła na kanapce. 

Sprawdź także: Nocna owsianka z żurawiną i imbirem. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Pasta zamiast masła na kanapkę

Smarowidłem do kanapek, po które sięgamy najczęściej jest masło. Warto jednak pamiętać, że spożywane w dużej ilości może negatywnie wpłynąć nie tylko na zdrowie, ale i sylwetkę. Zawiera ono wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co może przyczyniać się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, podnosić poziom "złego" cholesterolu we krwi, przyczyniając się do powstawania miażdżycy i choroby wieńcowej.

Masło jest także wysokokaloryczne, w 100 g jest aż 716 kcal, jedzone w nadmiarze może być powodem nadwagi i otyłości. Warto wspomnieć jednak, że w maśle znajdują się także witaminy A, te z grupy B, C i D, oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, potas i sód. Może być elementem jadłospisu, ważne, aby w jego jedzeniu zachować umiar. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do diety past kanapkowych, które możesz używać zamiennie z masłem. 

Pasta fasolowa z suszonymi pomidorami – przepis

Świetną bazą do domowej pasty kanapkowej będą rośliny strączkowe, na przykład fasola, która jest ona dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Aby wzbogacić jej smak, dodaj suszone pomidory w oliwie oraz zielone oliwki, które będą dobrym źródłem tłuszczów, a także podkręcą smak pasty. Ta propozycja z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom śródziemnomorskich smaków. 

 

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 150 g suszonych pomidorów w oliwie, 
  • 80 g zielonych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny, 
  • garść liści bazylii, 
  • Szczypta soli i pieprzu. 

Zacznij od odcedzenia fasoli z zalewy, następnie wypłucz ją pod bieżącą wodą. Dodaj do naczynia blendera, dodaj pomidory w oliwie, oliwki (należy pamiętać, aby używać tych bez pestek), obrany czosnek, garść świeżych liści bazylii, odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystko zmiksuj na gładką masę, podawaj z pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki. 

Pasta słonecznikowa z kimchi –  przepis 

Dla miłośników kiszonek oraz kuchni azjatyckiej świetnym wyborem będzie pasta słonecznikowa z kimchi, która jest naturalnym probiotykiem. Warto pamiętać, aby włączyć do swojej diety żywność fermentowaną, świetnie działa na jelita, dba o ich mikroflorę oraz wspiera odporność organizmu. 

Składniki

  • 200 g słonecznika, 
  • 2 papryki czerwone, 
  • 250 g kimchi, 
  • łyżeczka miodu, 
  • sól i pieprz, 
  • ząbek czosnku, 
  • odrobinę soku z limonki, 
  • garść posiekanego szczypiorku i kolendry. 

Nasiona słonecznika warto namoczyć w wodzie, przez minimum kilka godzin. Paprykę umyj, podziel na mniejsze części i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 do 20 minut, kiedy przestygnie usuń z niej skórkę. Do naczynia blendera wrzuć upieczoną paprykę, pestki słonecznika, obrany ząbek czosnku, kimchi, łyżeczkę miodu, odrobinę soku z limonki, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę, na koniec dodaj posiekany szczypiorek oraz kolendrę i wszystko wymieszaj. 

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na pasty kanapkowe. 

1. Pasta kanapkowa z makreli

 Pasta kanapkowa z makreli Zobacz przepis

Pasta kanapkowa z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Serowa pasta kanapkowa

 Serowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Serowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Grzybowa pasta kanapkowa

 Grzybowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Grzybowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta kanapkowa z kurczakiem

 Pasta kanapkowa z kurczakiem Zobacz przepis

Pasta kanapkowa z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zielona pasta kanapkowa

 Zielona pasta kanapkowa Zobacz przepis

Zielona pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Brokułowa pasta kanapkowa

 Brokułowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Brokułowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pasta kanapkowa z tuńczykiem

 Pasta kanapkowa z tuńczykiem Zobacz przepis

Pasta kanapkowa z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczarkowa pasta kanapkowa

 Pieczarkowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Pieczarkowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol

 Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol Zobacz przepis

Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kanapkowa pasta z soczewicy

 Kanapkowa pasta z soczewicy Zobacz przepis

Kanapkowa pasta z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 110

30 min
3
Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 31

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8