Różowa sól himalajska – pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie

Różowa sól himalajska – ze względu na swój charakterystyczny różowy odcień – to jeden z najbardziej rozpoznawalnych wariantów minerału. Czy sól himalajska jest mniej słona od białej soli? Jakie ma wartości odżywcze? I czy jest zdrowszym odpowiednikiem tej drugiej? Poznaj odpowiedź na te i inne pytania!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sól to jeden z najpowszechniejszych składników, które na co dzień dodajemy do swoich potraw. Mimo jej szerokiego zastosowania w kuchni mało kto wie, że ma ona liczne odmiany - do najpopularniejszych z nich należy sól jodowana, sól czarna, sól morska oraz różowa sól himalajska. Czym charakteryzuje się ta ostatnia? Jakie ma właściwości? Czy sól himalajska zawiera jod? I skąd pochodzi? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Różowa sól himalajska – pochodzenie 

Różowa sól himalajska to popularny produkt, który można dostać w większości lokalnych sklepów i supermarketów. Czy pochodzi z obszarów masywu górskiego Himalajów, jak sugeruje jej nazwa? Odpowiedź brzmi - nie! Różowa sól himalajska wydobywana jest w Górach Słonych leżących w północnym Pakistanie, pomiędzy doliną Dźhelamu i Indusu.  

Sól himalajska jest solą kamienną, a jej charakterystyczna barwa jest wynikiem śladowych pierwiastków, takich jak żelazo. Jest to dość świeży minerał na polskim rynku, choć wydobywa się go od co najmniej XIII wieku. Już wtedy ceniono go za jego właściwości konserwacji żywności.

Różowa sól himalajska – wartości odżywcze

Co kryje w sobie różowa sól himalajska? Wartości odżywcze tego produktu są wynikiem jego składu. Podobnie jak zwykła sól kuchenna jej różowa wersja zawiera chlorek sodu, czyli NaCl. Sól himalajska posiada również inne mikroelementy, w tym potas, wapń oraz magnez, jednak – ze względu na ich śladową ilość - nie mają one tak dużego znaczenia, jak pierwiastki pochodzące z pozostałego pożywienia w twoim menu. 

Różowa sól himalajska – zastosowanie 

Jak włączyć do diety różową sól himalajską? Zastosowanie tego minerału zaskoczy niejednego. Oprócz użycia go jako podstawową przyprawę podbijającą smak rozmaitych potraw różowa sól himalajska może być stosowana jako dodatek do sosów oraz marynat w rybnych i mięsnych daniach.

Wykazuje właściwości zatrzymujące wodę w organizmie, dzięki czemu warto dosypywać jej szczyptę do napojów, koktajli i smoothies w upalne dni. Miej jednak na uwadze, że jej zbyt duża podaż w menu przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Sprawdź także: Kawa z tym popularnym napojem daje nie tylko orzeźwienie. Jak ją przyrządzić?

Czy sól himalajska zawiera jod? 

W czystej postaci minerał ten zawiera jego śladowe ilości. To właśnie dlatego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. Pierwiastek ten jest kluczowy dla utrzymania wysokiej sprawności gruczołu tarczowego. Jeśli na co dzień stawiasz na ten wariant soli, staraj się wdrożyć do swojego menu takie produkty jak jajka, chudy nabiał, kasze oraz ryby morskie. 

Czy sól himalajska jest mniej słona od białej soli? 

Wiele internetowych źródeł odpowiada twierdząco na to pytanie, jednak warto wziąć pod uwagę, że pod względem chemicznym jest ona praktycznie taka sama jak jej klasyczna wersja. Zarówno zwykła, jak i himalajska sól kuchenna składa się z sodu i chlorku i to właśnie ten pierwszy decyduje o słonym posmaku. Tradycyjny wariant minerału ma ok. 581 mg Na w ¼ łyżeczki, natomiast sól różowa - 388 mg Na w ¼ łyżeczki.  

Powyższa różnica jest spowodowana grubością zmielenia obu produktów. To sprawia, że różowa sól himalajska charakteryzuje się niższą gęstością. Należy jednak pamiętać, że na 100 g masy obu minerałów ilość sodu jest jednakowa. W rezultacie w tej samej objętości łyżeczki zmieści się o wiele więcej tradycyjnej soli

Reklama

Kto nie powinien używać soli himalajskiej? 

Sól himalajska oferuje szereg dobroczynnych właściwości. Z racji tego, że nie pozostaje bez wpływu na układ sercowo-naczyniowy, wiele osób powinno ograniczyć jej spożycie, a nawet całkowicie wyeliminować ją z jadłospisu. Kto nie powinien używać soli himalajskiej? 

Menu obfitujące w liczne źródła soli negatywnie oddziałuje na ludzkie zdrowie. Regularna wysoka podaż tego minerału prowadzi do nadciśnienia tętniczego, a to z kolei może wywoływać incydenty sercowo-naczyniowe, w tym udar mózgu i zawał serca, oraz przyczyniać się do rozwoju takich przewlekłych schorzeń jak miażdżyca. 

Sól wykazuje wpływ nie tylko na tętnice, ale również na inne narządy. Jej nadmiar w diecie zwiększa ryzyko raka żołądka, nadwagi, otyłości, osteoporozy oraz kamicy nerkowej. Co ciekawe, liczne doniesienia ze świata nauki pokazują, że nadużywanie soli ma swój udział w przebiegu demencji. 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g u osób zdrowych. Pamiętaj jednak, że jest ona dodawana do mnóstwa produktów spożywczych. Gdzie można ją najczęściej znaleźć? Robiąc zakupy, wystrzegaj się gotowych dań, konserw, mieszanek przypraw, pieczywa, przetworów mięsnych oraz serów. Boisz się, że różowa sól himalajska może ci zaszkodzić? Najlepiej skonsultuj swój wybór z lekarzem specjalistą lub dietetykiem klinicznym.  

Różowa sól himalajska: przepisy 

Różowa sól himalajska od wieków świetnie sprawdza się jako składnik do konserwacji pożywienia. Nic więc dziwnego, że najłatwiej wykorzystasz ją do marynat i zalew. Nie jest to jednak jej jedyne zastosowanie - sól doskonale nadaje się do domowej roboty przetworów, np. ogórków małosolnych. 

Marynata do wieprzowiny 

Marynata do wieprzowiny może być z powodzeniem użyta w przepisach na smażone, pieczone oraz grillowane potrawy. Jej głównymi komponentami są czosnek granulowany, majeranek, suszona cebula, rozmaryn, ziele angielskie, kminek, pieprz cayenne, słodka papryka, jałowiec oraz różowa sól himalajska.

Mięso najlepiej natrzeć na kilka godzin przed obróbką termiczną, aby przeszło wszystkimi smakami. Powyższa kompozycja fantastycznie pasuje również do takich przysmaków jak pieczenie, kotlety mielone, farsze wieprzowe oraz gulasze. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, spróbuj dodać ją także do drobiu, dziczyzny oraz wołowiny. 

Ogórki małosolne  

Umyj ogórki i ułóż je na dnie czystych i wyparzonych słoików. Następnie ułóż na nich przyprawy, w tym koperek, czosnek oraz chrzan, i zalej wszystko zimną wodą, w której rozpuścisz różową sól himalajską. Pamiętaj, aby woda dokładnie przykrywała warzywa. Nie zakręcaj słoika - pozostaw wieczko delikatnie uchylone. Ogórki potrzebują około dwóch do trzech dni w pokojowej temperaturze. Podawaj je z chlebem z domowym smalcem lub jako dodatek do obiadów. 

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

1
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1