Spis treści:
Schab to mięso, które kojarzy się głównie z tradycyjnym polskim obiadem. Jednak wiedz, że możesz zrobić z niego nie tylko panierowane kotlety, ale również wrzucić go na ruszt podczas grillowania. Odpowiednio przygotowany, z pewnością zachwyci cię swoim smakiem i konsystencją.
Jak najlepiej przyrządzić schab na grilla? Co zrobić, aby zachwycał swoim smakiem i rozpływał się w ustach? Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym wyczarujesz grillowany przysmak będący idealną alternatywą dla kiełbasy i kaszanki.

Czy schab jest dobrym mięsem na grilla?
Zastanawiasz się, czy schab jest dobrym mięsem na grilla? Jak najbardziej tak, zwłaszcza dla osób, które unikają tłustych przekąsek. Jego dodatkowym atutem jest to, że łatwo chłonie smak przypraw i marynat. Na uwagę zasługuje także jego duża uniwersalność – możesz zaserwować go w różnych wersjach, np. w postaci szaszłyków, steków lub zawijańców, i zaserwować z rozmaitymi dodatkami, włączając w to warzywa, sosy, zioła oraz sery.
Aby grillowany schab był smaczny i soczysty, musisz wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. A jedną z nich jest wybór samego mięsa. Warto, aby miało ono nieco tłuszczu i żyłek – być może nie wygląda to apetycznie, ale za to sprawi, że po przygotowaniu będzie ono bardziej soczyste. Pamiętaj, że schab to chude mięso, więc można go łatwo przesuszyć. Aby tego uniknąć, pokrój go w grubsze plastry i nie trzymaj zbyt długo na ruszcie. I nie zapomnij go zamarynować – warto umieścić go w marynacie co najmniej dwie-trzy godziny przed grillowaniem. A jeszcze lepiej, jeśli spędzi on w niej całą noc.
Schab na grilla – co zrobić? Nie tylko steki i szaszłyki
Planujesz przyrządzić schab na grilla? Co zrobić, jeśli nie klasyczne steki i szaszłyki? Możliwości jest co najmniej kilka. Świetną opcją będą różnego rodzaju roladki i zawijańce. Ale nie tylko – równie dobrze możesz przygotować z niego burgery lub ugrillować w folii z ulubionymi warzywami. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, którymi możesz się zainspirować, gdy zabraknie ci pomysłów.
Szaszłyki z boczku i schabu
Jeśli jesteś fanem szaszłyków, postaw na te w wersji z boczkiem i schabem. Aby podkreślić ich smak, zanurz je w marynacie na bazie sosu sojowego, octu winnego, koncentratu pomidorowego, rozmarynu, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu.
Szaszłyki z boczku i schabu

Szaszłyki z boczku i schabu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szaszłyki ze schabem i ogórkiem
Kolejną ciekawą wersją szaszłyków jest ta z zielonym ogórkiem. Przysmak ten powstaje z zaledwie kilku składników. Marynatę przygotujesz z oleju rzepakowego, świeżego czosnku, miodu oraz soku z cytryny. Na koniec posyp całość ziarnami sezamu.
Roladki schabowe z serem i szpinakiem
Jeśli szukasz niebanalnego przysmaku na grilla, idealną opcją dla ciebie będą roladki z serem i szpinakiem. Poniżej znajdziesz przepis na wersję smażoną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je na ruszcie. Przekąska w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dorosłym smakoszom.
Steki ze schabu
Wśród przepisów na schab na grilla nie może zabraknąć również tego na steki. Do ich przyrządzenia potrzebujesz sztuki mięsa z kością, czosnku, oliwy z oliwek oraz kilku przypraw. Schab w tej wersji doskonale komponuje się z surówkami i grillowanymi ziemniakami.
Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty

Schab z kością z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Schab z jabłkiem i cebulą
Masz ochotę na mięsny specjał z owocowym akcentem? W takim razie wyczaruj soczysty schab z jabłkiem. Aby bardziej podkreślić jego smak, możesz dodać do niego kawałki cebuli. Po przyrządzeniu wystarczy podać go ze świeżym pieczywem, choć nie jest to konieczne.
Schab z jabłkiem i cebulą z grilla.

Schab z jabłkiem i cebulą z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: netto.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Owoc idealny dla kobiet. Hamuje osteoporozę, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu >>
Uznawane za najzdrowsze danie świata. Ma mało kalorii, dużo pomaga schudnąć >>