Spis treści:
Nie masz pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może niedługo organizujesz urodziny i chcesz zaskoczyć gości czymś świeżym i nieoczywistym? Pamiętaj, że schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jednak, aby podczas spotkania nie wiało nudą, wybierz coś nieoczywistego. Jeśli narzekasz na brak pomysłów lub nie chcesz eksperymentować na własną rękę, zapoznaj się z pięcioma przepisami, które przygotowaliśmy w tym artykule - są bardzo proste, smaczne, a do tego nie są zbyt czasochłonne.
Schab na obiad - 5 nieoczywistych dań
1. Schab w pięciu smakach
Już dawno znudziły ci się schabowe roladki? W takim razie wykorzystaj ten gatunek mięsa do wykonania czegoś innowacyjnego i świeżego. Przepis idealnie sprawdzi się dla fanów azjatyckich połączeń, ponieważ jego bazą jest chińska mieszanka przypraw. Inne produkty, które przyjdą ci z pomocą podczas jego realizacji to schab wieprzowy, seler naciowy, makaron ryżowy, olej, olej sezamowy, wybrany tłuszcz do smażenia, szczypiorek oraz woda.
Umyj seler naciowy, dokładnie go obierz i pokrój na niewielkie plasterki. Pokrój schab w paski i podsmaż go na gorącym tłuszczu. Po krótkiej chwili dorzuć seler i duś wszystko przez około siedem minut. Rozpuść chińską mieszankę w wodzie, wlej ją na patelnię i duś wszystko przez kwadrans. W misce zalej makaron ryżowy wodą, odcedź go, a potem dorzuć do gotującego się mięsa i pomieszaj zawartość patelni. Danie należy odcedzić i odstawić na kilka minut po to, aby poszczególne smaki i aromaty dokładnie się przeniknęły. Gotowe danie polej olejem sezamowym i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Możesz je również oprószyć białym i czarnym sezamem, żeby nadać mu jeszcze więcej charakteru.
Podobny przepis:
2. Zupa pak choi
Mamy jeszcze jedną propozycję dla entuzjastów azjatyckich smaków, a mianowicie zupę pak choi ze schabem w roli głównej. Planujesz zaprosić swoich znajomych na obiad i zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? W takim razie podczas kolejnej wizyty w sklepie zaopatrz się w takie produkty jak schab bez kości, makaron chiński, czosnek, cebula dymka, pieczarki, kapusta pak choi, sos sojowy, płynny miód oraz świeży imbir.
Wlej wodę do rondelka i rozpuść w niej kostkę rosołową. Następnie dorzuć do niej plastry schabu, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz kilka łyżek sosu sojowego. Gotuj wszystkie składniki przez około trzy minuty, a potem przełóż mięso na patelnię. Wlej na nią sos sojowy, płynny miód oraz kilka łyżek bulionu. Smaż schab przez około pięć minut, aż składnik ten nieco zbrązowieje. Zdejmij mięso z patelni i pokrój je w paski. Na samym końcu wrzuć pokrojoną kapustę, poszatkowaną cebulę oraz makaron do rondelka z wywarem. Gotuj go jeszcze przez siedem minut i podawaj. Całość możesz posypać świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub pietruszką.
Podobny przepis:
3. Schab pieczony z jabłkami
Kolejną opcją w nieco nietypowej odsłonie jest pieczony schab z jabłkami. Mimo tego, że owoce te nieco bardziej kojarzą się z drobiem, to warto dać im szansę, ponieważ stanowią one idealne uzupełnienie cięższych dań. Jeśli zainteresowała cię ta potrawa, zaopatrz się w kotlety schabowe, jabłka, wytrawne białe wino, sól, pieprz, smalec oraz takie przyprawy jak czosnek, słodka papryka, suszona natka pietruszki, rozmaryn, oregano, tymianek, majeranek oraz gałka muszkatołowa.
Rozbij schab na kotlety, polej je olejem i obtocz w mieszance wyżej wymienionych przypraw. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem z patelni oraz oprósz solą i pieprzem. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Owoce równomiernie rozłóż na kotletach. Piecz wszystko w 180 stopniach przez około pół godziny. Po upływie kwadransa skrop zawartość brytfanki białym winem.
Schab pieczony z jabłkami w innym wydaniu:
Schab pieczony z jabłkami
Zobacz przepisSchab pieczony z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
Inną przepyszną pozycją z piekarnika jest pieczony schab pod pierzynką z majonezu. Danie to doskonale sprawdzi się nie tylko podczas niedzielnego obiadu, ale również podczas świąt. Do jego wykonania potrzebujesz schabu środkowego bez kości, pieczarek, majonezu, białej cebuli, natki pietruszki, orzechów laskowych, kajzerki oraz żółtego sera.
Pokrój schab w plastry i przypraw je mieszanką do mięs. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż na niej mięso. W blenderze rozkrusz czerstwą bułkę i wymieszaj ją z pokruszonymi orzechami laskowymi i tartym serem. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w piórka, a natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj je z majonezem. Tak powstały farsz umieść na schabie. Na samym końcu oprósz wszystko przygotowanym połączeniem bułki, orzechów i sera. Piecz mięso w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Inny przepis na schab po pierzynką:
Schab pieczony pod pierzynką
Zobacz przepisSchab pieczony pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Schab w sosie curry z pieczarkami
W twoim obiadowym menu wieje nudą? W takim razie zrezygnuj z tradycyjnych kotletów i przygotuj schab w sosie curry z pieczarkami. Wyjątkowy charakter tego dania podkreśli świeża natka pietruszki. Ponadto jego ogromnym atutem jest to, że jego realizacja zajmuje około 30 minut, a do tego jest ono bardzo sycące.
Aby przyrządzić schab w sosie curry z pieczarkami, będziesz potrzebować kotletów schabowych, pieczarek, szynki wędzonej, natki pietruszki, przyprawy curry, śmietany 18% oraz cebuli. Delikatnie rozbij kotlety i obficie posyp je przyprawą, solą oraz pieprzem. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w talarki pieczarki. Na samym końcu dorzuć do nich wędzoną szynkę. Na osobnej patelni podsmaż schab na oliwie z oliwek. Przełóż wszystkie komponenty do naczynia żaroodpornego i zalej je powstałym sosem. Jeśli lubisz zabielone potrawy, uzupełnij sos o łyżkę śmietany 18%.
Umieść danie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i poddawaj je obróbce termicznej przez 40 minut. Po wyjęciu z urządzenia obficie posyp je świeżą natką pietruszki. Jakie dodatki będą do niego pasować? W tym wypadku sprawdzi się praktycznie każdy składnik. My polecamy spróbować zaserwować schab w sosie curry z pieczonymi ziemniaczkami, kaszą kuskus, kopytkami lub plackami ziemniaczanymi.
Schab zawsze sprawdzi się na obiad, a kluczem jest marynata
Żaden z powyższych przepisów nie przypadł ci do gustu? Nic nie szkodzi - wystarczy, że zdobędziesz się na kulinarną odwagę, aby nieco poeksperymentować. Możesz na przykład wykonać marynatę, w której schab poleżakuje przez noc, aby wydobyć z niego wyjątkowy smak i aromat. Bardzo smacznym połączeniem jest na przykład miks w postaci musztardy, miodu, sosu sojowego, oliwy z oliwek oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Zestawienie to możesz uzupełnić o swoje ulubione przyprawy i zioła, w tym pieprz, sól, tymianek, chili, słodką paprykę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Bardzo dobrze sprawdzi się też ocet jabłkowy, białe lub czerwone wino oraz majonez.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Przepyszna Sałatka Wenecka. Łączy składniki, które Polacy lubią najbardziej »
Jak rozpoznać, że mandarynki są słodkie? W łatwy sposób sprawdzisz też, czy nie mają pestek »
Kotleciki palce lizać. Poznaj przepis na Frykadelki Wrocławskie »