Seler naciowy na 7 nieznanych sposobów. Wreszcie docenisz to warzywo

Jak często używasz selera naciowego w swojej kuchni? To jedno z bardziej niedocenianych warzyw z tak ogromnym kulinarnym potencjałem. Dzisiaj pokażemy ci jak, w kreatywny i pyszny sposób, można wykorzystać seler naciowy w kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są właściwości selera naciowego?

- Jak zrobić muffinki z selerem naciowym?

- Jak zrobić koktajl z selerem naciowym?

- Jak zrobić zupę z selerem naciowym?

- Jak zrobić frittatę z selerem naciowym?

- Jak zrobić makaron z selerem naciowym?

- Jak zrobić śledzie z selerem naciowym?

- Jak zrobić pikle z selera naciowego?

 

Pewnie, przynajmniej raz w życiu, miałeś okazję próbować selera naciowego. Najchętniej używamy go do sałatek lub podajemy w formie przystawki z dipami. Faktycznie, chrupiąca konsystencja tego warzywa sprzyja używaniu go jako dodatku.

Co więcej, łodyga selera naciowego jest niskokaloryczna i w 95 proc. złożona z wody, więc zalicza się do dietetycznych przekąsek, które idealnie nawadniają ciało. Zawiera też szereg cennych dla organizmu mikroelementów, dla których warto po niego regularnie sięgać. Przede wszystkim warzywo to jest bogate w witaminy A i K, kwas foliowy, potas i błonnik. To wartościowe źródło przeciwutleniaczy i elektrolitów.

Dzięki zawartości powyższych składników odżywczych pomaga nawodnić organizm, chroni wzrok, reguluje pracę mięśni i układu nerwowego i wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni przed uszkodzeniami komórek. Co więcej, za sprawą błonnika i przeciwutleniaczy, reguluje procesy trawienne, zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i wspiera metabolizm.

 

Sprawdź: Przepisy na pyszne sałatki z selera naciowego

 

Seler naciowy to prawdziwa skarbnica cennych substancji, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Właśnie dlatego warto dodawać go do różnych dań. Zainspiruj się kreatywnymi przepisami naszych Użytkowników na smaczne potrawy na bazie selera naciowego:

1. Muffinki warzywne z selerem naciowym

Takie babeczki z selerem naciowym to świetna przekąska na przyjęcie, ale też rewelacyjna kolacja lub śniadanie. Zrób je już dziś i ciesz się ich pysznym smakiem. Zwłaszcza że ich przygotowanie nie jest bardzo wymagające. Postępuj zgodnie z przepisem, a na pewno wszystko się uda.

Muffinki z selerem naciowym

Muffinki z selerem naciowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Koktajl z selera naciowego i kiwi

Seler naciowy to dietetyczne warzywo. Jak wspominaliśmy wcześniej, zawiera mało kalorii, za to bardzo dużo wody. Na śniadanie wypróbuj pyszne smoothie z dodatkiem zdrowego kiwi. To prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni organizm na cały dzień.

Koktajl z selera naciowego i kiwi

Koktajl z selera naciowego i kiwi  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pomidorowa z selerem naciowym

Kolejną propozycją na wykorzystanie selera naciowego w kuchni jest przygotowanie... aromatycznej zupy! Możesz zarówno zmiksować łodygę warzywa i stworzyć pyszny krem, jak i przyrządzić na jego podstawie rewelacyjną i nietypową zupę pomidorową. Zaskocz bliskich taką propozycją.

Pomidorowa z selerem naciowym

Pomidorowa z selerem naciowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

4. Frittata z topinamburem, porem i selerem naciowym

Frittata to włoska potrawa przypominająca trochę omlet, do którego dodaje się wiele wartościowych składników. Seler naciowy może być jednym z warzyw, które wykorzystasz przy jej robieniu. Jeśli szukasz innych inspiracji, postaw na aromatyczną tartę albo naleśniki z selerem naciowym. To też pychota!

Frittata z selerem naciowym

Frittata z selerem naciowym przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Spaghetti z winem i selerem naciowym

Takiej potrawy chyba nikt się nie spodziewał... Czy seler naciowy pasuje do spaghetti? Jak najbardziej! Zdecydowanie podkręca smak, a danie staje się zdrowsze. Wszyscy miłośnicy makaronu z pewnością ucieszą się na taką propozycję wykorzystania selera naciowego.

Spaghetti z selerem naciowym

Spaghetti z selerem naciowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Śledzie z selerem naciowym

Czy spotkałeś się kiedyś z połączeniem śledzi i selera naciowego? Jeśli nie, to zapewniamy, że jest obłędne. Do wspomnianych składników, dodaj jeszcze tylko cebulę, jabłko, czosnek i kilka przypraw. Ta świetna przekąska dla wszystkich fanów ryb dodatkowo pięknie się prezentuje. Sprawdź przepis!

Śledzie z selerem naciowym

Śledzie z selerem naciowym  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pikle z selera naciowego

Łodyga selera naciowego to częsta przekąska. Wystarczy, że ją pokroisz, umyjesz i gotowe! Niektóre zapiekają ją z serem lub innymi sosami. Dzisiaj podpowiadamy jeszcze jedną, rzadziej spotykaną, przystawkę. Przekonaj się, jak smakują pikle z selera naciowego. Taki przetwór z pewnością zrobi furorę wśród twoich najbliższych.

Pikle z selera naciowego

Pikle z selera naciowego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tych produktów nigdy nie wrzucaj ich do zlewu »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Kiełbasa chuda podpiekana.

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...

Odsłon: 14

>60 min
0
Desery Ciasto "Och i Ach"

Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...

Odsłon: 357

60 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 79

15 min
2
>60 min
4
>60 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0