Najlepsze przepisy na ogórki

Ser Halloumi – co to jest?

Nie da się ukryć, że ser gouda to ulubieniec Polaków! Tuż za nim ciągnie się gromadka innych pyszności jak ser camembert, ricotta, feta czy mozzarella! Ostatnimi czasy sławę zyskał też ser Halloumi. Skąd jest i dlaczego zajada się nim cały świat?

Fot. 123RF/Picsel

Halloumi, czyli...?

Halloumi to tradycyjny cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Mleko podgrzewa się do określonej temperatury 33 stopni Celsjusza, a następnie dodaje do niego tzw. podpuszczkę, czyli enzym, który tworzy skrzep. Po odcedzeniu dochodzi do kolejnego podgrzania i powstaje masa serowa. Taka masa w połączeniu z solanką to nic innego, jak ser Halloumi! Jest on półtwardy o białym kolorze i o zadziwiającej elastyczności! Przecięty Cypryjczyk zjada nawet 8 kg halloumi rocznie! Znajdziesz go w sklepach z greckimi lub innymi produktami kuchni śródziemnomorskiej. Jest też łatwo dostępny na targach żywności i często widnieje na półkach w supermarketach. Za 250 g tego przysmaku zapłacisz ok. 10-12 zł.

Czy taki ser jest kaloryczny?

Mówi się, że wszystko, co dobre jest kaloryczne. Wystarczy tylko zachować umiar! Ser Halloumi to źródło białka, tłuszczu, węglowodanów, wapnia i sodu, a w porcji 100 g kryje się 321 kcal. Taki ser jest wyjątkowo sycący i jest składnikiem wielu sałatek. Halloumi dostarcza w 100 g tyle wapnia, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej. Ten składnik mineralny jest niezbędny do prawidłowej pracy całego organizmu oraz wspiera kości i zęby. W cypryjskim przysmaku znajdziesz także fosfor, który bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów, potas oraz magnez. Potas warunkuje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, a magnez bierze udział w metabolizmie. Poza szeregiem składników mineralnych halloumi to skarbnica witamin: A, D, E, K. Może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy w zależności od ich indywidualnej tolerancji. Dla osób z wysokim poziomem cholesterolu będzie stanowił alternatywę dla żółtych serów.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Sposoby podania Halloumi

To idealny dodatek do kanapek, sałatek, dań głównych i przystawek. Można go zjadać na zimno i na gorąco. W swojej ojczyźnie podawany jest w wersji smażonej lub grillowanej. Pokrój ser w małe plasterki, skrop delikatnie oliwą z oliwek i grilluj na patelni z dwóch stron. To, co wyróżnia go na tle innych serów to fakt, iż nie topnieje. Po ciepłej obróbce jest wciąż zwarty i ciekawie podkreśla wygląd dań. Sporo knajp i restauracji stosuje go jako zamiennik mięsa np. w makaronach, pizzy czy w burgerach.
Włączenie porcji halloumi do diety skutkuje dostarczeniem cennych składników mineralnych i witamin, a brak błonnika pokarmowego i witaminy C można zrekompensować, podając go w towarzystwie warzyw. Inspiracje na podanie sera Halloumi znajdziesz poniżej. Masz ochotę przygotować prawdziwą grecką ucztę dla bliskich? Kolekcje w kolorze biało-niebieskim znajdziesz w sklepie Duka.

1. Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi

Czerwona kapusta zasmażana

Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi

Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi

Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Placki z cukini z serem halloumi

Placki z cukini z serem halloumi

Placki z cukini z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ser halloumi z grilla

Ser halloumi z grilla

Ser halloumi z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wspomnienie wakacji - szaszłyk z sera Halloumi

Szaszłyk z sera Halloumi

Wspomnienie wakacji - szaszłyk z sera Halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 144

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8