Najlepsze przepisy na dania z dyni

Ser Halloumi – co to jest?

Nie da się ukryć, że ser gouda to ulubieniec Polaków! Tuż za nim ciągnie się gromadka innych pyszności jak ser camembert, ricotta, feta czy mozzarella! Ostatnimi czasy sławę zyskał też ser Halloumi. Skąd jest i dlaczego zajada się nim cały świat?

Fot. 123RF/Picsel

Halloumi, czyli...?

Halloumi to tradycyjny cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Mleko podgrzewa się do określonej temperatury 33 stopni Celsjusza, a następnie dodaje do niego tzw. podpuszczkę, czyli enzym, który tworzy skrzep. Po odcedzeniu dochodzi do kolejnego podgrzania i powstaje masa serowa. Taka masa w połączeniu z solanką to nic innego, jak ser Halloumi! Jest on półtwardy o białym kolorze i o zadziwiającej elastyczności! Przecięty Cypryjczyk zjada nawet 8 kg halloumi rocznie! Znajdziesz go w sklepach z greckimi lub innymi produktami kuchni śródziemnomorskiej. Jest też łatwo dostępny na targach żywności i często widnieje na półkach w supermarketach. Za 250 g tego przysmaku zapłacisz ok. 10-12 zł.

Czy taki ser jest kaloryczny?

Mówi się, że wszystko, co dobre jest kaloryczne. Wystarczy tylko zachować umiar! Ser Halloumi to źródło białka, tłuszczu, węglowodanów, wapnia i sodu, a w porcji 100 g kryje się 321 kcal. Taki ser jest wyjątkowo sycący i jest składnikiem wielu sałatek. Halloumi dostarcza w 100 g tyle wapnia, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej. Ten składnik mineralny jest niezbędny do prawidłowej pracy całego organizmu oraz wspiera kości i zęby. W cypryjskim przysmaku znajdziesz także fosfor, który bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów, potas oraz magnez. Potas warunkuje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, a magnez bierze udział w metabolizmie. Poza szeregiem składników mineralnych halloumi to skarbnica witamin: A, D, E, K. Może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy w zależności od ich indywidualnej tolerancji. Dla osób z wysokim poziomem cholesterolu będzie stanowił alternatywę dla żółtych serów.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Sposoby podania Halloumi

To idealny dodatek do kanapek, sałatek, dań głównych i przystawek. Można go zjadać na zimno i na gorąco. W swojej ojczyźnie podawany jest w wersji smażonej lub grillowanej. Pokrój ser w małe plasterki, skrop delikatnie oliwą z oliwek i grilluj na patelni z dwóch stron. To, co wyróżnia go na tle innych serów to fakt, iż nie topnieje. Po ciepłej obróbce jest wciąż zwarty i ciekawie podkreśla wygląd dań. Sporo knajp i restauracji stosuje go jako zamiennik mięsa np. w makaronach, pizzy czy w burgerach.
Włączenie porcji halloumi do diety skutkuje dostarczeniem cennych składników mineralnych i witamin, a brak błonnika pokarmowego i witaminy C można zrekompensować, podając go w towarzystwie warzyw. Inspiracje na podanie sera Halloumi znajdziesz poniżej. Masz ochotę przygotować prawdziwą grecką ucztę dla bliskich? Kolekcje w kolorze biało-niebieskim znajdziesz w sklepie Duka.

1. Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi

Czerwona kapusta zasmażana

Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi

Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi

Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Placki z cukini z serem halloumi

Placki z cukini z serem halloumi

Placki z cukini z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ser halloumi z grilla

Ser halloumi z grilla

Ser halloumi z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wspomnienie wakacji - szaszłyk z sera Halloumi

Szaszłyk z sera Halloumi

Wspomnienie wakacji - szaszłyk z sera Halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Jesienna zupa czosnkowa

Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czos...

Odsłon: 4869

15 min
6
15 min
3
30 min
6
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

12
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2