Siedem powodów, dla których warto jeść lody

Zimne, orzeźwiające i bardzo smaczne, idealne na upały. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto po nie sięgać nie tylko latem?

Fot. 123RF/Picsel

Każdy ma czasami ochotę na lody, zwłaszcza w słoneczne dni. Nie każdy natomiast wie, jak ich jedzenie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wbrew powszechnym przekonaniom, lody nie są zbyt kaloryczne, a do tego mogą dostarczyć do naszego organizmu wiele cennych witamin i minerałów.

Jakie zalety przemawiają na ich korzyść?

1. Nie tuczą

100 g lodów śmietankowych zawiera przeważnie od 160 do 200 kcal. Czekolada mleczna o tej samej gramaturze dostarczy nam aż trzy razy większą liczbę kalorii. To znacząca różnica dla naszego bilansu energetycznego. Jeśli chcemy wybrać lżejszą opcję, warto rozejrzeć się za lodami owocowymi, które w 100 g posiadają od 120 do 140 kcal lub sorbetami. Te zdecydowanie wygrywają w tym rankingu. W 100 g porcji znajduje się poniżej 100 kcal!

2. Pomagają w spalaniu tłuszczu

Zanim lody trafią do naszego żołądka, w trakcie jedzenia powinny zostać przez nas ogrzane. Proces ten zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Przy niedużej porcji lodów, np. sorbetów lub lodów owocowych możemy doprowadzić do sytuacji, gdzie nasz organizm zużyje więcej energii podczas konsumpcji lodów, niż dostarczy nam jej wraz z posiłkiem!

3. Nie obciążają żołądka

W przeciwieństwie do słodkich deserów i innych posiłków, lody są lekkostrawne. Nasz organizm bardzo szybko je trawi, przez co nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Po taki deser bez obaw mogą sięgać osoby borykające się z wrzodami.

4. Dostarczają witamin

Lody to świetny pomysł na spożycie jednej z pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. W tym niezwykłym deserze możemy przemycić zdrowe produkty, po które normalnie byśmy nie sięgnęli. Pomysł ten powinien zyskać poważanie zwłaszcza u najmłodszych.

5. Wpływają na dobry sen

Dla wielu może się to wydawać zaskakujące, ale nasz sen jest regulowany przez hormony. Jedzenie lodów wpływa na dostarczenie serotoniny - hormonu szczęścia i melatoniny - hormonu odpowiedzialnego za relaks i wyciszenie. Jedzenie lodów przed snem spowoduje, że rano powinniśmy się obudzić wypoczęci i pełni energii do pracy.

6. Wzmacniają odporność

Spożywanie lodów hartuje organizm. Temperatura naszego organizmu wynosi 36,6˚C, natomiast deser, jaki chcemy spożyć, ma temperaturę ujemną. Podczas jedzenia lodów powinniśmy stopniowo przyzwyczajać nasze ciało do ochłodzenia. Warto jednak pamiętać, że chcąc zbudować odporność, należy jeść powoli i z rozwagą. W przeciwnym razie może to przynieść odwrotny skutek od zamierzonego.

7. Wspomagają koncentrację

Woda i cukier zawarte w deserze pomagają w procesach myślowych. Jeśli czeka was spory wysiłek intelektualny, przed pracą sięgnijcie po porcję smacznych lodów, które oprócz energii wprowadzą was w dobry nastrój i wpłyną na lepsze samopoczucie.

Jakie lody wybrać?

Najlepiej sprawdzają się lody, które mają prosty skład, bez sztucznych dodatków, z niską zawartością kalorii. Najzdrowsze i najsmaczniejsze lody możecie przygotować sami w swojej kuchni. Nie będziecie do tego celu potrzebowali specjalnych sprzętów ani trudno dostępnych składników. Jak się zabrać za przyrządzenie takiego deseru? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w przepisach naszych użytkowników.

 

1. Lody jagodowe

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wegańskie lody orzechowe

Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sorbet ananasowy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Lody borówkowo-jogurtowe

Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Lody truskawkowo-kokosowe

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Mleczne lody morelowe

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sorbet mango

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Lody o smaku awokado

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Lody bananowe z masłem orzechowym

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Lody truskawkowe

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 134

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2