Fot. 123RF/Picsel
Każdy ma czasami ochotę na lody, zwłaszcza w słoneczne dni. Nie każdy natomiast wie, jak ich jedzenie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wbrew powszechnym przekonaniom, lody nie są zbyt kaloryczne, a do tego mogą dostarczyć do naszego organizmu wiele cennych witamin i minerałów.
Jakie zalety przemawiają na ich korzyść?
1. Nie tuczą
100 g lodów śmietankowych zawiera przeważnie od 160 do 200 kcal. Czekolada mleczna o tej samej gramaturze dostarczy nam aż trzy razy większą liczbę kalorii. To znacząca różnica dla naszego bilansu energetycznego. Jeśli chcemy wybrać lżejszą opcję, warto rozejrzeć się za lodami owocowymi, które w 100 g posiadają od 120 do 140 kcal lub sorbetami. Te zdecydowanie wygrywają w tym rankingu. W 100 g porcji znajduje się poniżej 100 kcal!

2. Pomagają w spalaniu tłuszczu
Zanim lody trafią do naszego żołądka, w trakcie jedzenia powinny zostać przez nas ogrzane. Proces ten zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Przy niedużej porcji lodów, np. sorbetów lub lodów owocowych możemy doprowadzić do sytuacji, gdzie nasz organizm zużyje więcej energii podczas konsumpcji lodów, niż dostarczy nam jej wraz z posiłkiem!
3. Nie obciążają żołądka
W przeciwieństwie do słodkich deserów i innych posiłków, lody są lekkostrawne. Nasz organizm bardzo szybko je trawi, przez co nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Po taki deser bez obaw mogą sięgać osoby borykające się z wrzodami.
4. Dostarczają witamin
Lody to świetny pomysł na spożycie jednej z pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. W tym niezwykłym deserze możemy przemycić zdrowe produkty, po które normalnie byśmy nie sięgnęli. Pomysł ten powinien zyskać poważanie zwłaszcza u najmłodszych.
5. Wpływają na dobry sen
Dla wielu może się to wydawać zaskakujące, ale nasz sen jest regulowany przez hormony. Jedzenie lodów wpływa na dostarczenie serotoniny - hormonu szczęścia i melatoniny - hormonu odpowiedzialnego za relaks i wyciszenie. Jedzenie lodów przed snem spowoduje, że rano powinniśmy się obudzić wypoczęci i pełni energii do pracy.
6. Wzmacniają odporność
Spożywanie lodów hartuje organizm. Temperatura naszego organizmu wynosi 36,6˚C, natomiast deser, jaki chcemy spożyć, ma temperaturę ujemną. Podczas jedzenia lodów powinniśmy stopniowo przyzwyczajać nasze ciało do ochłodzenia. Warto jednak pamiętać, że chcąc zbudować odporność, należy jeść powoli i z rozwagą. W przeciwnym razie może to przynieść odwrotny skutek od zamierzonego.
7. Wspomagają koncentrację
Woda i cukier zawarte w deserze pomagają w procesach myślowych. Jeśli czeka was spory wysiłek intelektualny, przed pracą sięgnijcie po porcję smacznych lodów, które oprócz energii wprowadzą was w dobry nastrój i wpłyną na lepsze samopoczucie.
Jakie lody wybrać?
Najlepiej sprawdzają się lody, które mają prosty skład, bez sztucznych dodatków, z niską zawartością kalorii. Najzdrowsze i najsmaczniejsze lody możecie przygotować sami w swojej kuchni. Nie będziecie do tego celu potrzebowali specjalnych sprzętów ani trudno dostępnych składników. Jak się zabrać za przyrządzenie takiego deseru? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w przepisach naszych użytkowników.
Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Lody bananowe z masłem orzechowym
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie