Fot. 123RF/Picsel
Poza walorami smakowymi jednym z największych atutów dyni jest jej ogromna uniwersalność. Warzywo to stanowi bazę wyśmienitych potraw, w tym zup, placków, zapiekanek, sałatek, makaronów, a także deserów, wśród których króluje ciasto dyniowe.
Zanim zabierzesz się za przyrządzanie dyniowych przysmaków, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym charakteryzuje się to warzywo i dlaczego warto je spożywać. Otóż dynia to prawdziwa skarbnica beta-karotenu oraz witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na twoje zdrowie.
Dynia to źródło witaminy K, E, A i C oraz witamin z grupy B. Znajdziesz w niej także takie mikro i makroelementy, jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, sód, potas oraz cynk. Jej właściwości lecznicze są udowodnione naukowo, więc tym bardziej nie powinno zabraknąć jej w twojej diecie.
Dynia to warzywo, które łatwo przemycić do każdego jadłospisu. Jeśli planujesz przyrządzić ją w słodkiej wersji, warto postawić przede wszystkim na proste ciasto dyniowe, z którym poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Jak je przygotować?
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jak przyrządzić proste ciasto dyniowe?
Ciasto dyniowe to idealna przekąska na deszczowe jesienne dni. Możesz zaserwować ją w ramach poobiedniego deseru, zabrać ze sobą do pracy lub spakować dzieciom do szkoły. Co ciekawe, można przyrządzić je w różnych wariantach i podawać z dowolnymi dodatkami.
Aby wyczarować proste ciasto dyniowe, musisz zaopatrzyć się w kilka produktów. Na twojej liście składników powinno znaleźć się purée z pieczonej dyni, masło, mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier biały lub brązowy, cukier wanilinowy, jajka oraz tarta skórka pomarańczy.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie purée z dyni. Następnie przesiej mąkę do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i odstaw na bok. Rozpuść masło z cukrem wanilinowym w garnku, pilnując, żeby się nie przypaliło.
Umieść w misce dyniowe purée i dodaj do niego startą skórkę pomarańczy, roztopione masło oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dokładając do nich ubite białka jaj.
Przełóż masę do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, możesz posypać je cukrem pudrem lub zwieńczyć ulubioną polewą. Smaczny i szybki deser gotowy!
Ciasto dyniowe fit nie tylko dla osób na diecie
Ciasto dyniowe fit przyrządza się podobnie jak to w klasycznej wersji. Wystarczy, że podmienisz kilka składników, a wyczarujesz zdrową i pożywną przekąskę. Mąkę pszenną możesz zastąpić jej pełnoziarnistym odpowiednikiem, a cukier ksylitolem, stewią lub erytrytolem. Słodki smak osiągniesz również poprzez dodanie jabłek i miodu.
Aby przyrządzić ciasto dyniowe z jabłkami, potrzebujesz takich składników, jak dynia Hokkaido, jabłka, sól, stewia lub miód, mąka pełnoziarnista oraz cynamon. Ciasto możesz udekorować ksylitolem w formie pudru lub polewą z kakao i mleczka kokosowego.
Pokrój dynię i jabłka obrane ze skórki na nieco mniejsze kawałki, wcześniej wydrążając z nich pestki. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180 stopni do momentu, aż staną się miękkie.
Gdy jabłka i dynia odpowiednio zmiękną, zblenduj je na gładką masę i dodaj do nich cynamon, stewię oraz przesianą mąkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, przełóż do naczynia i piecz przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zobacz: Dyniowe latte
Ciasto dyniowe - przepis na deser w bogatszej wersji
Preferujesz desery z bitą śmietaną, treściwą polewą i licznymi dodatkami? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ciasto dyniowe w bogatszej wersji. W swoim przepisie możesz uwzględnić dowolne składniki, w tym karmelizowany słonecznik, ricottę, orzechy, żurawinę, rodzynki, śliwki, czekoladę, mascarpone, a nawet twaróg i przyprawy korzenne.
Masz ochotę na niebanalne ciasto dyniowe? Przepis na tort z karmelem to jedna z najlepszych opcji, jakie możesz wypróbować! Przysmak ten nadaje się nie tylko na poobiedni deser, ale również rodzinną imprezę, włączając w to imieniny, urodziny, chrzciny czy rocznice. Jakich składników potrzebujesz do realizacji swojego przepisu?
Chcąc stworzyć wyśmienity tort, musisz pamiętać o przygotowaniu kremu oraz masy karmelowej. Lista potrzebnych produktów jest dość długa, dlatego niezbędne są większe zakupy. Powinny znaleźć się na niej m.in. takie składniki, jak purée z dyni, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, mąka pszenna, sól, jajka, olej, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, cukier, śmietana kremówka, twaróg oraz masło.
Jako że proces tworzenia tortu składa się z kilku etapów, warto uzbroić się w cierpliwość i wygospodarować sobie więcej wolnego czasu. Gdy twoje kulinarne dzieło będzie gotowe, możesz je dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną lub polewą z białej czekolady. Niezależnie od tego, jakich dodatków użyjesz, jednego możesz być pewien - gdy weźmiesz pierwszy kęs, twoje kubki smakowe oszaleją!
Jeśli nie tradycyjny placek z dyni, to może sernik lub babeczki?
Tradycyjny placek z dyni to nie twoja bajka? Alternatywą dla klasycznego ciasta jest puszysty sernik. Jego wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga dużego nakładu czasu, pracy i pieniędzy. Podstawowy przepis na sernik zawiera takie składniki, jak purée z dyni, twaróg, jajka, cukier oraz budyń waniliowy. Spód możesz przygotować z masła i herbatników, natomiast do przyrządzenia polewy wystarczy ci gęsta śmietana i nieco płynnego miodu.
Każde ciasto dyniowe możesz zastąpić babeczkami. Podobnie jak w przypadku ciast, występują one w wielu różnych wersjach. Muffiny z musem śliwkowym, powidłami i kakao, jagodami i czekoladą, budyniem i płatkami migdałowymi, jabłkami i cynamonem, a nawet z imbirem czy popcornem - opcji jest tak dużo, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Muffiny, podobnie jak ciasto dyniowe, możesz przygotować w odchudzonej, a nawet bezglutenowej wersji. Mąkę pszenną wystarczy zastąpić jej zdrowszym odpowiednikiem, cukier zamienić na miód lub słodzik, a zamiast czekolady czy karmelu wybrać ulubione owoce. Dynia to tak uniwersalne warzywo, że świetnie komponuje się z wieloma, mniej lub bardziej wyszukanymi składnikami.
1. Ciasto dyniowe bez pieczenia
Ciasto dyniowe bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić ciasto dyniowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na ciasto dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na ciasto dyniowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić ciasto dyniowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić ciasto dyniowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie