Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4960

Dodano:

Odsłon: 3259

Pyszny i prosty do zrobienia jesienny deser. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków i klusek. Ciasta z dodatkiem dyni świetnie smakują, a do tego mają piękny słoneczny kolor

Składniki

  • Puree z dyni 250 g
  • Masło 200 g
  • Cukier 220 g
  • Cukier z wanilią 1 łyżka
  • Mąka pszenna 250 g
  • Jajka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Foremka o średnicy 26 cm.
  • Dodatkowo do polewy:
  • Biała czekolada 50 g lub cukier puder 3 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło pokroić i rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i mieszać do czasu, aż rozpuści się cukier (nie gotować). Rondelek zdjąć z palnika.

    Do purée z dyni wlać ciepłe masło, dokładnie wymieszać i odlać pół szklanki (125 ml) na polewę.

  2. Do pozostałej części masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a z białek ubić pianę.
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodając wmieszać ją delikatnie w masę z dyni.
    Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
    Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać w nią masę na ciasto dyniowe.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to przykryć papierem do pieczenia.
    Ciasto podczas studzenia może nieco opaść, ale tak ma być.

  4. Polewa:

    Do odlanej wcześniej i wystudzonej masy z dyni, dodać cukier puder, sok z cytryny i mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zamiast cukru można dodać rozpuszczoną czekoladę. U mnie polewa jest z cukrem pudrem.
    Polewą polać wystudzone ciasto i wstawić do lodówki, aby się schłodziło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń