Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe ciasto biszkoptowe

Dyniowe ciasto biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 9294

Lekkie, zdrowe ciasto - jednoporcjowe w sam raz na leniwy poranek, upieczone w większych proporcjach stanie się wymarzonym jesiennym deserem, w którym zakocha się każdy. :)

Składniki

  • 25g mąki żytniej
  • 25g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100g puree z dyni
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy żółtka do momentu, w którym na wierzchu pojawi się piana.

  2. Mąki mieszamy z sodą i cukrem, a następnie miksujemy wraz z żółtkami i puree na gładką masę.

  3. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do dyniowej masy.

  4. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie kroimy lub też zjadamy prosto z formy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń