Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste ciasto dyniowe z czekoladą. Z dodatkiem puree z dyni, kawałkami czekolady i ganache czekoladowym.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6446
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 55
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6446
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 55
Składniki
Puree z dyni. Dynię wydrążamy, kroimy na 8 części i wraz ze skórką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200° 30 - 40 min. Upieczoną dynię sprawdzamy widelcem czy jest miękka. Pozostawiamy do wystudzenia około 15 min, a następnie jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Blendujemy dynię na puree i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. * gdyby dynia miała wodnisty miąższ wtedy odciskamy sok przez ściereczkę.
Ciasto: W jednej misce mieszamy suche składniki. Czyli: obie mąki, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę, sól i odstawiamy. W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem, dodajemy puree z dyni, sok pomarańczowy i olej. ( składniki nie muszą być bardzo dobrze wymieszane, wystarczy lekkie ich połączenie). Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy krótko szpatułką. Przelewamy ciasto do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min. Po tym czasie przykrywamy luźno folią aluminiową żeby ciasto nie zbrązowiało za bardzo. Pieczemy dalej przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Ganache czekoladowy: W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g czekolady ze śmietanką kremówką. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy ciasto.