Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste ciasto dyniowe z czekoladą. Z dodatkiem puree z dyni, kawałkami czekolady i ganache czekoladowym.
Puree z dyni.
Dynię wydrążamy, kroimy na 8 części i wraz ze skórką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200° 30 - 40 min.
Upieczoną dynię sprawdzamy widelcem czy jest miękka.
Pozostawiamy do wystudzenia około 15 min, a następnie jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Blendujemy dynię na puree i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
* gdyby dynia miała wodnisty miąższ wtedy odciskamy sok przez ściereczkę.
Ciasto:
W jednej misce mieszamy suche składniki. Czyli: obie mąki, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę, sól i odstawiamy.
W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem, dodajemy puree z dyni, sok pomarańczowy i olej. ( składniki nie muszą być bardzo dobrze wymieszane, wystarczy lekkie ich połączenie).
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy krótko szpatułką.
Przelewamy ciasto do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min. Po tym czasie przykrywamy luźno folią aluminiową żeby ciasto nie zbrązowiało za bardzo. Pieczemy dalej przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Ganache czekoladowy:
W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g czekolady ze śmietanką kremówką. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy ciasto.
Lekkie, zdrowe ciasto - jednoporcjowe w sam raz na leniwy poranek, upieczone...
Odsłon: 13586
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 3353
Szybkie i smaczne ciasto lekko wilgotne o intensywnym bananowym smaku a do te...
Odsłon: 106
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3602
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 3353
Szybkie i smaczne ciasto lekko wilgotne o intensywnym bananowym smaku a do te...
Odsłon: 106
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3602
Składniki
Puree z dyni. Dynię wydrążamy, kroimy na 8 części i wraz ze skórką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200° 30 - 40 min. Upieczoną dynię sprawdzamy widelcem czy jest miękka. Pozostawiamy do wystudzenia około 15 min, a następnie jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Blendujemy dynię na puree i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. * gdyby dynia miała wodnisty miąższ wtedy odciskamy sok przez ściereczkę.
Ciasto: W jednej misce mieszamy suche składniki. Czyli: obie mąki, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę, sól i odstawiamy. W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem, dodajemy puree z dyni, sok pomarańczowy i olej. ( składniki nie muszą być bardzo dobrze wymieszane, wystarczy lekkie ich połączenie). Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy krótko szpatułką. Przelewamy ciasto do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min. Po tym czasie przykrywamy luźno folią aluminiową żeby ciasto nie zbrązowiało za bardzo. Pieczemy dalej przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Ganache czekoladowy: W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g czekolady ze śmietanką kremówką. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy ciasto.
Przepisy Desery
Desery
Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami
Desery
Ekspresowe ciasto z rabarbarem
Desery
Placek z bananami
Desery
Proste lody z rabarbarem i wanilią
Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami
Sezon truskawkowy powoli przekracza progi naszych kuchni. Dlatego zaraz po sk...
Odsłon: 46
Ekspresowe ciasto z rabarbarem
Do zrobienia w kilka chwil bez użycia miksera!
Odsłon: 47