Fot. 123RF/Picsel
Któż z nas byłby w stanie odmówić sobie smakowicie wyglądającego kawałka tarty, która dopiero co opuściła piekarnik?
Taka potrawa jest doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy nie chcemy poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie.
Wystarczy wymieszać i zapiec wszystkie składniki, na które aktualnie mamy ochotę, a pyszne danie przygotuje się niemal samo. Jeśli brakuje wam pomysłów na skomponowanie smakowitych, wytrawnych tart, jak zwykle służymy pomocą.
Oto najciekawsze propozycje naszych użytkowników.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do przygotowania tej tarty możecie użyć zarówno wędzonego, pieczonego, jak i gotowanego łososia. W tej wersji doskonale smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika oraz po przestudzeniu.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli poszukujecie zdrowych propozycji na obiad, taka tarta będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Ryż to znacznie zdrowsza alterantywa dla ciasta francuskiego i kruchego, które przygotowuje się z dodatkiem dużej ilości tłuszczu.
3. Tarta z brokułami, boczkiem i serem
Fot. Szynszylka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W przypadku tart na kruchym spodzie, najważniejsze są propocje wszystkich składników. Skorzystajcie z tego przepisu, a gwarantujemy, że już nigdy nie przygotujecie kruchego ciasta w inny sposób.
Fot. Fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Cebula w roli głównej? Jesteśmy jak najbardziej na tak! Dodajcie do nich oliwki i trochę ziół, a każdy smakosz, którego zaprosicie na obiad, będzie usatysfakcjonowany takim posiłkiem.
5. Tarta ziemniaczana z grzybami
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ziemniaki można zaserwować na tysiąc sposobów, ale czy przygotowywaliście z nich kiedykolwiek tartę? Doskonale się do tego nadają, tworząc sycące i bardzo smaczne danie, które możecie spałaszować o każdej porze dnia.
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Marzy wam się urlop w słonecznej Italii? Jeśli nie możecie wybrać się na taką wycieczkę, wprowadźcie do swojej kuchni prawdziwie włoski nastrój. Wystarczą pomidory i trochę aromatycznych ziół, a natychmiast przeniesiecie się na Półwysep Apeniński.
Fot. Welina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tarty ze szpinakiem należą do niesmiertelnej klasyki. Jeśli chcecie zaserwować je w nieco zdrowszej wersji, zamiast tradycyjnego ciasta, przygotujcie spód razowy. Wasze danie będzie równie smaczne, ale za to będzie miało nieco mniej kalorii.
8. Quiche z mozzarellą i warzywami
Fot. Kolorowyprzepisownik Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wytrawne tarty w wersji mini idealnie sprawdzą się w roli przekąski dla gości lub obiadu w pracy. Do ich przygotowania możecie wybrać warzywa, które już od dłuższego czasu zalegają w waszej lodówce.
Fot. DomoweWypieki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Uwielbiamy leśne grzyby! W sezonie dobrze jest je zamrozić lub ususzyć, aby móc się nimi cieszyć przez cały rok. Wówczas będziecie mogli przygotować tę smakowitą tartę zawsze, gdy tylko najdzie was na to ochota.