Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta bolońska

Tarta bolońska

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 2345

Bardzo smaczne wydanie tarty. Nie jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 20 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 10 dkg masła
  • szczypta cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów
  • 1/2 papryki
  • 150-200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • garść żółtego sera startego
  • sól, oregano i bazylia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut.
    Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy.

    Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.
    Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.

    Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.

  3. W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.

    Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut.

  4. Notatki:
    * bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń