Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne wydanie tarty. Nie jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 975
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 293
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 30
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 975
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 293
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 30
Składniki
Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy. Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką. Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano. Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.
W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut. Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut.
Notatki: * bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi