Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 4630
Dodano: 08.10.2019
Odsłon: 7132
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy.
Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.
Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.
Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.
W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.
Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut.
Notatki:
* bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

klaudia11098 28 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo pyszna tarta! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 10 października 2019Zgłoś do usunięcia
Fantastyczna!0 Kto głosował? | Odpowiedz

ekspresjawkuchni 09 października 2019Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 09 października 2019Zgłoś do usunięcia
swietna!0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 09 października 2019Zgłoś do usunięcia
Fajny pomysł0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 08 października 2019Zgłoś do usunięcia
Chetnie bym zjadla!0 Kto głosował? | Odpowiedz