Dania jednogarnkowe

Siostra Anastazja to zdecydowanie najbardziej znana gotująca duchowna. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, na co dzień korzysta z nich niejedna polska gospodyni. Jeżeli to na twoich barkach spoczywa przygotowanie świątecznych smakołyków, z pewnością może ci się przydać kilka receptur z poniższego artykułu. Oto najlepsze świąteczne przepisy siostry Anastazji.

Przepisy na święta siostry Anastazji | Fot.123RF/Picsel / Fot. Damian KLAMKA/East News

Spis treści: 

Przepisy siostry Anastazji to przede wszystkim łatwodostępne składniki oraz prostota wykonania, właśnie dlatego przypadły do gustu wszystkim osobom, które cenią sobie tradycyjną, polską kuchnię. Nie wiesz, jak zrobić zakwas na barszcz, domowych schab ze śliwką, piernik lub seromakowiec? Z pomocą przyjdzie ci top 10 najlepszych przepisów siostry Anastazji na święta Bożego Narodzenia.

Sprawdź także: Domowa masa makowa z przepisu babci. Jak zagęścić masę makową?

Seromakowiec siostry Anastazji

Nie potrafisz się zdecydować, jakie ciasto przygotować na tegoroczne święta? Wahasz się pomiędzy sernikiem a makowcem? Tu z pomocą  przychodzi seromakowiec siostry Anastazji. To połączenie masy makowej, w której znajdziemy rodzynki, orzechy włoskie oraz miód, oraz kremowej masy serowej, której smak podkręcono nutą skórki pomarańczowej. Takie ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. 

1. Seromakowiec siostry Anastazji

 Seromakowiec siostry Anastazji Zobacz przepis

Seromakowiec siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Piernik siostry Anastazji

Boże Narodzenie nie może obyć się bez aromatycznego piernika. Warto samodzielnie przygotować przyprawę piernikową, powinien znaleźć się w niej cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, czarny pieprz, czy ziele angielskie. W pierniku siostry Anastazji nie może zabraknąć czekoladowej polewy, do jej zrobienia będziesz potrzebować mleka oraz gorzkiej czekolady. 

2. Piernik siostry Anastazji

 Piernik siostry Anastazji Zobacz przepis

Piernik siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szarlotka siostry Anastazji

Kruche maślane ciasto oraz jabłka pachnące cynamonem, szarlotka to kolejne ciasto, które warto przygotować na świąteczny stół. Jest proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Co ciekawe, do kruchego ciasta, siostra Anastazja oprócz mąki, żółtek, cukru i masła, dodaje również śmietanę 18 proc. Do wykonania tej szarlotki, będziesz potrzebować formy o średnicy 24 cm. 

3. Szarlotka siostry Anastazji

 Szarlotka siostry Anastazji Zobacz przepis

Szarlotka siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji 

Ten świąteczny smakołyk uwielbiany jest przede wszystkim przez wszystkich najmłodszych. Przygotowywanie świątecznych ciasteczek to tradycja, którą warto pielęgnować w domu. Proces wykrajania, a także późniejsze lukrowanie i ozdabianie to genialna zabawa dla całej rodziny. Kruche ciasteczka świąteczne siostry Anastazji wykonasz zaledwie z kilku składników. 

4. Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

 Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji Zobacz przepis

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Orzeszki siostry Anastazji

Alternatywą dla świątecznych ciasteczek mogą być orzeszki siostry Anastazji. Smakołyk, który wiele z nas pamięta z czasów PRL-u. Aby przygotować te małe słodkości, będziesz potrzebować specjalnych foremek. Orzeszki nadziane są pysznym kremem, do którego używa zagęszczonego mleka skondensowanego oraz mielonych orzechów. Po upieczeniu koniecznie oprósz je cukrem pudrem. 

5. Orzeszki siostry Anastazji

 Orzeszki siostry Anastazji Zobacz przepis

Uszka z pieczarkami Siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makowiec z jabłkami siostry Anastazji

Słodki zestaw przepisów kończy makowiec z jabłkami siostry Anastazji. Dodatek owoców sprawi, że ciasto będzie wilgotne i delikatne. Przepis ten zawiera niewiele składników, dzięki czemu ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie. A co więcej, będzie tak dobre, że w mig zniknie z talerzy, a goście będą wypytywać o przepis.

6. Makowiec z jabłkami siostry Anastazji

 Makowiec z jabłkami siostry Anastazji Zobacz przepis

Makowiec z jabłkami siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Uszka z pieczarkami siostry Anastazji 

Obowiązkowym dodatkiem do wigilijnego barszczu są oczywiście uszka. Siostra Anastazja przygotowuje je między innymi z pieczarkami, to świetna alternatywa dla osób, którym w tym roku nie dopisały wyprawy na grzyby, lub nie udało im się kupić suszonych darów lasu w dobrej cenie. Sekretem idealnych uszek jest oczywiście cienkie, elastyczne ciasto oraz dobrze doprawiony farsz. Sprawdź, jak je zrobić.

7. Uszka z pieczarkami Siostry Anastazji

 Uszka z pieczarkami Siostry Anastazji Zobacz przepis

Uszka z pieczarkami Siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zakwas z buraków siostry Anastazji

Najlepszy barszcz wigilijny powinien być przygotowywany z dodatkiem zakwasu, sprawi to, że będzie aromatyczny i wyrazisty. Najlepszy będzie oczywiście ten zrobiony własnoręcznie. W przepisie na zakwas z buraków siostry Anastazji nie może zabraknąć: czosnku, ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liścia laurowego, a także sekretnego składnika, czyli piętki razowego chleba na zakwasie. 

8. Zakwas z buraków siostry Anastazji

 Zakwas z buraków siostry Anastazji Zobacz przepis

Zakwas z buraków siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Schab ze śliwką siostry Anastazji 

Wigilijna kolacja zazwyczaj składa się z bezmięsnych potraw. Jednak w pierwszy i drugi dzień świąt musi pojawić się soczyste i aromatyczne mięso. Doskonale sprawdzi się tu schab ze śliwką siostry Anastazji. Pysznie będzie smakować na ciepło w towarzystwie ziemniaków, klusek i świątecznej kapusty. Równie dobrze możesz pokroić go w cienkie plasterki i podać na zimno do kanapek, pycha!

9. Schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji

 Schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji Zobacz przepis

Schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowa przyprawa do piernika siostry Anastazji

Na koniec zostawiliśmy przepis na domową przyprawę do piernika siostry Anastazji. Świetnie sprawdzi się nie tylko do przygotowania ciast i ciasteczek, możesz także użyć jej do wigilijnego kompotu z suszu, a także różnego rodzaju grzańców, np. z wina czy piwa. Idealnie dopełni także smak zimowej herbatki. 

10. Domowa przyprawa do piernika siostry Anastazji

 Domowa przyprawa do piernika siostry Anastazji Zobacz przepis

Domowa przyprawa do piernika siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródło: smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 209

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 322

30 min
3
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 124

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2512

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7