Dania jednogarnkowe

Świetnie działa na układ oddechowy i reguluje ciśnienie. Jakie właściwości ma miód faceliowy i kto powinien go jeść?

Miód faceliowy to skarbnica wielu substancji odżywczych, które czynią z niego prawdziwy nutraceutyk. Jego regularne spożywanie pozytywnie wpływa na układ metaboliczny i krwionośny. Jak powstaje miód faceliowy i dlaczego warto na stałe włączyć go do swojej diety?

Miód faceliowy (po lewej) posiada charakterystyczny kremowy kolor | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Miód faceliowy to doskonały dodatek do każdego rodzaju diety - idealnie uzupełnia on rozmaite dania, w tym wypieki, odżywcze napoje, dietetyczne smoothies czy koktajle. Jednak oprócz swoich wyjątkowych walorów smakowych jego spożywanie niesie za sobą ogromne korzyści zdrowotne. Wpływa on pozytywnie nie tylko na układ oddechowy, ale również metaboliczny, hormonalny oraz krwionośny. Dlaczego warto włączyć go do diety i jak stosować miód faceliowy na co dzień? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej. 

Sprawdź także: Co jeść na kolację, żeby szybko zasnąć? Posiłki na dobry sen

Jak powstaje miód faceliowy?

Tak naprawdę proces ten nie odbiega od tego charakterystycznego dla popularniejszych miodów. Aby doszło do jego wytworzenia przez pszczoły, muszą one mieć dostęp do kwiatów facelii błękitnej. Reprezentuje ona kategorię roślin miododajnych, a dzięki swoim kolorowym kwiatom z łatwością przyciąga do siebie owady. Jak powstaje miód faceliowy? Pszczoły najpierw zbierają nektar z jej kwiatów do wola miodowego, po czym przenoszą go do ula. Co ciekawe, jeden osobnik jest w stanie przetransportować maksymalnie 50 mg nektaru kwiatowego. To naprawdę spora objętość, biorąc pod uwagę, że zwykle pszczoła nie waży więcej niż nieco ponad 100 mg.

Czym charakteryzuje się miód faceliowy?

Miód faceliowy posiada charakterystyczny kremowy kolor z niewielką domieszką zieleni. Jego konsystencja jest lekko mazista, a smak bardzo słodki. Jest on na tyle wyrazisty, że ma bardzo duży wpływ na finalne walory potraw, do których go dodasz. Warto zatem najpierw spróbować go solo, aby zapoznać się, z czym dokładnie masz do czynienia. Należy w tym miejscu podkreślić, że miód faceliowy jest uważany za najbezpieczniejszy do spożycia ze względu na znikomy stopień zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi.

Jakie właściwości ma miód faceliowy?

Miód faceliowy to prawdziwy nutraceutyk, który warto wprowadzić do swojej diety. Może on poszczycić się bogactwem substancji odżywczych - to one nadają mu prozdrowotnych walorów. Jakie właściwości ma miód faceliowy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, wystarczy przyjrzeć się jego składowi - a jest on doprawdy imponujący.

Podobnie jak każdy miód produkt na bazie facelii błękitnej posiada pełen wachlarz węglowodanów, które stanowią źródło łatwo przyswajalnej energii. To właśnie dlatego mogą one okazać się cenne dla osób uprawiających aktywność fizyczną. Napój na bazie miodu z facelii możesz zabrać ze sobą na wycieczkę w góry, przejażdżkę rowerem lub spływ kajakami. Zapewni ci on szybki zastrzyk energii i da siłę do przemierzania kolejnych kilometrów.

Miód z facelii może poszczycić się zawartością wielu substancji odżywczych, w tym kwasów organicznych (mlekowego, cytrynowego, masłowego i jabłkowego), pierwiastków (wapnia, kobaltu, manganu, potasu, miedzi i fosforu) oraz witamin (C, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, biotyna). Wisienką na torcie są olejki eteryczne i enzymy, tj. oksydaza glukozowa, diastaza i inwertaza.

Miód - również ten z facelii błękitnej - posiada własności przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne oraz rozkurczowe. Obfituje on także w antyoksydanty, które działają niczym plaster ochronny na układ krwionośny i chronią twój organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Na co pomaga miód faceliowy?

Posiadając wiedzę na temat tego, jakie właściwości ma miód faceliowy, można z łatwością powiedzieć nieco więcej na temat jego wpływu na ludzki organizm. Dodanie go do diety sprawdzi się u osób borykających się z problemami z układem krążenia, w tym miażdżycą i niewydolnością mięśnia sercowego. Warto także podkreślić, że może on przyczynić się do stabilizacji ciśnienia tętniczego krwi.

Miód faceliowy pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy i to co najmniej na kilka sposobów. Można stosować go na przykład jako naturalną odtrutkę na złe samopoczucie po takich substancjach jak alkohol czy nikotyna. Dodatkowo wspiera on wątrobę w przebiegu zatruć pokarmowych, a także wykazuje delikatne działanie rozkurczowe w obrębie jelit. To jednak nie wszystkie jego atuty w tej kwestii, ponieważ doskonale sprawdza się on jako naturalne remedium na wrzody dwunastnicy, nieżyt żołądka czy schorzenia woreczka żółciowego. 

Powyższy produkt można stosować jako uzupełnienie kuracji farmakologicznej w przebiegu chorób układu oddechowego. Będzie on pomocny nie tylko u pacjentów z astmą oskrzelową, ale także z zapaleniem górnych dróg oddechowych. Świetnie sprawdzi się on też jako łagodny środek na zbicie gorączki i w celu złagodzenia kaszlu.

Jak stosować miód faceliowy?

W tej kwestii masz zupełną dowolność. Niezwykle popularnym sposobem jest dodawanie go do napojów, na przykład do herbaty. Warto jednak podkreślić, że napój ten nie powinien być zbyt gorący - najlepiej jeśli jego temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dlaczego? Ponieważ wysoka temperatura pozbawia miód większości jego prozdrowotnych właściwości. Warto zatem wystudzić ją przed umieszczeniem w niej tego naturalnego słodzika. 

Jak stosować miód faceliowy? Innym pomysłem jest dorzucanie miodu faceliowego do owsianki lub dietetycznych koktajli. Świetnie sprawdzi się on na przykład w połączeniu z prażonymi jabłkami lub gruszkami z cynamonem, orzechami włoskimi lub laskowymi, domowej roboty kremem kakaowym oraz suszoną żurawiną. Nie jesteś fanem owsianki i swój dzień najchętniej zaczynasz od jajecznicy? Nic nie szkodzi - w takim wypadku dokładaj miód faceliowy do koktajli na drugie śniadanie. My polecamy połączyć świeże listki mięty lub bazylii, sok z wyciśniętej limonki lub cytryny, szczyptę soli himalajskiej oraz owoce jagodowe - na przykład jagody, borówki, truskawki lub maliny. 

Miód możesz z powodzeniem dodawać do swoich wypieków. Wystarczy, że dasz się ponieść swojej fantazji. Wypróbuj przepisy na babeczki, tarty, ciasteczka z polewą czekoladowo-miodową, a nawet torty i biszkopty. Jeśli w twojej rodzinie znajdzie się co najmniej kilku łasuchów, zaserwuj im kokosowe babeczki z miodem, tartaletki ze śliwkami w polewie czekoladowo-miodowej czy pancakes z owocami karmelizowanymi w miodzie. 

Innym mniej oczywistym rozwiązaniem jest wykorzystanie miodu faceliowego w sosach do mięs. Spróbuj użyć go do marynaty, w której zanurzysz udka z kurczaka, kawałki soczystej piersi, karkówkę lub kawałki chudej szynki. Takie mięso po usmażeniu lub upieczeniu nabiera całkowicie innego wymiaru w kwestii swojego smaku i aromatu. Miód świetnie łączy się z musztardą francuską, pikantnym keczupem, imbirem oraz czerwoną czubrycą - palce lizać. Dla odważnych polecamy przygotować śledzia w marynacie miodowej

Źródła: smaker.pl, healthline.com, pubmed.com, webmd.com 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść »

Popcorn nie tylko z kukurydzy. Zrobiłam z kaszy, wyszła zdrowa i pyszna przekąska »

Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 129

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13086

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1335

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 223

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5
Informacje Jaka kawa jest najzdrowsza? Poznaj zalety różnych rodzajów kawy

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznego naparu. Jednak n...

0