Spis treści:
- Pieprz cayenne - przyprawa sprzed 7 tys. lat
- Jakie właściwości ma pieprz cayenne?
- Jak wykorzystać pieprz cayenne w kuchni?
Pieprz cayenne, zwany papryką cayenne, to przyprawa znana na całym świecie, która w ostatnim czasie zyskuje na popularności również w polskiej kuchni. Jej charakterystyczną cechą jest pikantny smak, który idealnie sprawdza się w wielu daniach - i to zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kryje ona w sobie prawdziwą prozdrowotną moc. Jakie właściwości ma pieprz cayenne i jak wykorzystać go w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Pieprz cayenne - przyprawa sprzed 7 tys. lat
Czym dokładnie jest pieprz cayenne - przyprawa sprzed 7 tys. lat, po którą chętnie sięgają nawet najlepsi szefowie kuchni? Otóż jest to składnik pozyskiwany z suszonych i zmielonych papryczek chili odmiany Capsicum annuum, charakteryzujący się intensywnym, ostrym smakiem. Jest on powszechnie stosowany w kuchniach całego świata, zwłaszcza w potrawach kuchni meksykańskiej, azjatyckiej i indyjskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa quiínia, które w języku tupi oznacza ostrą paprykę. Co ciekawe, pieprz cayenne wykorzystywany jest nie tylko jako dodatek do dań, ale także komponent suplementów diety, zwłaszcza tych stworzonych z myślą o redukcji wagi oraz łagodzeniu dolegliwości bólowych i stanów zapalnych.
Jakie właściwości ma pieprz cayenne?
Pieprz cayenne to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Za najważniejszą z nich uznawana jest kapsaicyna - to właśnie ona odpowiada za ostry smak przyprawy oraz jej wszechstronne prozdrowotne działanie. Ponadto można znaleźć w nim witaminy K, C i B6, magnez oraz potas. Nie sposób nie wspomnieć także o flawonoidach oraz karotenoidach, tj. alfa-karotenie i beta-karotenie.
Jakie właściwości ma pieprz cayenne? Okazuje się, że jest ich co najmniej kilka. Na szczególną uwagę zasługuje jego potencjał przeciwnowotworowy - według doniesień naukowych zawarta w nim kapsaicyna może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka żołądka i raka brodawkowatego tarczycy. Warto jednak mieć świadomość, że nie zostało to ostatecznie potwierdzone i wymaga dalszych obserwacji.
Pieprz cayenne cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników medycyny alternatywnej. Uchodzi on za naturalne remedium na szereg dolegliwości, w tym zaburzenia żołądkowo-jelitowe, opuchliznę błon śluzowych nosa oraz bóle różnego pochodzenia. Ponadto mówi się, że korzystnie wpływa on na procesy detoksykacyjne organizmu oraz pracę układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego.
Choć pieprz cayenne posiada wiele zalet, nie każdy może po niego sięgać. Szczególną ostrożność przy jego spożywaniu powinny zachować osoby borykające się z zapaleniem przewodu pokarmowego, ponieważ może on działać drażniąco na błonę śluzową żołądka i wyściółkę jelit oraz nasilać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Nie zaleca się również podawania pieprzu cayenne dzieciom poniżej 12. roku życia. Co więcej, jego duże ilości nie są wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Jak wykorzystać pieprz cayenne w kuchni?
Zastanawiasz się, jak wykorzystać pieprz cayenne w kuchni? Możliwości jest naprawdę wiele. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do zup, sosów, potraw na bazie ryb i mięs, past kanapkowych oraz grillowanych warzyw. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać go do napojów, np. wody, herbaty, kawy czy kakao. Równie dobrze możesz połączyć go z innymi przyprawami, np. słodką papryką, kolendrą, goździkami, czosnkiem i kurkumą - dzięki temu stworzysz niezwykle aromatyczną i uniwersalną mieszankę. Co ciekawe, znajduje on również zastosowanie w niektórych deserach, zwłaszcza tych na bazie czekolady.
Szukasz ciekawych przepisów na przysmaki z pieprzem cayenne? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, którymi możesz się zainspirować. Dzięki nim odkryjesz nowe smaki i wprowadzisz powiew świeżości do swojego jadłospisu:
1. Kremowy serek z cayenne

Kremowy serek z roszponką, cebulą i cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pałki z kurczaka cayenne

Pałki z kurczaka z cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Napój odchudzający z pieprzem cayenne

Napój odchudzający z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ogórki "krokodylki" z pieprzem cayenne

Ogórki z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Grillowany kurczak z pieprzem cayenne

Grillowany kurczak z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zielona herbata z pieprzem cayenne

Zielona herbata z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa marchewkowa z pieprzem cayenne

Zupa marchewkowa z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl, wylecz.to, vitapedia.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Antynowotworowy mocarz, chroni wątrobę, pomaga w trawieniu. Jedz zamiast słodyczy »
Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań »
Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń »