Z czego słynie kuchnia meksykańska? 9 najpopularniejszych dań

Czy lubisz pikantne smaki i sycące potrawy? W takim razie koniecznie musisz wypróbować najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej. Sprawdź przepisy naszych Użytkowników i przetestuj je jeszcze dziś.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić burrito?

- Jak przyrządzić enchiladę?

- Jak zrobić nachosy z guacamole?

- Jak zrobić taco?

- Jak przyrządzić quesadillę?

- Jak zrobić salsę?

- Jak przygotować ceviche?

- Jak zrobić churros?

- Jak przyrządzić flan?

 

Kuchnia meksykańska jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo kolorowa. To mieszanka aromatycznych ziół, barwnych warzyw i przede wszystkim sycących składników. Słynie z przekąsek i jednogarnkowych potraw, które wyglądają i smakują obłędnie.

Do podstawowych produktów spożywczych używanych w kuchni meksykańskiej do wytrawnych dań należą rośliny strączkowe (m.in. fasola), papryki (zarówno te ostre, jak i łagodne) oraz kukurydza. Desery to najczęściej wypieki robione na tłuszczu, z użyciem cukru, słodkich syropów, wanilii czy kakao.

Przekonaj się, jak zrobić najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej i zaserwuj swoim bliskim prawdziwą kulinarną fiestę!

 

1. Burrito

Jeśli kiedykolwiek miałeś styczność z kuchnią meksykańską, to pewnie sięgając po klasyczne burrito. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań, które serwuje się również w Polsce. Jego nazwa oznacza osiołka i wywodzi się od pierwszego sprzedawcy tego typu produktów. Jak zrobić tradycyjne meksykańskie burrito? Przygotuj pszenną tortillę, którą wypełnij farszem z fasoli, ryżu i mielonego mięsa. Pszenny placek lekko opiecz.

Domowe burrito

Jak zrobić burrito? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Enchiladas

Enchilada (lub enchiladas) to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Jej nazwa, oznaczająca dodawanie papryki chilli, zapowiada jeden ze składników tej potrawy i jej nieco pikantny smak. Wypróbuj przepis na tę sycącą tortillę z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami.

Domowe enchiladas

Enchilada z mięsem mielonym przepis  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Nachosy z guacamole

Ta meksykańska przekąska to najlepsza imprezowa przystawka, jaką możesz zaserwować gościom. Chrupiąca, bogata w smaki i sycąca. Nachosy, które przygotujesz w domu, świetnie pasują też do mięsa mielonego, sera i grillowanych warzyw. Na przyjęcie podaj je w towarzystwie dipów lub sosu guacamole na bazie awokado. Jak go zrobić? Wypróbuj przepis naszego Użytkownika.

Meksykańskie guacamole

Jak zrobić sos guacamole?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

Chyba każdy słyszał, że tacos to słynna meksykańska potrawa. Uważana za przystawkę, choć bardzo sycącą. Przyrządza się ją z tortilli kukurydzianej, mięsa wołowego, cebuli, czerwonej fasoli, kukurydzy i wielu aromatycznych przypraw kuchni meksykańskiej. Jeśli chcesz podać ją gościom, możesz przygotować placki, a farsze podać osobno. Bliscy będą wówczas nakładać je według własnego uznania.

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

Jak zrobić meksykańskie tacos? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Quesadilla

W przeciwieństwie do burrito, do zrobienia meksykańskiej quesadilli używa się najczęściej placków kukurydzianych, a nie pszennych. Obowiązkowy składnik tego dania to również ser, natomiast farsz może się już różnić i nie zawsze jest mięsny. Przekonaj się, jak zrobić domową quesadillę, bo naprawdę warto.

Meksykańska quesadilla

Jak zrobić meksykańską quesadillę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Salsa

Zdecydowanie kolorowa i odświeżająca potrawa kuchni meksykańskiej. Salsa oznacza po prostu sos i właśnie nim jest. Podawana na zimno i często z dodatkiem pikantnych przypraw. Najczęściej przygotowuje się ją z drobno poszatkowanych warzyw, m.in. pomidorów i papryk. Świetnie komponuje się z tortillą, nachosami lub taco.

Meksykańska salsa

Jak zrobić salsę meksykańską? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ceviche

Ta popularna sałatka przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom morskich smaków. Tradycyjne ceviche przyrządza się z surowej ryby, soku z cytrusów, z dodatkiem ostrych papryczek i innych ziół. Najczęściej sałatkę podaje się z ziemniakami, awokado albo gotowaną kukurydzą. Choć oryginalnie pochodzi z Peru, jest równie znana w kuchni meksykańskiej.

Ceviche

Jak zrobić ceviche? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Choć churros kojarzą się bardziej z hiszpańskim słodkim przysmakiem, to są równie popularne w Meksyku. Ten tłusty wypiek powstaje wskutek wyciśnięcia ciasta na rozgrzany olej i usmażenia go w wysokiej temperaturze. Churros przybierają kształt długich lasek o przekroju w kształcie gwiazdy. Sprawdzą się świetnie jako karnawałowa przekąska.

Churros z pikantnym sosem

Jak zrobić churros?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Waniliowy flan

Kuchnia meksykańska proponuje wiele jego rodzajów. To jedna z najpopularniejszych słodkości serwowanych w tamtym regionie. To delikatny, kremowy deser, który po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbuj przepis na waniliowy flan.

Waniliowy flan

Jak zrobić waniliowy flan? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Tych produktów nigdy nie wrzucaj ich do zlewu »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Kiełbasa chuda podpiekana.

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...

Odsłon: 14

>60 min
0
Desery Ciasto "Och i Ach"

Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...

Odsłon: 358

60 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 80

15 min
2
>60 min
4
>60 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0