Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, mocno karmelowy puszysty deser
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9734
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9734
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Składniki
Mleko skondensowane i zwykłe zmieszać razem w garnku, dodać wanilię i chwilę pogotować. Odstawić. Na patelnię wrzucić pół szklanki cukru, dodać pół szklanki wody. Na dużym ogniu zaczekać aż zacznie karmelizować. Lekko zmniejszyć ogień. Nie mieszać, od czasu do czasu potrząsać patelnią aż całość zrobi się pięknie brązowa. Do ramekinów (lub inne naczynie do zapiekania) wlać warstwę karmelu tak aby pokryć całe dno (karmel dość szybko zastyga).
W miseczce wymieszać jajka trzepaczką i nadal mieszając dodać stopniowo ciepłe mleko z wanilią. Całość wlać do wypełnionych karmelem naczyń. Ramekiny umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą (woda powinna sięgać nieco ponad połowę wysokości ramekina) i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Po wyjęciu z pieca ostudzić, podważyć boki nożem i wyłożyć na talerz poprzez obrót o 180 stopni.