Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, mocno karmelowy puszysty deser
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 340
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4441
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1872
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31654
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 340
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4441
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1872
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31654
Składniki
Mleko skondensowane i zwykłe zmieszać razem w garnku, dodać wanilię i chwilę pogotować. Odstawić. Na patelnię wrzucić pół szklanki cukru, dodać pół szklanki wody. Na dużym ogniu zaczekać aż zacznie karmelizować. Lekko zmniejszyć ogień. Nie mieszać, od czasu do czasu potrząsać patelnią aż całość zrobi się pięknie brązowa. Do ramekinów (lub inne naczynie do zapiekania) wlać warstwę karmelu tak aby pokryć całe dno (karmel dość szybko zastyga).
W miseczce wymieszać jajka trzepaczką i nadal mieszając dodać stopniowo ciepłe mleko z wanilią. Całość wlać do wypełnionych karmelem naczyń. Ramekiny umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą (woda powinna sięgać nieco ponad połowę wysokości ramekina) i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Po wyjęciu z pieca ostudzić, podważyć boki nożem i wyłożyć na talerz poprzez obrót o 180 stopni.