Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na przekąskę, na obiad bądź na spotkanie ze znajomymi. Bardzo smaczne wydanie domowe quesadilli meksykańskiej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4880
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418956
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4880
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418956
Składniki
Mięso z kurczaka pokroiłam w paski 3 cm x 0,5 cm, przełożyłam do miski, wlałam 2 łyżki oleju i dodałam przyprawy. Wymieszałam tak by mięso równomiernie było obtoczone w przyprawach. Odstawiłam do lodówki na pół godziny. Smażyłam mięso na rozgrzanej patelni. Odstawiłam.
Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paski. Poddusiłam na łyżce oleju. Odstawiłam.
Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wyłożyłam jeden placek tortilli. Oprószyłam żółtym serem, wyłożyłam połowę mięsa z kurczaka, dodałam 2 łyżki kukurydzy i połowę papryki i cebuli. Wszystko oprószyłam serem i przykryłam drugim plackiem tortilli.
Smażyłam na niedużym ogniu aż placek od spodu zarumieni się. Dużym talerzem przykryłam quesadillę i przewróciłam patelnię do góry spodem. Placek z talerza położyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się.
Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę. Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym.
Notatki: * można użyć mięsa z piersi kurczaka * bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar * to są proporcje na 2 quesadille