Do góry

Przekąski Przepis na:

Quesadilla domowa z kurczakiem i papryką

Quesadilla domowa z kurczakiem i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2530

Dodano:

Odsłon: 6944

Pomysł na przekąskę, na obiad bądź na spotkanie ze znajomymi. Bardzo smaczne wydanie domowe quesadilli meksykańskiej.

Składniki

  • 30 dkg mięsa z nogi kurczaka
  • 1 mała papryka albo 1/2 dużej
  • 1 mała cebula
  • 25 dkg startego żółtego sera
  • kukurydza (mała puszka)
  • 4 gotowe placki tortilli
  • przyprawy do mięsa: sól, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany
  • masło
  • 3 łyżki oleju
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka pokroiłam w paski 3 cm x 0,5 cm, przełożyłam do miski, wlałam 2 łyżki oleju i dodałam przyprawy. Wymieszałam tak by mięso równomiernie było obtoczone w przyprawach. Odstawiłam do lodówki na pół godziny.

    Smażyłam mięso na rozgrzanej patelni. Odstawiłam.

  2. Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paski. Poddusiłam na łyżce oleju. Odstawiłam.

  3. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wyłożyłam jeden placek tortilli. Oprószyłam żółtym serem, wyłożyłam połowę mięsa z kurczaka, dodałam 2 łyżki kukurydzy i połowę papryki i cebuli. Wszystko oprószyłam serem i przykryłam drugim plackiem tortilli.

  4. Smażyłam na niedużym ogniu aż placek od spodu zarumieni się.
    Dużym talerzem przykryłam quesadillę i przewróciłam patelnię do góry spodem. Placek z talerza położyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się.

  5. Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę.

    Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym.

  6. Notatki:
    * można użyć mięsa z piersi kurczaka
    * bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar
    * to są proporcje na 2 quesadille

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń