Najlepsze przepisy na dania z dyni

Uszka i pierogi na wigilijny stół

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Niebawem zasiądziemy do wigilijnego stołu, dlatego już teraz warto się zastanowić na wyborem potraw. Oprócz ryby i barszczu nie powinno zabraknąć również uszek i pierogów. Jak się zabrać za ich przygotowanie?

Uszka i pierogi na wigilijny stół| Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Podstawą jest oczywiście odpowiednio wyrobione ciasto oraz farsz. Tutaj najlepiej sprawdzą się tradycyjne babcine przepisy, które przypomną nam wigilie z czasów dzieciństwa. Stosując się do sprawdzonych porad, z pewnością zyskamy odpowiedni smak oraz satysfakcję z samodzielnego przyrządzenia dań.

Ciasto

Jeden z najważniejszych elementów niezbędnych do zrobienia uszek i pierogów. Ciasto do obu tych potraw można przygotować według tego samego przepisu. W każdej recepturze z pewnością znajdziemy dwa podstawowe składniki: mąkę oraz gorącą wodę. Pierwszy z nich najlepiej przesiać przez sito. Zabieg ten sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Woda natomiast pozwoli nadać mu odpowiednią konsystencję oraz sprawi, że uszka i pierogi będą się dobrze lepić.
W zależności od receptury możemy pozostać tylko przy tych dwóch składnikach lub dodać do nich jajko, odrobinę roztopionego masła lub oleju. Produkty te pozwolą na wzbogacenie smaku oraz poprawienie gęstości ciasta. Co ważne - po połączeniu wszystkich składników i starannemu zagnieceniu, należy oderwać kawałek ciasta, od którego zaczynamy lepienie, a resztę umieścić w naczyniu przykrytym ścierką w taki sposób, aby zapobiec jego wysychaniu.

Farsz

Drugi składnik, bez którego zrobienie uszek i pierogów nie będzie niemożliwe. Najbardziej popularnym produktem, z którego najczęściej przygotowujemy nadzienie, zwłaszcza w przypadku robienia uszek, są grzyby. Wystarczy do nich dodać jedynie podsmażoną cebulkę sól oraz pieprz, aby nabrały odpowiedniego smaku. Równie popularny i smaczny jest również farsz łączący grzyby z kiszoną kapustą. Rzadziej na polskich stołach można spotkać równie wyśmienite pierogi i uszka z białym serem lub kaszą i soczewicą.

Lepienie

Jeśli mamy już gotowy farsz i ciasto, możemy rozpocząć ostatni element przygotowania naszych potraw. Doświadczone gospodynie potrafią lepić uszka i pierogi, odrywając kawałek ciasta i formując je w rękach. Dla mniej wprawionych polecamy skorzystać z wałka i szklanki, które pozwolą na wyrobienie odpowiedniej grubości i nadanie równego kształtu każdemu z nich. Robiąc je samodzielnie, możemy być pewni, że zostaną docenione przez wszystkich gości zasiadających do wigilijnej wieczerzy.

Przechowywanie

Przyrządzenie 12 potraw na wigilijny stół jest dużym i czasochłonnym wyzwaniem, dlatego chcąc uniknąć przedświątecznego stresu watro podzielić pracę w kuchni na kilka dni. Zarówno uszka, jak i pierogi możemy zrobić z wyprzedzeniem. Ugotowanie i trzymane w lodówce zachowują świeżość do 3-4 dni. Jeśli chcemy się zabrać za to nieco wcześniej - wystarczy skorzystać z zamrażarki. Taki sposób przechowywania wydłuży ich świeżość nawet do miesiąca. Przed zamrożeniem najlepiej rozłożyć pierogi bądź uszka na tacce tak, aby się ze sobą nie stykały. Zabieg ten pozwoli uniknąć ich posklejania.

Sprawdzone przepisy

Znając podstawowe zasady lepienia uszek i pierogów możemy zabrać się do pracy. Jeśli potrzebujecie dodatkowych wskazówek, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:

1. Ciasto na pierogi

 Ciasto na pierogi Zobacz przepis

Ciasto na pierogi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wigilijne uszka do barszczu

 Wigilijne uszka do barszczu Zobacz przepis

Wigilijne uszka do barszczu/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wigilijne pierogi z kutią

 Wigilijne pierogi z kutią Zobacz przepis

Wigilijne pierogi z kutią/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wigilijne uszka z pieczarkami

 Wigilijne uszka z pieczarkami Zobacz przepis

Wigilijne uszka z pieczarkami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierogi z grzybami i kapustą

 Pierogi z grzybami i kapustą Zobacz przepis

Pierogi z grzybami i kapustą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Uszka z grzybami

 Uszka z grzybami Zobacz przepis

Uszka z grzybami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

 Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami Zobacz przepis

Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Uszka z kaszą i soczewicą

 Uszka z kaszą i soczewicą Zobacz przepis

Uszka z kaszą i soczewicą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Uszka z grzybami i kapustą

 Uszka z grzybami i kapustą Zobacz przepis

Uszka z grzybami i kapustą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wigilijne pierogi po bieszczadzku

 Wigilijne pierogi po bieszczadzku Zobacz przepis

Wigilijne pierogi po bieszczadzku/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

  

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
60 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 347

>60 min
4
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

5
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2