Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Uszka i pierogi na wigilijny stół

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Niebawem zasiądziemy do wigilijnego stołu, dlatego już teraz warto się zastanowić na wyborem potraw. Oprócz ryby i barszczu nie powinno zabraknąć również uszek i pierogów. Jak się zabrać za ich przygotowanie?

Fot. 123RF/Picsel

Podstawą jest oczywiście odpowiednio wyrobione ciasto oraz farsz. Tutaj najlepiej sprawdzą się tradycyjne babcine przepisy, które przypomną nam wigilie z czasów dzieciństwa. Stosując się do sprawdzonych porad, z pewnością zyskamy odpowiedni smak oraz satysfakcję z samodzielnego przyrządzenia dań.

Ciasto

Jeden z najważniejszych elementów niezbędnych do zrobienia uszek i pierogów. Ciasto do obu tych potraw można przygotować według tego samego przepisu. W każdej recepturze z pewnością znajdziemy dwa podstawowe składniki: mąkę oraz gorącą wodę. Pierwszy z nich najlepiej przesiać przez sito. Zabieg ten sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Woda natomiast pozwoli nadać mu odpowiednią konsystencję oraz sprawi, że uszka i pierogi będą się dobrze lepić.
W zależności od receptury możemy pozostać tylko przy tych dwóch składnikach lub dodać do nich jajko, odrobinę roztopionego masła lub oleju. Produkty te pozwolą na wzbogacenie smaku oraz poprawienie gęstości ciasta. Co ważne - po połączeniu wszystkich składników i starannemu zagnieceniu, należy oderwać kawałek ciasta, od którego zaczynamy lepienie, a resztę umieścić w naczyniu przykrytym ścierką w taki sposób, aby zapobiec jego wysychaniu.

 

Reklama

Farsz

Drugi składnik, bez którego zrobienie uszek i pierogów nie będzie niemożliwe. Najbardziej popularnym produktem, z którego najczęściej przygotowujemy nadzienie, zwłaszcza w przypadku robienia uszek, są grzyby. Wystarczy do nich dodać jedynie podsmażoną cebulkę sól oraz pieprz, aby nabrały odpowiedniego smaku. Równie popularny i smaczny jest również farsz łączący grzyby z kiszoną kapustą. Rzadziej na polskich stołach można spotkać równie wyśmienite pierogi i uszka z białym serem lub kaszą i soczewicą.

Lepienie

Jeśli mamy już gotowy farsz i ciasto, możemy rozpocząć ostatni element przygotowania naszych potraw. Doświadczone gospodynie potrafią lepić uszka i pierogi, odrywając kawałek ciasta i formując je w rękach. Dla mniej wprawionych polecamy skorzystać z wałka i szklanki, które pozwolą na wyrobienie odpowiedniej grubości i nadanie równego kształtu każdemu z nich. Robiąc je samodzielnie, możemy być pewni, że zostaną docenione przez wszystkich gości zasiadających do wigilijnej wieczerzy.

Przechowywanie

Przyrządzenie 12 potraw na wigilijny stół jest dużym i czasochłonnym wyzwaniem, dlatego chcąc uniknąć przedświątecznego stresu watro podzielić pracę w kuchni na kilka dni. Zarówno uszka, jak i pierogi możemy zrobić z wyprzedzeniem. Ugotowanie i trzymane w lodówce zachowują świeżość do 3-4 dni. Jeśli chcemy się zabrać za to nieco wcześniej - wystarczy skorzystać z zamrażarki. Taki sposób przechowywania wydłuży ich świeżość nawet do miesiąca. Przed zamrożeniem najlepiej rozłożyć pierogi bądź uszka na tacce tak, aby się ze sobą nie stykały. Zabieg ten pozwoli uniknąć ich posklejania.

Sprawdzone przepisy

Znając podstawowe zasady lepienia uszek i pierogów możemy zabrać się do pracy. Jeśli potrzebujecie dodatkowych wskazówek, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:

 

1. Ciasto na pierogi

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Wigilijne uszka do barszczu

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Wigiline pierogi z kutią

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Wigilijne uszka z pieczarkami

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Reklama

5. Pierogi z grzybami i kapustą

Pierogi z grzybami i kapustą

Fot. Kapel na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

6. Uszka z grzybami

Fot. Antena28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

Fot. AnetaJR na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Uszka z kaszą i soczewicą

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Uszka z grzybami i kapustą

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Wigilijne pierogi po bieszczadzku

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

 

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
15 min
0
60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Pospolity chwast pomaga w odchudzaniu i nie tylko. Jak wykorzystać gwiazdnicę w kuchni?

Zbliżająca się wiosna to moment, kiedy wiele osób zaczyna szukać sposobu na szybkie zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Oczywiście podstawą odchu...

1
Informacje Zrób sok albo zupę z młodych listków. Trzustka będzie dobrze pracować, cukier się unormuje

Pokrzywa uznawana jest za popularny chwast, jednak kryje w sobie wiele właściwości leczniczych. W dodatku znajduje dość szerokie zastosowanie w kuc...

4
Informacje Gwiazdy ze świata piłki nożnej w "Hell's Kitchen"

Zapowiada się ostry mecz w Hell's Kitchen. Już w środę o godzinie 21:10 w Polsacie dwie drużyny pod okiem Szymona Marciniaka i Karoliny Bojar zmier...

0
Informacje Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Warzywny pasztet z cukinii to idealny przepis, który może się przydać, kiedy zrobiłeś zbyt duże zakupy i nie masz pomysłu, jak wykorzystać zapasy t...

61