Fot. 123RF/Picsel
Podstawą jest oczywiście odpowiednio wyrobione ciasto oraz farsz. Tutaj najlepiej sprawdzą się tradycyjne babcine przepisy, które przypomną nam wigilie z czasów dzieciństwa. Stosując się do sprawdzonych porad, z pewnością zyskamy odpowiedni smak oraz satysfakcję z samodzielnego przyrządzenia dań.
Ciasto
Jeden z najważniejszych elementów niezbędnych do zrobienia uszek i pierogów. Ciasto do obu tych potraw można przygotować według tego samego przepisu. W każdej recepturze z pewnością znajdziemy dwa podstawowe składniki: mąkę oraz gorącą wodę. Pierwszy z nich najlepiej przesiać przez sito. Zabieg ten sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Woda natomiast pozwoli nadać mu odpowiednią konsystencję oraz sprawi, że uszka i pierogi będą się dobrze lepić.
W zależności od receptury możemy pozostać tylko przy tych dwóch składnikach lub dodać do nich jajko, odrobinę roztopionego masła lub oleju. Produkty te pozwolą na wzbogacenie smaku oraz poprawienie gęstości ciasta. Co ważne - po połączeniu wszystkich składników i starannemu zagnieceniu, należy oderwać kawałek ciasta, od którego zaczynamy lepienie, a resztę umieścić w naczyniu przykrytym ścierką w taki sposób, aby zapobiec jego wysychaniu.

Farsz
Drugi składnik, bez którego zrobienie uszek i pierogów nie będzie niemożliwe. Najbardziej popularnym produktem, z którego najczęściej przygotowujemy nadzienie, zwłaszcza w przypadku robienia uszek, są grzyby. Wystarczy do nich dodać jedynie podsmażoną cebulkę sól oraz pieprz, aby nabrały odpowiedniego smaku. Równie popularny i smaczny jest również farsz łączący grzyby z kiszoną kapustą. Rzadziej na polskich stołach można spotkać równie wyśmienite pierogi i uszka z białym serem lub kaszą i soczewicą.
Lepienie
Jeśli mamy już gotowy farsz i ciasto, możemy rozpocząć ostatni element przygotowania naszych potraw. Doświadczone gospodynie potrafią lepić uszka i pierogi, odrywając kawałek ciasta i formując je w rękach. Dla mniej wprawionych polecamy skorzystać z wałka i szklanki, które pozwolą na wyrobienie odpowiedniej grubości i nadanie równego kształtu każdemu z nich. Robiąc je samodzielnie, możemy być pewni, że zostaną docenione przez wszystkich gości zasiadających do wigilijnej wieczerzy.
Przechowywanie
Przyrządzenie 12 potraw na wigilijny stół jest dużym i czasochłonnym wyzwaniem, dlatego chcąc uniknąć przedświątecznego stresu watro podzielić pracę w kuchni na kilka dni. Zarówno uszka, jak i pierogi możemy zrobić z wyprzedzeniem. Ugotowanie i trzymane w lodówce zachowują świeżość do 3-4 dni. Jeśli chcemy się zabrać za to nieco wcześniej - wystarczy skorzystać z zamrażarki. Taki sposób przechowywania wydłuży ich świeżość nawet do miesiąca. Przed zamrożeniem najlepiej rozłożyć pierogi bądź uszka na tacce tak, aby się ze sobą nie stykały. Zabieg ten pozwoli uniknąć ich posklejania.
Sprawdzone przepisy
Znając podstawowe zasady lepienia uszek i pierogów możemy zabrać się do pracy. Jeśli potrzebujecie dodatkowych wskazówek, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
2. Wigilijne uszka do barszczu
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
4. Wigilijne uszka z pieczarkami
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
5. Pierogi z grzybami i kapustą
Fot. Kapel na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Antena28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
7. Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami
Fot. AnetaJR na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
10. Wigilijne pierogi po bieszczadzku
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.
-----------------------------------------------------
Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!
ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.
Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!