Spis treści:
- Wartości odżywcze jagody kamczackiej
- Właściwości zdrowotne jagody kamczackiej
- Jagoda kamczacka w kuchni – soki, przetwory, nalewki
Co to jest jagoda kamczacka? To krzew pochodzący z Azji, jego prawidłowa nazwa to wiciokrzew kamczacki. Ciekawą cechą jagody kamczackiej jest jej odporność na niskie temperatury, może wytrzymać nawet do - 35 stopni. W Polsce jej uprawa nie jest bardzo popularna, czasem można ją jednak spotkać w przydomowych ogrodach. Owoce wiciokrzewu kamczackiego osiągają długość do trzech centymetrów, mają niebiesko-granatowy kolor, czasem podchodzący pod fiolet lub czerń oraz słodko-kwaśny smak. Warto dodać, że jagoda kamczacka charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego powszechnie stosowano ją w japońskiej, chińskiej i rosyjskiej medycynie naturalnej, gdzie nazywano ją "eliksirem życia". W poniższym artykule podpowiemy ci, na co pomaga oraz kto powinien jeść owoce jagody kamczackiej.
Wartości odżywcze jagody kamczackiej
Jakie wartości odżywcze ma jagoda kamczacka? W jej owocach znajduje się sporo witaminy A, C, witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, takich jak potas, wapń, krzem, magnez czy fosfor. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, czyli flawonoidów, antocyjanów czy kwasów fenolowych. Owoce wiciokrzewu kamczackiego mogą być także spożywane przez osoby na diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, w 100 g znajdziesz jedynie 85 kcal. Co więcej, mają właściwości, które pomagają utrzymać prawidłową wagę, zmniejszając ryzyko nadwagi i otyłości.
Właściwości zdrowotne jagody kamczackiej
Spożywanie jagody kamczackiej świetnie wpłynie na odporność organizmu, pomaga zwalczać infekcje, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, zawarte w niej przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób, mają działanie antynowotworowe, a także spowalniają procesy starzenia. Co ciekawe, owoce te zabezpieczają organizm przed szkodliwym promieniowania UV, a także promieniowaniem radioaktywnym.
Co więcej, zawartość witaminy A wpływa korzystnie na zdrowie oczu, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Owoce te były również wykorzystywane w medycynie naturalnej jako środek wspierający układ pokarmowy – zapewniają prawidłowe trawienie, łagodzą skutki choroby wrzodowej. Pozytywnie oddziałują również na układ krwionośny – regulują ciśnienie krwi, zmniejszają poziom "złego" cholesterolu, a także chronią organizm przed zawałem i miażdżycą. Jagoda kamczacka zawiera również żelazo, dlatego jest polecana osobom, które borykają się z anemią. Ma również pozytywny wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Jagoda kamczacka w kuchni – soki, przetwory, nalewki
Z owoców jagody kamczackiej przede wszystkim można przygotować pyszne przetwory, takie jak soki, dżemy, konfitury, galaretki, czy nalewki. Należy jedynie pamiętać, aby przygotowywać przetwory z w pełni dojrzałych owoców. Do domowych przetworów z wiciokrzewem kamczackim będą również pasować inne owoce leśne oraz przyprawy korzenne, np. cynamon i goździki. Owoce te będą również smacznym i zdrowym dodatkiem do deserów, np. lodów, ciast, budyniów czy kisieli.
Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na wykorzystanie jagód w codziennych przepisach.
1. Dżem z jagody kamczackiej
Zobacz przepisDżem z jagody kamczackiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi
Zobacz przepisCzekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasto z jagodami kamczackimi
Zobacz przepisCiasto z jagodami kamczackimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Drożdżówki z jagodami
Zobacz przepisDrożdżówki z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Naleśniki z serem i jagodami
Zobacz przepisNaleśniki z serem i jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »