Spis treści:
- Sok z pigwy – wartości odżywcze
- Sok z pigwy – właściwości
- Kto nie powinien pić soku z pigwy?
- Sok z pigwy – przepis
Pigwa to owoc pochodzący z Azji, wyglądem przypominający skrzyżowanie jabłka i gruszki. Nie spożywa się jej na surowo, ponieważ jest twarda oraz ma kwaśno-gorzki smak. Doskonale jednak nadaje się do przygotowania przetworów, świetnie sprawdzi się do produkcji dżemów, nalewek, musów, konfitur czy soków. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom soku z pigwy. Podpowiemy ci, jak go zrobić, kto powinien znaleźć na niego miejsce w codziennym jadłospisie, a komu odradza picie soku z pigwy.
Sok z pigwy – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma pigwa? Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Zawiera także witaminę C, która jest silnym antyoksydantem, nie tylko wzmacnia odporność, ale i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W pigwie jest również sporo minerałów, takich jak: żelazo, magnez, potas i fosfor. Jest również źródłem błonnika pokarmowego. Jest owocem niskokalorycznym, w 100 g pigwy znajdziemy ok. 57 kcal.
Sok z pigwy – właściwości
Pigwa to domowy sposób na przeziębienie i grypę, stosowany od lat przez nasze babcie. Świetnie wspiera układ immunologiczny, dlatego polecany jest w szczególności w okresach obniżonej odporności. Pomoże pozbyć się uporczywego kaszlu i kataru. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Pigwa pozytywnie wpływa także na pracę wątroby.
Po sok z pigwy warto sięgnąć, jeśli masz problemy z układem pokarmowym. Będzie pomocny dla osób, które cierpią na wrzody żołądka, a także zgagę i refluks. Polecany jest również na niestrawność, wzdęcia oraz zaparcia. Pigwowy sok może przydać się, kiedy w domu mamy niejadka, ponieważ świetnie wzmaga apetyt. Ponadto błonnik pokarmowy wspiera prawidłową pracę jelit, a także przyczynia się do usuwania zbędnych produktów przemiany materii.
Sok z pigwy ma świetny wpływ na układ krążenia, pomaga stabilizować ciśnienie krwi, wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu, polecany jest także cukrzykom, ponieważ obniża poziom cukru. Pigwa wpływa również korzystnie na kondycję naczyń krwionośnych, a także zapobiega anemii. Co więcej, regularne picie napoju z pigwy może uchronić cię przed miażdżycą.
Na co jeszcze pomaga sok z pigwy? Pigwa jest źródłem garbników i antyoksydantów, dlatego przypisuje się jej działanie przeciwnowotworowe. Co ciekawe, sok z pigwy ma również pozytywny wpływa na kondycję skóry oraz mocne i zdrowe włosy.
Kto nie powinien pić soku z pigwy?
Chociaż sok z pigwy jest bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go spożywać. Przede wszystkim należy pamiętać, że sok z pigwy zawiera sporo cukru, co może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność. Pigwa zawiera także potas, dlatego, jeżeli zalecono ci dietę ubogopotasową, warto, abyś zrezygnował z picia soku z tych owoców. Warto uważać na sok z pigwy, jeżeli występują u ciebie częste alergie pokarmowe.
Sok z pigwy – przepis
Przygotowanie soku z pigwy jest proste. Warto zrobić go w sezonie, kiedy następują zbiory owoców, które przypadają na okolice października. Będziesz potrzebować: kilogram owoców z pigwy, pół kilograma cukru.
Zacznij od umycia i obrania pigwy, następnie wydrąż pestki i pokrój je w mniejsze części, najlepiej w plastry. Owoce włóż do słoików, które uprzednio wyparzyłeś, a następnie zasyp cukrem. Zamknij słoiki i odstaw na cztery dni, warto co jakiś czas je przemieszać, tak by cukier się dobrze rozpuścił. Po tym czasie zlewamy syrop i przelewamy go do docelowych butelek. Można używać go do wody lub dolać go do letniej herbaty.
Pigwa – zastosowanie w kuchni
Najlepiej wykorzystać owoce pigwy do przygotowywania przetworów. Sprawdź, jakie przepisy z pigwą w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
10. Kanapki z salami i pigwą
Zobacz przepisKanapki z salami i pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »
Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »
Osoby z nadwagą i otyłością gorzej reagują na witaminę D. Kluczowy jeden wskaźnik »