Owoce są nieprzyjemne w smaku, ale sok działa jak dobre lekarstwo. Na schorowaną wątrobę, wysoki cukier i cholesterol

Ten żółty owoc doceniony był już w starożytnej Grecji przez samego Hipokratesa, który przypisywał mu właściwości lecznicze. Niegdyś uważano go również za symbol płodności, a panny młode miały rzuć kawałek przed nocą poślubną. Dziś pigwa wykorzystywana jest głównie do produkcji przetworów, m.in. soku. Sprawdź, na co pomaga sok z pigwy, jakie są jego właściwości i wartości odżywcze.

Na co pomaga sok z pigwy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pigwa to owoc pochodzący z Azji, wyglądem przypominający skrzyżowanie jabłka i gruszki. Nie spożywa się jej na surowo, ponieważ jest twarda oraz ma kwaśno-gorzki smak. Doskonale jednak nadaje się do przygotowania przetworów, świetnie sprawdzi się do produkcji dżemów, nalewek, musów, konfitur czy soków. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom soku z pigwy. Podpowiemy ci, jak go zrobić, kto powinien znaleźć na niego miejsce w codziennym jadłospisie, a komu odradza picie soku z pigwy. 

Sprawdź także: Hipokrates leczył nim bóle żołądka. Jak jeść ten niedoceniany w Polsce owoc? Kto powinien jeść owoc granatu?

Sok z pigwy – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma pigwa? Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Zawiera także witaminę C, która jest silnym antyoksydantem, nie tylko wzmacnia odporność, ale i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W pigwie jest również sporo minerałów, takich jak: żelazo, magnez, potas i fosfor. Jest również źródłem błonnika pokarmowego. Jest owocem niskokalorycznym, w 100 g pigwy znajdziemy ok. 57 kcal. 

Sok z pigwy – właściwości

Pigwa to domowy sposób na przeziębienie i grypę, stosowany od lat przez nasze babcie. Świetnie wspiera układ immunologiczny, dlatego polecany jest w szczególności w okresach obniżonej odporności. Pomoże pozbyć się uporczywego kaszlu i kataru. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Pigwa pozytywnie wpływa także na pracę wątroby. 

Po sok z pigwy warto sięgnąć, jeśli masz problemy z układem pokarmowym. Będzie pomocny dla osób, które cierpią na wrzody żołądka, a także zgagę i refluks. Polecany jest również na niestrawność, wzdęcia oraz zaparcia. Pigwowy sok może przydać się, kiedy w domu mamy niejadka, ponieważ świetnie wzmaga apetyt. Ponadto błonnik pokarmowy wspiera prawidłową pracę jelit, a także przyczynia się do usuwania zbędnych produktów przemiany materii. 

Sok z pigwy ma świetny wpływ na układ krążenia, pomaga stabilizować ciśnienie krwi, wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu, polecany jest także cukrzykom, ponieważ obniża poziom cukru. Pigwa wpływa również korzystnie na kondycję naczyń krwionośnych, a także zapobiega anemii. Co więcej, regularne picie napoju z pigwy może uchronić cię przed miażdżycą.  

Na co jeszcze pomaga sok z pigwy? Pigwa jest źródłem garbników i antyoksydantów, dlatego przypisuje się jej działanie przeciwnowotworowe. Co ciekawe, sok z pigwy ma również pozytywny wpływa na kondycję skóry oraz mocne i zdrowe włosy.

Kto nie powinien pić soku z pigwy? 

Chociaż sok z pigwy jest bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go spożywać. Przede wszystkim należy pamiętać, że sok z pigwy zawiera sporo cukru, co może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność. Pigwa zawiera także potas, dlatego, jeżeli zalecono ci dietę ubogopotasową, warto, abyś zrezygnował z picia soku z tych owoców. Warto uważać na sok z pigwy, jeżeli występują u ciebie częste alergie pokarmowe. 

Sok z pigwy – przepis

Przygotowanie soku z pigwy jest proste. Warto zrobić go w sezonie, kiedy następują zbiory owoców, które przypadają na okolice października. Będziesz potrzebować: kilogram owoców z pigwy, pół kilograma cukru. 

Zacznij od umycia i obrania pigwy, następnie wydrąż pestki i pokrój je w mniejsze części, najlepiej w plastry. Owoce włóż do słoików, które uprzednio wyparzyłeś, a następnie zasyp cukrem. Zamknij słoiki i odstaw na cztery dni, warto co jakiś czas je przemieszać, tak by cukier się dobrze rozpuścił.  Po tym czasie zlewamy syrop i przelewamy go do docelowych butelek. Można używać go do wody lub dolać go do letniej herbaty.  

Pigwa – zastosowanie w kuchni

Najlepiej wykorzystać owoce pigwy do przygotowywania przetworów. Sprawdź, jakie przepisy z pigwą w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Sok z pigwy

 Sok z pigwy Zobacz przepis

Sok z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka z pigwy

 Nalewka z pigwy Zobacz przepis

Nalewka z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Syrop z pigwy

 Syrop z pigwy Zobacz przepis

Syrop z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pigwa w rumie

 Pigwa w rumie Zobacz przepis

Pigwa w rumie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szarlotka z pigwą

 Szarlotka z pigwą Zobacz przepis

Szarlotka z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chutney z pigwą

 Chutney z pigwą Zobacz przepis

Chutney z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pigwa w syropie

 Pigwa w syropie Zobacz przepis

Pigwa w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z pigwą

 Ciasto z pigwą Zobacz przepis

Ciasto z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kanapki z salami i pigwą

 Kanapki z salami i pigwą Zobacz przepis

Kanapki z salami i pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »

Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »

Osoby z nadwagą i otyłością gorzej reagują na witaminę D. Kluczowy jeden wskaźnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1