Spis treści:
Po tę przekąskę ustawiały się kolejki! Nic nie smakowało tak dobrze, jak zapiekanki z pieczarkami, serem oraz oczywiście keczupem. Obecnie w menu budek z zapiekankami znajdziesz wiele ciekawych połączeń smaków, nic jednak nie zastąpi PRL-owskiej klasyki! Wybierz się w podróż do przeszłości i przygotuj kultowe zapiekanki z pieczarkami we własnej kuchni.
Sprawdź także: Kotlety jajeczne, czyli hit z PRL-u
Fast food w PRL-u
Jeszcze do niedawna jedzenie na mieście nie było tak popularne, jak obecnie. Teraz wiele osób, nie wyobraża sobie tygodnia bez wizyty na mieście, w celu zjedzenia szybkiej przekąski. Do najczęściej wybieranych dań należy oczywiście pizza, kebab, frytki i burgery. Niegdyś, w czasach PRL-u, świat słonych przekąsek, należał oczywiście do kultowych zapiekanek z pieczarkami. Najczęściej kupowaliśmy je w budkach na dworcach autobusowych oraz podczas wszelkich wycieczek i wakacji nad morzem. Żaden wypad nie mógł obyć się bez tej chrupiącej, budżetowej przekąski.
Zapiekanka z PRL-u przepis
Chrupiące zapiekanki z pieczarkami… Dla wielu osób danie to jest synonimem młodości. Ta przekąska jest nie tylko pyszna, tania, ale i bardzo prosta w przygotowaniu, do jej zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Doskonale sprawdzi się na kolację, jak i jako danie na imprezę w gronie rodziny i znajomych. Zapiekanka z pieczarkami, serem i keczupem zasmakuje nie tylko dorosłym, którzy pamiętają czasy PRL-u, kiedy przed budką z zapiekankami ustawiały się długie kolejki! Takim daniem zachwycone będą również wszystkie dzieciaki.
Co jest sekretem smaku zapiekanki z PRL-u? Oczywiście proste i tanie składniki: chrupiąca bułka, ciągnący się ser, pieczarki z dużą ilością pieprzu oraz spora porcja keczupu. Najlepiej będzie smakować, jeśli ser i pieczarki zetrzesz na tarce o grubych oczkach!
Przepis na zapiekanki z pieczarkami jest banalnie prosty, przygotuj: dwie pszenne bagietki, opakowanie pieczarek, cebulę, 250 g tartego żółtego sera, masło, keczup, sól i pieprz.
Sam proces przygotowania zapiekanki z PRL-u jest banalnie prosty. Zacznij od pieczarek, zetrzyj je na tarce, a następnie podsmaż wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką na maśle. Dodaj sól i pieprz do smaku. Bagietki przekrój na pół, wyłóż warstwę pieczarek, a następnie obficie posyp je serem. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, do momentu, aż ser ładnie się zarumieni. Polej zapiekanki keczupem. Gotowe!
Najlepsze przepisy na dania i przekąski z czasów PRL-u
Z nostalgią wspominasz przekąski i dania, którymi zajadałeś się w czasach PRL-u? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. Znajdziesz w nich moc inspiracji na pyszne dania sprzed lat.
3. Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym
Zobacz przepisCiasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. PRL-owski blok czekoladowy
Zobacz przepisPRL-owski blok czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową
Zobacz przepisWafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Czekolada rodem z PRL-u
Zobacz przepisCzekolada rodem z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »