Spis treści:
Kalafior to warzywo, które regularnie gości na naszych stołach. I nie jest to niczym zaskakującym - nie dość, że jest on niezwykle smaczny, to jeszcze świetnie komponuje się z rozmaitymi składnikami, dzięki czemu można wyczarować z niego wiele wyjątkowych dań. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że warzywo to kryje w sobie prawdziwą prozdrowotną moc. Jakie są jego najważniejsze właściwości? Kalafior gotowany czy surowy - w jakiej formie najlepiej go spożywać? I jak zrobić pyszną sałatkę z surowego kalafiora? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Kalafior - warzywo dobre na pamięć
Kalafior - warzywo dobre na pamięć. To m.in. tak w kilku słowach można opisać niepozorne białe różyczki, które lądują na naszych talerzach. W ich wnętrzu kryją się rozmaite substancje odżywcze wspierające pracę mózgu, w tym cholina, która korzystnie wpływa na funkcje poznawcze i przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji. Biorąc pod uwagę ten fakt, warzywo to idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób wykonujących na co dzień pracę umysłową.
Nie jest to jednak jedyny cenny składnik, który znajduje się w kalafiorze. Poza choliną dostarcza on nam solidną porcję witaminy C, która odgrywa szereg ważnych funkcji w naszym ciele. Wśród tych najważniejszych wymienić można wspieranie pracy układu odpornościowego, neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, wspomaganie syntezy kolagenu oraz zwiększanie przyswajalności żelaza z pożywienia.
Wdrażając kalafior do swojej diety, zaopatrzysz swój organizm również w potas, magnez, mangan, cynk, wapń, żelazo, selen, witaminy z grupy B, witaminę K oraz glukozynolany i liczne związki z grupy polifenoli. Nie sposób nie wspomnieć także o błonniku pokarmowym, który zwiększa perystaltykę jelit, zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Co jeszcze warto wiedzieć o kalafiorze? Na przykład to, że posiada on zdolność do zwalczania niektórych patogenów. W badaniach naukowych ekstrakty z tego warzywa hamowały wzrost bakterii i grzybów, w tym pałeczki z gatunku Salmonella enterica, pałeczki okrężnicy oraz drożdżaka Candida albicans. Co ciekawe, ekstrakty te wykazały również działanie przeciwnowotworowe, za którym - jak przypuszczają naukowcy - stoi bogactwo związków bioaktywnych.
Kalafior gotowany czy surowy?
Kalafior gotowany czy surowy - w jakiej wersji najlepiej go spożywać? Najczęściej serwujemy go po ugotowaniu, ponieważ w takim wydaniu łatwiej się go trawi i staje się delikatniejszy w smaku. Warto jednak mieć świadomość, że równie dobrze można jeść go na surowo - w takiej postaci doskonale sprawdzi się on jako samodzielna przekąska, np. w połączeniu z dipami, oraz jako dodatek do tortilli, koktajli oraz różnego rodzaju sałatek.
Sałatka z surowego kalafiora
Sałatka z surowego kalafiora to świetna opcja dla osób, które nigdy nie miały okazji spróbować tego warzywa bez poddawania go obróbce termicznej. Jak ją przyrządzić, żeby zachwycała swoim smakiem? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz kalafior na nowo.
1) Sałatka z surowego kalafiora ze śmietaną i majonezem
Jeśli masz ochotę na treściwą sałatkę i kalorie ci niestraszne, postaw na wersję ze śmietaną i majonezem. Jest ona bardzo szybka w przygotowaniu, sycąca i niezwykle uniwersalna - możesz spożywać ją solo oraz dodawać do innych dań.
Sałatka z surowego kalafiora

Sałatka z surowego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2) Sałatka z surowego kalafiora z serem, jajkiem i warzywami
Chcesz poczuć wiosnę na swoim talerzu? W takim razie połącz surowego kalafiora z kolorowymi warzywami, serem żółtym oraz jajkiem. Sałatka w takim wydaniu świetnie prezentuje się na stole i przyjemnie chrupie, dzięki czemu możesz zaserwować ją swoim gościom - i to niezależnie od okazji.
Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem

Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3) Sałatka z surowego kalafiora na grilla
Szukasz pomysłu na sałatkę, która będzie idealnie pasować do potraw z grilla? Jeśli tak, ogranicz się do czterech składników, tj. kalafiora, szalotki, nerkowców i natki pietruszki, ale za to postaw na bogatszy, nieco kwaskowaty dressing.
Sałatka z kalafiora na grilla

Sałatka z kalafiora na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl, healthline.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Te maleństwa uznano za superfoods. Pomagają w odchudzaniu i wytwarzaniu kolagenu »
Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt »
Mało znane, dlatego w sklepie omijamy. Przekąska dla serca, na dobry wzrok i odchudzanie »