Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Kalafior to warzywo, które cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego - jest bardzo smaczny, łatwo dostępny i bogaty w składniki odżywcze. Kalafior gotowany czy surowy - w jakiej formie najlepiej go spożywać i jak zrobić pyszną i pożywną sałatkę z surowego kalafiora?

Surowy kalafior to świetny dodatek do sałatki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kalafior to warzywo, które regularnie gości na naszych stołach. I nie jest to niczym zaskakującym - nie dość, że jest on niezwykle smaczny, to jeszcze świetnie komponuje się z rozmaitymi składnikami, dzięki czemu można wyczarować z niego wiele wyjątkowych dań. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że warzywo to kryje w sobie prawdziwą prozdrowotną moc. Jakie są jego najważniejsze właściwości? Kalafior gotowany czy surowy - w jakiej formie najlepiej go spożywać? I jak zrobić pyszną sałatkę z surowego kalafiora? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Kalafior - warzywo dobre na pamięć

Kalafior - warzywo dobre na pamięć. To m.in. tak w kilku słowach można opisać niepozorne białe różyczki, które lądują na naszych talerzach. W ich wnętrzu kryją się rozmaite substancje odżywcze wspierające pracę mózgu, w tym cholina, która korzystnie wpływa na funkcje poznawcze i przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji. Biorąc pod uwagę ten fakt, warzywo to idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób wykonujących na co dzień pracę umysłową.

Nie jest to jednak jedyny cenny składnik, który znajduje się w kalafiorze. Poza choliną dostarcza on nam solidną porcję witaminy C, która odgrywa szereg ważnych funkcji w naszym ciele. Wśród tych najważniejszych wymienić można wspieranie pracy układu odpornościowego, neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, wspomaganie syntezy kolagenu oraz zwiększanie przyswajalności żelaza z pożywienia.

Wdrażając kalafior do swojej diety, zaopatrzysz swój organizm również w potas, magnez, mangan, cynk, wapń, żelazo, selen, witaminy z grupy B, witaminę K oraz glukozynolany i liczne związki z grupy polifenoli. Nie sposób nie wspomnieć także o błonniku pokarmowym, który zwiększa perystaltykę jelit, zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Co jeszcze warto wiedzieć o kalafiorze? Na przykład to, że posiada on zdolność do zwalczania niektórych patogenów. W badaniach naukowych ekstrakty z tego warzywa hamowały wzrost bakterii i grzybów, w tym pałeczki z gatunku Salmonella enterica, pałeczki okrężnicy oraz drożdżaka Candida albicans. Co ciekawe, ekstrakty te wykazały również działanie przeciwnowotworowe, za którym - jak przypuszczają naukowcy - stoi bogactwo związków bioaktywnych.

Kalafior gotowany czy surowy?

Kalafior gotowany czy surowy - w jakiej wersji najlepiej go spożywać? Najczęściej serwujemy go po ugotowaniu, ponieważ w takim wydaniu łatwiej się go trawi i staje się delikatniejszy w smaku. Warto jednak mieć świadomość, że równie dobrze można jeść go na surowo - w takiej postaci doskonale sprawdzi się on jako samodzielna przekąska, np. w połączeniu z dipami, oraz jako dodatek do tortilli, koktajli oraz różnego rodzaju sałatek.

Sałatka z surowego kalafiora 

Sałatka z surowego kalafiora to świetna opcja dla osób, które nigdy nie miały okazji spróbować tego warzywa bez poddawania go obróbce termicznej. Jak ją przyrządzić, żeby zachwycała swoim smakiem? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz kalafior na nowo. 

1) Sałatka z surowego kalafiora ze śmietaną i majonezem

Jeśli masz ochotę na treściwą sałatkę i kalorie ci niestraszne, postaw na wersję ze śmietaną i majonezem. Jest ona bardzo szybka w przygotowaniu, sycąca i niezwykle uniwersalna - możesz spożywać ją solo oraz dodawać do innych dań. 

Sałatka z surowego kalafiora

 Sałatka z surowego kalafiora Zobacz przepis

Sałatka z surowego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2) Sałatka z surowego kalafiora z serem, jajkiem i warzywami 

Chcesz poczuć wiosnę na swoim talerzu? W takim razie połącz surowego kalafiora z kolorowymi warzywami, serem żółtym oraz jajkiem. Sałatka w takim wydaniu świetnie prezentuje się na stole i przyjemnie chrupie, dzięki czemu możesz zaserwować ją swoim gościom - i to niezależnie od okazji.  

Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem

 Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem Zobacz przepis

Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3) Sałatka z surowego kalafiora na grilla

Szukasz pomysłu na sałatkę, która będzie idealnie pasować do potraw z grilla? Jeśli tak, ogranicz się do czterech składników, tj. kalafiora, szalotki, nerkowców i natki pietruszki, ale za to postaw na bogatszy, nieco kwaskowaty dressing.  

Sałatka z kalafiora na grilla

 Sałatka z kalafiora na grilla Zobacz przepis

Sałatka z kalafiora na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl, healthline.com

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Te maleństwa uznano za superfoods. Pomagają w odchudzaniu i wytwarzaniu kolagenu »

Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt »

Mało znane, dlatego w sklepie omijamy. Przekąska dla serca, na dobry wzrok i odchudzanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Dziedziczka w koronkach

Dziedziczka w koronkach to delikatne ciasto z nietypową, czekoladową galaretk...

Odsłon: 1070

60 min
2
15 min
11
Dania główne Bigos z trzech kapust

Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...

Odsłon: 178

60 min
2