Ewa_Gotuje

Wątróbka na obiad była postrachem niejednego dziecka. Niektórzy uważają ją za prawdziwy rarytas

Dziś na obiad wątróbka! Dla wielu najmłodszych taka informacja mogła być prawdziwą katastrofą. W końcu smażone podroby to jeden z kulinarnych "koszmarów" dzieciństwa, o którym wielu z nas chciałoby zapomnieć. Obecnie dietetycy wskazują wątróbkę jako wartościowy produkt, który warto włączyć do swojego menu. Sprawdź, jakie właściwości ma wątróbka.

Smażona wątróbka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niemal każdy pamięta z dziecięcych lat potrawy, które do dziś wzbudzają niechęć, a ich smak wolelibyśmy zapomnieć. Złą sławą wśród najmłodszych smakoszy cieszyła się między innymi wątróbka. Podroby, które dużą popularność zyskały w czasach PRL-u. Dziś spróbujemy odczarować to danie, sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz podpowiemy ci, jak przygotować wątróbkę, aby była smaczna i miękka. 

Sprawdź także: Schab wychodzi jak trociny? Sprawdź, jak długo trzeba gotować schab, żeby był delikatny

Wątróbka, jedno z najbardziej znienawidzonych dań dzieciństwa 

Każde dziecko, które lubiło przesiadywać z mamą lub babcią w kuchni, z pewnością ma w pamięci potrawy, które przygotowywały na domowe obiady. Nie zawsze były to jednak pyszne naleśniki z twarożkiem, czy słodkie racuchy z jabłkami. Czasem na obiad pojawiała się wątróbka. Postrachem wśród najmłodszych były plastikowe woreczki z krwawym mięsem w środku. Taki widok bez trudu mógł zniechęcić do spróbowania tego dania. Często nie pomagały zachęty i namowy najbliższych, wychwalające zdrowotne właściwości wątróbki.

Innym powodem, który odstraszał nas przed jej zjedzeniem, było nieodpowiednie przygotowanie wątróbki. Brak usunięcia błonek i "żyłek"  skutkował pojawieniem się w mięsie odpychających zrostów. Nie pomagało również zbyt krótkie lub za długie smażenie. Ponadto wątróbka często wychodziła twarda lub gorzkawa. Niedostateczna wiedza na temat smażenia wątróbki, kończyła się tym, że w wielu domach z pokolenia na pokolenie panowało przekonanie, że podroby te są niesmaczne. Wystarczy jednak zastosować pewne triki, dzięki którym wątróbka stanie się prawdziwym rarytasem.

Jakie właściwości ma wątróbka?

Znajduje się w niej sporo witamin, takich jak witamina, A która wspiera wzrok, oraz chroni oczy przed chorobami, witaminy grupy B, wspierające między innymi układ nerwowy oraz funkcje metaboliczne, a także witamina C, odpowiadająca za odporność organizmu, ma także działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo znajdziemy tu substancje mineralne, w tym: potasu, fosforu, żelaza, sodu, selenu, czy magnezu. Spożywanie wątróbki, w której obecne jest żelazo, pomaga wspierać funkcje krwiotwórcze organizmu, a także chroni go przed anemią. Ponadto potas pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi. Wątróbka jest dobrym źródłem białka, posiłki bogate w proteiny pomagają na dłużej się nasycić, dzięki czemu unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. Białko jest także istotne dla prawidłowej pracy mięśni. 

Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była twarda i gorzka?

Przygotowanie wątróbki zacznij od jej umycia i oczyszczenia z wszelkich błonek, szczególnie jest to istotne w przypadku wątróbki wołowej. Wątróbkę pokrój na mniej więcej takie same kawałki, aby usmażyły się w tym samym czasie. Dodatkowo niektórzy polecają wymoczyć ją w mleku, kefirze lub jogurcie. Kawałki wątróbki przełóż do miski, wlej wybrany nabiał i odstaw ją do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Te zabiegi mają pozbawić wątróbkę niechcianej goryczki, a także sprawić, że będzie miękka i delikatna. Aby wątróbka nie pryskała podczas smażenia, osusz ją na ręczniku papierowym. 

Na czym smażyć wątróbkę? Najlepiej sprawdzi się tu olej rzepakowy lub masło klarowane. Wątróbkę warto smażyć pod przykryciem, z dwóch stron, aż nabierze złotego koloru. Co zrobić, żeby wątróbką nie była twarda? Pamiętaj o tym, aby posolić ją pod sam koniec smażenia, wówczas będzie miękka i soczysta. Dodatkowo w czasie smażenia nie wbijaj w wątróbkę widelca, ani jej nie nakłuwaj, sprawi to, że pozbędziesz się z nich soków, które zapewniają odpowiednią wilgotność podrobów. Co dodać do wątróbki? Świetnie komponuje się oczywiście z podsmażoną cebulką, możesz również dodać do niej jabłka lub śliwki. 

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują wątróbkę. 

1. Wątróbka z cebulką

 Wątróbka z cebulką Zobacz przepis

Wątróbka z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zapiekanka ryżowa z wątróbką

 Zapiekanka ryżowa z wątróbką Zobacz przepis

Zapiekanka z wątróbką z ryżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wątróbka po wiejsku

 Wątróbka po wiejsku Zobacz przepis

Wątróbka po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wątróbka po hiszpańsku

 Wątróbka  po hiszpańsku Zobacz przepis

Wątróbka po hiszpańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wątróbka na nudlach

 Wątróbka na nudlach Zobacz przepis

Wątróbka na nudlach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wątróbka drobiowa

 Wątróbka drobiowa Zobacz przepis

Wątróbka drobiowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Wątróbka z grzybami

 Wątróbka z grzybami Zobacz przepis

Wątróbka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wątróbka po aleksandryjsku

 Wątróbka po aleksandryjsku Zobacz przepis

Wątróbka po aleksandryjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wątróbka z rusztu

 Wątróbka z rusztu Zobacz przepis

Wątróbka z rusztu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wątróbka w melasie z granatów

 Wątróbka w melasie z granatów Zobacz przepis

Wątróbka w melasie z granatów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0