Uczta smaków - Karnawał

Wielkanocne jajka na 10 sposobów

Faszerowane jaja do obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Jeśli chcesz wyjść poza utarte schematy i przygotować nieco mniej tradycyjną wersję tej przekąski, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Już od najdawniejszych czasów czczono je wierząc, że posiada wiele właściwości dobroczynnych i życiodajnych. W starożytnym Egipcie było symbolem boga Ptaha - boskiego garncarza, toczącego na kole ogromne jajo, z którego - gdy pękło w czasie pracy - wyłonił się świat.

Atrybutem Afrodyty, bogini miłości, płodności i piękna były jaja ze szczerego złota. W mitologii filipińskiej i indyjskiej, świat powstać miał z ogromnego jaja, złożonego przez praptaka na wodach pra-praoceanu. W legendach asyryjskich jajo to miało zostać złożone przez cudownego, odradzającego się z popiołów Feniksa. W tradycji chrześcijańskiej jajko stało się symbolem świąt wielkanocnych, wiecznie odradzającego się życia i przede wszystkim Chrystusa Zmartwychwstałego.

Magiczna moc

Z jajkiem jest związanych wiele wierzeń ludowych. Wierzono powszechnie, że mogą one odwracać nieszczęścia i niweczyć zło. Dlatego zakopywano je pod węgły domów i rzucano w płomienie pożaru. Zachowanie zdrowia i urody miała zapewnić kąpiel w wodzie, w której leżały pisanki. Skorupki położone pod drzewkami owocowymi miały zapewniały obfitość ich owoców, a zmieszane z karmą dla drobiu sprawiało, że te będą się dobrze niosły i zdrowo chowały. Wydmuszki wieszane na gaikach miały przyśpieszyć zmianę pór roku i pobudzać wegetację roślin. Tocząc jajko po ciele chorego leczono postrzały, zaziębienie, różne bóle, gorączki i żółtaczkę. Wierzono również, że można przenosić chorobę na jajko. Chory musiał trzymać je odpowiednio długo w ręce i intensywnie się w nie wpatrywać, potem zostawiał je na rozstaju drogi.

Jaki farsz będzie dobrze komponować się z jajkami?

W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przygotujcie kilka różnych rodzajów sosów i dipów.

Ze smakiem jaj świetnie komponuje się prosty sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu, świeżo utartych pikantnych ziół, szczypiorku, warzyw marynowanych w occie - skład możemy wybierać dowolnie, według własnego gustu.

Jajka możemy również podawać z dipem na bazie ostrej musztardy. Do przygotowania tradycyjnego sosu wystarczy masło, mąka, woda, musztarda i trochę śmietany. W pierwszej kolejności przygotowuj zasmażkę, do której dodaj musztardę i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem.

Jajka będą rewelacyjnie komponowały się z sosem jogurtowym ze świeżymi ogórkami. Do przygotowania dressingu potrzebujesz jogurtu, drobno posiekanego ogórka, ząbka czosnku, cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Przed podaniem schowaj naczynie z sosem na kilkadziesiąt minut do lodówki.

Z jajkami świetnie będzie komponował się także łosoś lub tuńczyk, a także drobno pokrojony matias. Jaja w towarzystwie łososia koniecznie dopraw świeżym koperkiem (rybę możemy zmiksować z żółtkiem lub owinąć białka świeżymi, cienko pokrojonymi plastrami). Do tuńczyka dodaj cebulę lub suszone pomidory. Warto uzupełnić taką mieszankę szczyptą słodkiej papryki. Matiasy najlepiej będą współgrały w zestawie z sosem, przyrządzonym na bazie zmiksowanego żółtka i musztardy. Całość wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Sprawdzone przepisy na faszerowane jajka

Jak wiadomo, w święta wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik. Właśnie z tego powodu warto wybierać sprawdzone przepisy. Nasi użytkownicy spędzili mnóstwo czasu, testując najlepsze kompozycje smakowe oraz dzieląc się efektami tych eksperymentów. Oto najciekawsze z ich propozycji.

 

1. Jajka z pastą z awokado

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Jajka z wędzonymi szprotkami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Jajka faszerowane z szynką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Jajka faszerowane kiełbasą

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Jajka mocno chrzanowe

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Łososiowe jajka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Jajka faszerowane pieczarkami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Smażone jajka faszerowane

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Jajka faszerowane kurkami

Fot. Taura na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Fioletowe jajka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski ZAPIEKANKA Z ŁOSCYPKIEM

Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...

Odsłon: 28

>60 min
4
Przekąski Krakersy serowe

Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...

Odsłon: 79

60 min
1
Przekąski Grissini z ziarnami

Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...

Odsłon: 53

30 min
2
Desery Murzynek

Przepis na niezawodne ciasto - murzynek! Pięknie wyrasta i zawsze się udaje....

Odsłon: 108

15 min
1
Desery Pączki z powidłami śliwkowymi

Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...

Odsłon: 862

>60 min
5
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki „małej czarnej”. Intensywny zapach i niepowtarzalny smak kawy sprawiają, że trudno nam z nie...

2
Informacje Katarzyna Skrzynecka schudła 10 kg w 5 tygodni. To było nie lada wyzwanie

Po czterdziestce metabolizm zwalnia i trzeba mocno dbać o to, żeby nie przytyć. Zalecane są oczywiście zdrowa dieta, aktywność, regularny sen i jak...

1
Informacje Przysmak marokańskiej kuchni. Na organizm działa podobnie jak polska kiszona kapusta

Od dawna mówi się o tym, że kiszone warzywa mają zbawienne działanie na nasze zdrowie. Co ciekawe, kisić możemy również owoce. Dziś przyjrzymy się...

1
Wideo Grejpfrutowy koktajl z kardamonem

Czy zimowy czas też kojarzy ci się z aromatycznymi i pięknie pachnącymi przyprawami korzennymi? Spróbuj odchudzającego koktajlu z grejpfrutów z dod...

11