Dania jednogarnkowe

Wielkanocne jajka na 10 sposobów

Faszerowane jaja do obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Jeśli chcesz wyjść poza utarte schematy i przygotować nieco mniej tradycyjną wersję tej przekąski, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Już od najdawniejszych czasów czczono je wierząc, że posiada wiele właściwości dobroczynnych i życiodajnych. W starożytnym Egipcie było symbolem boga Ptaha - boskiego garncarza, toczącego na kole ogromne jajo, z którego - gdy pękło w czasie pracy - wyłonił się świat.

Atrybutem Afrodyty, bogini miłości, płodności i piękna były jaja ze szczerego złota. W mitologii filipińskiej i indyjskiej, świat powstać miał z ogromnego jaja, złożonego przez praptaka na wodach pra-praoceanu. W legendach asyryjskich jajo to miało zostać złożone przez cudownego, odradzającego się z popiołów Feniksa. W tradycji chrześcijańskiej jajko stało się symbolem świąt wielkanocnych, wiecznie odradzającego się życia i przede wszystkim Chrystusa Zmartwychwstałego.

Magiczna moc

Z jajkiem jest związanych wiele wierzeń ludowych. Wierzono powszechnie, że mogą one odwracać nieszczęścia i niweczyć zło. Dlatego zakopywano je pod węgły domów i rzucano w płomienie pożaru. Zachowanie zdrowia i urody miała zapewnić kąpiel w wodzie, w której leżały pisanki. Skorupki położone pod drzewkami owocowymi miały zapewniały obfitość ich owoców, a zmieszane z karmą dla drobiu sprawiało, że te będą się dobrze niosły i zdrowo chowały. Wydmuszki wieszane na gaikach miały przyśpieszyć zmianę pór roku i pobudzać wegetację roślin. Tocząc jajko po ciele chorego leczono postrzały, zaziębienie, różne bóle, gorączki i żółtaczkę. Wierzono również, że można przenosić chorobę na jajko. Chory musiał trzymać je odpowiednio długo w ręce i intensywnie się w nie wpatrywać, potem zostawiał je na rozstaju drogi.

Jaki farsz będzie dobrze komponować się z jajkami?

W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przygotujcie kilka różnych rodzajów sosów i dipów.

Ze smakiem jaj świetnie komponuje się prosty sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu, świeżo utartych pikantnych ziół, szczypiorku, warzyw marynowanych w occie - skład możemy wybierać dowolnie, według własnego gustu.

Jajka możemy również podawać z dipem na bazie ostrej musztardy. Do przygotowania tradycyjnego sosu wystarczy masło, mąka, woda, musztarda i trochę śmietany. W pierwszej kolejności przygotowuj zasmażkę, do której dodaj musztardę i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem.

Jajka będą rewelacyjnie komponowały się z sosem jogurtowym ze świeżymi ogórkami. Do przygotowania dressingu potrzebujesz jogurtu, drobno posiekanego ogórka, ząbka czosnku, cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Przed podaniem schowaj naczynie z sosem na kilkadziesiąt minut do lodówki.

Z jajkami świetnie będzie komponował się także łosoś lub tuńczyk, a także drobno pokrojony matias. Jaja w towarzystwie łososia koniecznie dopraw świeżym koperkiem (rybę możemy zmiksować z żółtkiem lub owinąć białka świeżymi, cienko pokrojonymi plastrami). Do tuńczyka dodaj cebulę lub suszone pomidory. Warto uzupełnić taką mieszankę szczyptą słodkiej papryki. Matiasy najlepiej będą współgrały w zestawie z sosem, przyrządzonym na bazie zmiksowanego żółtka i musztardy. Całość wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Sprawdzone przepisy na faszerowane jajka

Jak wiadomo, w święta wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik. Właśnie z tego powodu warto wybierać sprawdzone przepisy. Nasi użytkownicy spędzili mnóstwo czasu, testując najlepsze kompozycje smakowe oraz dzieląc się efektami tych eksperymentów. Oto najciekawsze z ich propozycji.

 

1. Jajka z pastą z awokado

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Jajka z wędzonymi szprotkami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Jajka faszerowane z szynką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Jajka faszerowane kiełbasą

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Jajka mocno chrzanowe

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Łososiowe jajka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Jajka faszerowane pieczarkami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Smażone jajka faszerowane

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Jajka faszerowane kurkami

Fot. Taura na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Fioletowe jajka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

0
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0