Fot. 123RF/Picsel
Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Już od najdawniejszych czasów czczono je wierząc, że posiada wiele właściwości dobroczynnych i życiodajnych. W starożytnym Egipcie było symbolem boga Ptaha - boskiego garncarza, toczącego na kole ogromne jajo, z którego - gdy pękło w czasie pracy - wyłonił się świat.
Atrybutem Afrodyty, bogini miłości, płodności i piękna były jaja ze szczerego złota. W mitologii filipińskiej i indyjskiej, świat powstać miał z ogromnego jaja, złożonego przez praptaka na wodach pra-praoceanu. W legendach asyryjskich jajo to miało zostać złożone przez cudownego, odradzającego się z popiołów Feniksa. W tradycji chrześcijańskiej jajko stało się symbolem świąt wielkanocnych, wiecznie odradzającego się życia i przede wszystkim Chrystusa Zmartwychwstałego.
Magiczna moc
Z jajkiem jest związanych wiele wierzeń ludowych. Wierzono powszechnie, że mogą one odwracać nieszczęścia i niweczyć zło. Dlatego zakopywano je pod węgły domów i rzucano w płomienie pożaru. Zachowanie zdrowia i urody miała zapewnić kąpiel w wodzie, w której leżały pisanki. Skorupki położone pod drzewkami owocowymi miały zapewniały obfitość ich owoców, a zmieszane z karmą dla drobiu sprawiało, że te będą się dobrze niosły i zdrowo chowały. Wydmuszki wieszane na gaikach miały przyśpieszyć zmianę pór roku i pobudzać wegetację roślin. Tocząc jajko po ciele chorego leczono postrzały, zaziębienie, różne bóle, gorączki i żółtaczkę. Wierzono również, że można przenosić chorobę na jajko. Chory musiał trzymać je odpowiednio długo w ręce i intensywnie się w nie wpatrywać, potem zostawiał je na rozstaju drogi.
Jaki farsz będzie dobrze komponować się z jajkami?
W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przygotujcie kilka różnych rodzajów sosów i dipów.
Ze smakiem jaj świetnie komponuje się prosty sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu, świeżo utartych pikantnych ziół, szczypiorku, warzyw marynowanych w occie - skład możemy wybierać dowolnie, według własnego gustu.
Jajka możemy również podawać z dipem na bazie ostrej musztardy. Do przygotowania tradycyjnego sosu wystarczy masło, mąka, woda, musztarda i trochę śmietany. W pierwszej kolejności przygotowuj zasmażkę, do której dodaj musztardę i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Jajka będą rewelacyjnie komponowały się z sosem jogurtowym ze świeżymi ogórkami. Do przygotowania dressingu potrzebujesz jogurtu, drobno posiekanego ogórka, ząbka czosnku, cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Przed podaniem schowaj naczynie z sosem na kilkadziesiąt minut do lodówki.
Z jajkami świetnie będzie komponował się także łosoś lub tuńczyk, a także drobno pokrojony matias. Jaja w towarzystwie łososia koniecznie dopraw świeżym koperkiem (rybę możemy zmiksować z żółtkiem lub owinąć białka świeżymi, cienko pokrojonymi plastrami). Do tuńczyka dodaj cebulę lub suszone pomidory. Warto uzupełnić taką mieszankę szczyptą słodkiej papryki. Matiasy najlepiej będą współgrały w zestawie z sosem, przyrządzonym na bazie zmiksowanego żółtka i musztardy. Całość wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Sprawdzone przepisy na faszerowane jajka
Jak wiadomo, w święta wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik. Właśnie z tego powodu warto wybierać sprawdzone przepisy. Nasi użytkownicy spędzili mnóstwo czasu, testując najlepsze kompozycje smakowe oraz dzieląc się efektami tych eksperymentów. Oto najciekawsze z ich propozycji.
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Jajka z wędzonymi szprotkami
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Jajka faszerowane pieczarkami
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Taura na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie