Fot. 123RF/Picsel
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto zacząć planowanie potraw, przystawek i deserów, jakie będziemy chcieli zaserwować naszej rodzinie. Co prawda w tym roku, podobnie jak w poprzednim, grono, w jakim zasiądziemy do stołu, nie będzie zbyt liczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować dla naszych domowników wspaniałą i niepowtarzalną ucztę. W pierwszej kolejności, oprócz zakwasu na domowy żur, warto pomyśleć również o słodkim akcencie, który będzie towarzyszył podczas kosztowania potraw i zajadania się słodkimi wypiekami. Najlepiej w tej roli sprawdzą się bez wątpienia domowe likiery i nalewki.

Od czego zacząć?
Domowy alkohol to nieodzowny element polskiej kultury i gościnności. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności ani dostępu do wyspecjalizowanego sprzętu. Wbrew krążącym opiniom i stereotypom, produkcja nalewek i likierów nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie wymaga dużego wysiłku. Elementami, na których powinniśmy się skupić, to wysokiej jakości składniki, dobry, wysokoprocentowy alkohol oraz czyste, szklane naczynia ze szczelnym zamknięciem.
Ważna jest również cierpliwość oraz stałe doglądanie naszego wyrobu. Dobra nalewka powinna dojrzewać od kilku dni do nawet kilkunastu tygodni. Najczęściej, im dłużej stoi, tym nadbiera lepszego, głębszego smaku.
Jakie trunki możemy przygotować tuż przed świętami?
Do najbardziej popularnych przepisów na domowy alkohol, z których korzystamy tuż przed Wielkanocą, należy adwokat, a to za sprawą głównego składnika, jakim są jajka. Domowy likier wykonany według tej receptury powinien być niezwykle gęsty oraz mieć piękny żółty kolor. Dobrze schłodzony niekiedy trzeba wyciągać z butelki za pomocą noża lub innego kuchennego narzędzia. Przepis na jego wykonanie jest zaliczany do jednego z najprostszych. Świetnie komponuje się ze smakiem kruchej bezy lub innych, słodkich deserów.
Podobnymi trunkami, przygotowywanymi na bazie żółtek są ajerkoniak oraz likier jajeczny. Często nazwy te są stosowane wymiennie. Różnice występujące pomiędzy przepisami są niewielkie. Różnią się między sobą rodzajem wykorzystywanego alkoholu, odcieniem oraz użytymi dodatkami. Każdy z nich jest niezwykle smaczny i z pewnością zasługuje na uwagę.
Kolejną propozycją na smaczny i prosty do zrobienia domowy alkohol jest likier mleczny, bazujący na spirytusie i zagęszczonym, niesłodzonym mleczku. Do smaku doprawiany często miąższem z laski wanilii oraz skórką z cytryny. Po kilku dniach spędzonych w chłodnych warunkach jest gotowy do spożycia.
Trunkiem, który zdecydowanie poprawi trawienie i sprawi, że nabierzemy ochotę na spróbowanie większej liczby świątecznych potraw, będzie nalewka miętowa. Można ją podawać schłodzoną w kieliszkach lub wykorzystać w postaci rozcieńczonej, jako dodatek do lemoniady, drinków oraz pić w połączeniu z wodą gazowaną. W każdej wersji smakuje wybornie.
Ciekawe pomysły i inspiracje
Gotową nalewkę lub likier najlepiej przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, w przeciwnym wypadku możemy narazić nasz trunek na działanie światła i spowodować, że straci on swój kolor. Przygotowany z odpowiednim wyprzedzeniem z pewnością nabierze odpowiedniego smaku i ucieszy oko domowników. Po łyk inspiracji sięgnijcie do przepisów naszych użytkowników.
Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szaffranka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie