Najlepsze przepisy na ogórki

Wielkanocne nalewki i likiery

Okres poprzedzający święta wielkanocne to czas przygotowań, który w dużej mierze spędzamy w kuchni na gotowaniu i pieczeniu. Wśród potraw, w wielu polskich domach z pewnością nie zabraknie również digestifów ułatwiających trawienie oraz trunków stanowiących ciekawy dodatek do serwowanych ciast i deserów.

Fot. 123RF/Picsel

Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto zacząć planowanie potraw, przystawek i deserów, jakie będziemy chcieli zaserwować naszej rodzinie. Co prawda w tym roku, podobnie jak w poprzednim, grono, w jakim zasiądziemy do stołu, nie będzie zbyt liczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować dla naszych domowników wspaniałą i niepowtarzalną ucztę. W pierwszej kolejności, oprócz zakwasu na domowy żur, warto pomyśleć również o słodkim akcencie, który będzie towarzyszył podczas kosztowania potraw i zajadania się słodkimi wypiekami. Najlepiej w tej roli sprawdzą się bez wątpienia domowe likiery i nalewki.

Od czego zacząć?

Domowy alkohol to nieodzowny element polskiej kultury i gościnności. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności ani dostępu do wyspecjalizowanego sprzętu. Wbrew krążącym opiniom i stereotypom, produkcja nalewek i likierów nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie wymaga dużego wysiłku. Elementami, na których powinniśmy się skupić, to wysokiej jakości składniki, dobry, wysokoprocentowy alkohol oraz czyste, szklane naczynia ze szczelnym zamknięciem.
Ważna jest również cierpliwość oraz stałe doglądanie naszego wyrobu. Dobra nalewka powinna dojrzewać od kilku dni do nawet kilkunastu tygodni. Najczęściej, im dłużej stoi, tym nadbiera lepszego, głębszego smaku.

Jakie trunki możemy przygotować tuż przed świętami?

Do najbardziej popularnych przepisów na domowy alkohol, z których korzystamy tuż przed Wielkanocą, należy adwokat, a to za sprawą głównego składnika, jakim są jajka. Domowy likier wykonany według tej receptury powinien być niezwykle gęsty oraz mieć piękny żółty kolor. Dobrze schłodzony niekiedy trzeba wyciągać z butelki za pomocą noża lub innego kuchennego narzędzia. Przepis na jego wykonanie jest zaliczany do jednego z najprostszych. Świetnie komponuje się ze smakiem kruchej bezy lub innych, słodkich deserów.

Podobnymi trunkami, przygotowywanymi na bazie żółtek są ajerkoniak oraz likier jajeczny. Często nazwy te są stosowane wymiennie. Różnice występujące pomiędzy przepisami są niewielkie. Różnią się między sobą rodzajem wykorzystywanego alkoholu, odcieniem oraz użytymi dodatkami. Każdy z nich jest niezwykle smaczny i z pewnością zasługuje na uwagę.

Kolejną propozycją na smaczny i prosty do zrobienia domowy alkohol jest likier mleczny, bazujący na spirytusie i zagęszczonym, niesłodzonym mleczku. Do smaku doprawiany często miąższem z laski wanilii oraz skórką z cytryny. Po kilku dniach spędzonych w chłodnych warunkach jest gotowy do spożycia.
Trunkiem, który zdecydowanie poprawi trawienie i sprawi, że nabierzemy ochotę na spróbowanie większej liczby świątecznych potraw, będzie nalewka miętowa. Można ją podawać schłodzoną w kieliszkach lub wykorzystać w postaci rozcieńczonej, jako dodatek do lemoniady, drinków oraz pić w połączeniu z wodą gazowaną. W każdej wersji smakuje wybornie.

Reklama

Ciekawe pomysły i inspiracje

Gotową nalewkę lub likier najlepiej przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, w przeciwnym wypadku możemy narazić nasz trunek na działanie światła i spowodować, że straci on swój kolor. Przygotowany z odpowiednim wyprzedzeniem z pewnością nabierze odpowiedniego smaku i ucieszy oko domowników. Po łyk inspiracji sięgnijcie do przepisów naszych użytkowników.

 

1. Adwokat

Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Likier jajeczny

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ajerkoniak

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Nalewka miętowa

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Likier z kinder chocolate

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Likier kokosowy

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Likier mleczny

Fot. Szaffranka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Anielski likier

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 156

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 285

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9