Fot. 123RF/Picsel
Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie jest to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy!
Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo - mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za "dotlenianie" naszego organizmu.

Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol - przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz organizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
Na poprawę humoru
Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia - niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania - dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.
Wszystko z umiarem
Czekolada zawiera spore ilości tłuszczu, dlatego spożywana w nadmiarze może prowadzić do nadwagi. Smakołyk ten podwyższa również poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, z tym nie ma żartów. Aby uniknąć złych konsekwencji wypływających z jedzenia czekolady, wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach mimo, że wabi zarówno smakiem, zapachem, jak i wyglądem. Czekolady nie powinny jeść osoby z niewydolnością nerek, cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę.
Czekoladowe wypieki
Miłośnicy pieczenia widzą, że czekolada jest świetnym dodatkiem do wypieków - ciast, ciasteczek, muffinek. Nadaje im nie tylko smak, ale kremową, wilgotną konsystencję. Jeśli macie ochotę zaskoczyć bliskich pysznym, czekoladowym ciastem, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasto czekoladowe z masą grysikową
Fot. Bietka5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Czekoladowe z kremem śmietankowym
Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SlodkoSlodka83 -w-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto czekoladowe z gruszkami
Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasto intensywnie czekoladowe
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Aksamitny sernik z czekoladą
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie