Dania jednogarnkowe

Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze.

Fot. 123RF/Picsel

Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych potraw.

Przez długie lata wydawało się, że Polacy zapomnieli o lubczyku, jednak w ostatnim czasie roślina ta ponownie wróciła do łask. Jak się okazuje powodów by rozkochać się w lubczyku jest bardzo dużo.

Lecznicze właściwości lubczyku

Zwykle wykorzystujemy liście lubczyku, które wyglądem przypominają nieco liście selera. Jednak mało osób wie, iż najcenniejszą częścią tej rośliny jest jej korzeń, w którym znajdziemy znacznie więcej substancji odżywczych niż w części zielone.

W przeszłości lubczyk był również wykorzystywany jako środek zwalczający gorączkę. W medycynie ludowej lubczyk wykorzystuje się jako skuteczne remedium na różnego rodzaju problemy z układem pokarmowym i moczowym. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego właściwości moczopędnych i bardzo często wykorzystywały napar przygotowany na bazie korzenia oraz liści lubczyku. Warto pamiętać o dodawaniu tego zioła do dań tłustych i ciężkostrawnych. Lubczyk doskonale reguluje pracę jelit, dlatego wystarczy kilka szczypt suszonych liści, aby zapomnieć o nieprzyjemnych konsekwencjach, wynikających ze zjedzenia ciężkich potraw.

Po ten staropolski afrodyzjak powinniśmy również sięgać, gdy chcemy pozbyć się kaszlu. Zioło ma właściwości wykrztuśne i wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Warto również pamiętać, że regularne picie herbaty z dodatkiem lubczyku doskonale poprawia koncentrację.

Reklama

Jak wykorzystać lubczyk w kuchni?

Dla osób chcących skorzystać z dobroczynnego działania lubczyku, mamy bardzo dobrą informację - zioło to ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i z powodzeniem możemy dodawać go do bardzo wielu potraw. Przede wszystkim lubczyk to fantastyczny dodatek do zup - rosołu, flaków, grochówki lub zupy fasolowej. Warto również dodać go do mieszanki suszonych warzyw (takich jak np. seler, pietruszka, marchewka i cebula) dzięki czemu w prosty sposób uzyskamy domową, przyprawę uniwersalną.

Lubczyk fantastycznie komponuje się z daniami z kapusty, szpinaku oraz warzyw strączkowych. Nadaje im wyrazistości oraz bardzo ciekawego aromatu. Jeśli samodzielnie wypiekacie chleb, pieczywo lubczykowe z pewnością przypadnie wam do gustu. Warto również spróbować domowych herbat i nalewek przygotowanych na bazie lubczyku - są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Jeśli nigdy wcześniej nie stosowaliście tej przyprawy, pamiętajcie że lubczyk ma dosyć intensywny aromat, który może zdominować smak potrawy. Dobrym rozwiązaniem będzie dodawanie go stopniowo, co ułatwi nam kontrolę nad finalnym efektem gotowania.

 

1. Rosół z lubczykiem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Naleśniki z lubczykiem

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Zupa lubczykowa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Domowa kostka rosołowa

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Pstrąg w lubczyku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Sznycle z lubczykiem

Fot. Smacznie30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Karkówka po cygańsku

Fot. Violetowekucharzenie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Gołąbki z lubczykiem

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4650

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2007

60 min
41
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12966

30 min
28
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 256

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7