Dania jednogarnkowe

Ta niepozorna roślina o drobnych, pomarańczowych owocach kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Rokitnik jest bogaty w witaminy i mikroelementy, wspiera odporność oraz pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Dlatego warto włączyć go do codziennego jadłospisu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Co można zrobić z rokitnika? Z czym podawać rokitnik, na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym materiale.

Dlaczego warto włączyć do diety rokitnik? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W aptekach i sklepach spożywczych coraz częściej możemy spotkać preparaty, zawierające w sobie ekstrakty z rokitnika. Wiele osób próbuje również hodować tę roślinę we własnych ogródkach. Czym tak naprawdę jest rokitnik? Jak możemy go wykorzystać oraz w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te pytania mogą was zaskoczyć.

Sprawdź także: Dwa octy, które warto zrobić we wrześniu. Jakie mają właściwości i jak używać octu jabłkowego i śliwkowego?

Rokitnik  charakterystyka

Jak rozpoznać rokitnik? To silnie rozgałęziający się krzew, posiadający mnóstwo kulistych, pomarańczowych owoców, które mają kwaskowaty smak. Roślina ta ma charakterystyczne, ostre kolce, może osiągać nawet pięć metrów wysokości. Rokitnik występuje zarówno w Europie, jak i Azji.  

Właściwości tej rośliny już od setek lat wykorzystywano w ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej. Z czasem rokitnikiem zaczęli interesować się także naukowcy oraz koncerny farmaceutyczne. Należy przyznać, że mają ku temu powody, gdyż jego skład jest na tyle bogaty, że można by obdzielić nim jeszcze kilka roślin. Rosjanie nazywają tę roślinę złotem Syberii, według nich zawiera, aż 190 substancji aktywnych.

Rokitnik  właściwości

Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim bardzo duża ilość witaminy C. W rokitniku jest jej dziesięciokrotnie więcej niż w cytrynie. Dodatkowo w składnie tej rośliny znajdziemy silne przeciwutleniacze, karoten, witaminę A, E, D, K, P, oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Poza nimi występują również potrzebne organizmowi pierwiastki, takie jak potas, bor, magnez lub wapń.

Bogaty skład rokitnika w prosty sposób przekłada się na jego prozdrowotne działanie. Co więcej, okazuje się, że nie musimy spożywać go w dużych ilościach, aby móc odczuć jego lecznicze właściwości. W 100 gramach owoców tej rośliny znajdziemy czterokrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto wiedzieć, że zawarta w rokitniku witamina C, jest wyjątkowo trwała i nie rozkłada się w czasie procesu przetwarzania ani pod wpływem przechowywania. O odpowiedni poziom tej witaminy powinniśmy zadbać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż w wyjątkowy sposób wpływa ona na nasz układ odpornościowy oraz pomaga zwalczyć wiele stanów zapalnych. Z kolei niedobory witaminy C mogą wywołać brak apetytu, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni oraz skłonność do występowania siniaków.

Poza wsparciem układu immunologicznego rokitnik może również pomóc nam walczyć ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu, a także nadciśnieniem. W ten sposób możemy uniknąć m.in. choroby wieńcowej, zawału serca, miażdżycy oraz udaru mózgu.

Stosowanie olejku z rokitnika poleca się także w przypadku uciążliwej zgagi oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zawarte w nim substancje nie tylko łagodzą ból, ale również przyśpieszają gojenie się wrzodów. Roślina ta sprawdzi się w przypadku walki ze stanami zapalnymi stawów, śluzówki oraz układu pokarmowego. Może również przynieść ukojenie osobom cierpiącym z powodu reumatyzmu.

Rokitnik w kosmetologii

Rokitnik znalazł zastosowanie w kosmetyce. Wszystko to ze względu na beta-karoten, który doskonale wpływa na kondycję i koloryt skóry. Olejek pozyskiwany z owoców tej rośliny przyśpiesza regenerację skóry, gojenie się ran oraz wspiera leczenie odmrożeń i poparzeń. Pozytywnie wpłynie również na kondycję włosów i paznokci, które dzięki rokitnikowi staną się mocniejsze i bardziej lśniące.

Jak wykorzystać rokitnik w kuchni?

Rokitnik ma również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, dzięki czemu nie musimy zdawać się jedynie na wyciągi z tej rośliny zawarte w różnorakich suplementach diety. W zaciszu własnej kuchni możemy przygotować wino, sok lub syrop z rokitnika. Wielbicieli słodkości z pewnością ucieszy informacja, że roślina ta doskonale nadaje się do tworzenia wyjątkowych deserów – ciast, dżemów i lodów. Owoce rokitnika możemy również dodać do mięs i ryb – w ten sposób zupełnie odmieniając smak wielu, dobrze już znanych przepisów.

Rokitnik – przepisy

Owoce rokitnika mogą posłużyć do stworzenia wielu przepisów. Najlepiej sprawdzą się na przetwory, można z nich przygotować niezwykle zdrowe soki, dżemy, nalewki i musy.

Sok z rokitnika

Zrobienie soku z rokitnika jest niezwykle proste. Wystarczy, że przygotujesz: kilogram owoców oraz kilogram cukru.

Zacznij od umycia owoców, zadbaj o tym, by pozbyć się wszelkich listków i innych zanieczyszczeń. Wyłóż je na ręcznik papierowy i dokładnie osusz, uważając, by nie zniszczyć. Następnie włóż owoce do naczynia i zasyp je cukrem, odczekaj około ośmiu godzin. Gotuj do momentu, aż puści sok, kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i podgotuj całość jeszcze 30 minut. Przelej rokitnikowy sok przez sitko, wlej do wyparzonych butelek, a następnie poddaj je procesowi pasteryzacji.

Dżem z rokitnika

Do zrobienia dżemu z rokitnika będziesz potrzebować: kilogram owoców rokitnika, pół litra wody oraz trzech szklanek cukru.

Umyte owoce rokitnika włóż do garnka wraz z wodą, gotuj przez 20 minut. Przetrzyj ugotowane owoce przez sitko, ponownie dodać do garnka, wsyp cukier i zagotuj, aż masa zgęstnieje. Owoce rokitnika mają dużo pektyn, dlatego szybko powinien nabrać odpowiedniej konsystencji. Przelej dżem do wyparzonych słoików. Możesz poddać go zapasteryzować.

Nalewka z rokitnika

Taki trunek, popijany profilaktycznie w niewielkich ilościach, będzie doskonałym sposobem na poprawę odporności. Do przygotowania nalewki z rokitnika wystarczy, że przygotujesz: 700 g cukru, kilogram owoców rokitnika oraz 700 ml wysokoprocentowego alkoholu.

Przebierz, umyj i osusz owoce, wsyp je do dużego wyparzonego słoika, dodaj cukier i zalej alkoholem. Słoik należy dobrze zakręcić, a następnie umieścić w ciepłym miejscu na minimum szczęść tygodni. Koniecznie raz na kilka dni, wstrząśnij słojem, by składniki dobrze się połączyły. Po tym czasie przecedź nalewkę, wlej do czystej butelki i odstaw na około pół roku.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »

Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »

5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8