Spis treści:
Odkryjcie z nami, jak wykorzystać agrest w kuchni na wiele kreatywnych sposobów. Od pysznego crumble, przez orzeźwiające soki, aż po oryginalne desery. Przekonajcie się, że agrest to owoc, który zasługuje na stałe miejsce w waszej kuchni, nie tylko ze względu na bogactwo witamin, ale również świetny smak.
Agrest – niedoceniany owoc
Agrest zawiera magnez i witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację. Owoce te są zalecane osobom narażonym na wysoki poziom stresu, pomagając zniwelować jego negatywne skutki. Czyni to z niego świetną przekąskę do nauki. Jest także doskonałym źródłem luteiny, która wspomaga nasz wzrok. Szczególnie zalecany dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem czy w trasie, które mają problem ze zmęczeniem oczu. Stężenie luteiny może być obniżone u osób pijących alkohol, palących papierosy, cukrzyków oraz osób cierpiących na otyłość. Spożywanie luteiny wspomaga profilaktykę chorób siatkówki oka. Owoc ten zawiera także witaminę A, która odgrywa ważną rolę w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Więc jeżeli chcecie mieć zdrowe oczy, nie tylko marchewka może wam w tym pomóc.
Co więcej, agrest jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, co pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dzięki tym właściwościom, owoce te są zalecane podczas diet odchudzających i dla osób posiadających cukrzyce. Dodatkowo wspomaga on detoksykację organizmu i pracę układu moczowego. Bogaty w substancje o działaniu alkalizującym, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ciemne odmiany agrestu zawierają pektyny i witaminę E, które pomagają usuwać metale ciężkie z organizmu.
Przeciwwskazaniem do spożywania agrestu jest zapalenie okrężnicy i jelit oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Diabetycy mogą spożywać agrest, ale tylko w ograniczonych ilościach. Ten owoc doskonale smakuje na surowo, ale sprawdza się także jako składnik szerokiej gamy przetworów i nie tylko.
Pomysły na agrest
Żebyście byli w stanie odpowiednio wykorzystać ten wspaniały owoc, przygotowaliśmy dla was pomysły na agrest w kilku wydaniach. Zaczniemy od trochę bardziej skomplikowanego deseru.
Szpajza agrestowa
Najpierw ucieramy 400 g żółtek z 60 g cukru na puszystą masę w kąpieli wodnej o temperaturze 75°C. Do utartej masy dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz 80 ml soku z cytryny i dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka z pozostałych jajek z 60 g cukru na sztywną pianę. Namaczamy 12 listków żelatyny w zimnej wodzie. Masę żółtkową studzimy do temperatury 40°C, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i cukru. Na koniec dodajemy namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, uprzednio ją hartując poprzez połączenie z odrobiną masy.
Konfitura ze świeżego agrestu
Świeży agrest o wadze 500 g myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Na patelni karmelizujemy 60 g cukru i dodajemy 60 g miodu. Następnie dorzucamy pokrojony agrest i lekko podsmażamy przez około 5 minut, po czym dodajemy 40 ml soku z cytryny. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, zagęszczamy ją 5 g mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie.
Biszkopt z syfonu
Łączymy 150 g białek kurzych jaj, 10 g kakao, 30 g cukru, 20 g mąki pszennej typ 500 i odrobinę śmietanki, tworząc jednolitą masę. Zmiksowaną ręcznym blenderem masę przecieramy przez sito i wlewamy do półlitrowego syfonu nabitego dwoma nabojami CO2. Pozostawiamy na około 2-3 minuty, a następnie wtryskujemy do plastikowych kubeczków do 1/3 wysokości. Kubeczki umieszczamy w kuchence mikrofalowej na około 30-45 sekund, w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej 900 W. Tak przygotowany biszkopt pozostawiamy na odwróconych do góry dnem kubeczkach do wystudzenia.
Gdy wszystko już jest gotowe, na dnie kieliszków umieszczamy konfiturę agrestową, a na niej niezestaloną szpajzę cytrynową. Kieliszki przechowujemy w lodówce w temperaturze 2°C i pozostawiamy do zestalenia szpajzy. Przed podaniem na górnej powierzchni układamy kawałki biszkoptu i dekorujemy wedle uznania. Brzmi pysznie, prawda? Dla tego deseru warto zaopatrzyć się w syfon.
Sok z agrestu
Na początek myjemy agrest i usuwamy czarne ogonki. Następnie wrzucamy agrest do garnka i zalewamy wodą, gotując aż owoce będą miękkie. Przygotujcie sito na garnku i połóżcie na nie gazę, po czym wlejcie owoce z wodą. Przetrzyjcie je łyżką, aby wydobyć jak najwięcej soku, a następnie ostudźcie.
Do ostudzonego soku dodajemy cukier i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż doprowadzimy do wrzenia. Gotujemy przez jedną minutę, cały czas mieszając. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy je. Słoiki otulmy ręcznikiem na 20 minut, aby powoli ostygły. Jeżeli chcecie zachować sok na zimę, konieczna będzie pasteryzacja.
Agrestowe crumble
Przygotowujcie formę i wysmarujcie ją masłem. Następnie nasypcie 700 g odszypułkowanego agrestu i wymieszajcie z 150 g cukru.
Umieśćcie w malakserze 120 g masła, 100 g mąki pszennej, 50 g mąki pszennej razowej, 50 g płatków owsianych, 100 g cukru oraz cynamon. Zmiksujcie wszystko razem. Jeśli kruszonka jest zbyt zbita, dodajcie łyżkę mąki i wyróbcie między palcami. Jeśli jest zbyt sucha, dodajcie łyżkę masła. Następnie wsypcie kruszonkę na owoce.
Pieczemy całość w temperaturze 185°C przez około 35 minut lub dłużej, aż góra stanie się pięknie złota, a nadzienie wyraźnie się ugotuje.
Nalewka z agrestu
Na 3 litry nalewki będziecie potrzebować 2 kilogramów agrestu, który należy dokładnie umyć i oczyścić z ogonków. Agrest lekko nacinamy, żeby puścił sok i układamy w słoju. Dodajemy pół kilograma cukru, a następnie zalewamy alkoholem: najpierw 1 litrem alkoholu 40 proc., a potem 1 litrem alkoholu 98 proc.. Słoik szczelnie zamknijcie i odstawcie na dwa tygodnie w miejscu dobrze oświetlonym słonecznym światłem, przy temperaturze pokojowej. Co kilka dni delikatnie mieszajcie zawartość słoika. Po dwóch tygodniach nalewkę przecedzić przez gazę lub drobne sitko, a następnie przelejcie do butelek i gotowe. Im dłużej nalewka będzie stała, tym lepiej będzie smakować. Dajcie jej zatem trochę czasu.
Jak widzicie agrest to nie tylko owoc na przetwory, ale prawdziwa perełka w kuchni, która może wzbogacić nasze posiłki o nowe smaki. Może was również zainteresować przepis na sos agrestowy wykorzystany w potrawce lub konfiturę. Dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym, warto wprowadzić go do swojej diety w różnych formach. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na deser czy napój, agrest na pewno nie zawiedzie waszych kubków smakowych. Spróbujcie nowych przepisów i cieszcie się smakiem oraz witaminami, które oferuje nam ten niedoceniony owoc.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »
To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Często robię napar z pomarańczowych kwiatów z ogrodu. Działa lepiej od mięty »