Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości ma zupa chrzanowa?
- Jak zrobić zupę chrzanową z przepisu babci?
- Jak zrobić staropolską zupę chrzanową?
- Z czym podawać zupę chrzanową?
- Jak zrobić zupę chrzanową na Wielkanoc?
Zupa chrzanowa to danie, które nie wpada nam do głowy od razu, gdy myślimy o obiedzie. Nic w tym zresztą dziwnego – chrzan kojarzy się głównie z przyprawą, ewentualnie dodatkiem do kiszonych ogórków, a nie głównym punktem dania. A jednak zupa chrzanowa to prawdziwa bomba witaminowa o niezwykle wyrazistym smaku. Jak ją zrobić?
Zupa chrzanowa – właściwości
Dlaczego właśnie zupa chrzanowa? Właściwości chrzanu są bowiem nie do przecenienia. Ten niepozorny składnik zawiera w sobie wiele dobra, o którym całkowicie zapomnieliśmy. Chrzan jest rośliną korzeniową, spokrewnioną z wasabi, ale także brokułami. O ile to pierwsze w ogóle nas nie dziwi, pokrewieństwo z brokułem może być zaskakujące. A jednak, gdy przyjrzymy się właściwościom tego korzenia, wszystko stanie się jasne.
Już kiedyś używano chrzanu w medycynie ludowej, lecząc za jego pomocą powszechne dolegliwości. Wszystko ze względu na obecność peroksydazy chrzanowej, która zapobiega rozwojowi bakterii. To oczywiście nie wszystko. W korzeniu chrzanu znaleźć można masę przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych nie tylko za proces starzenia się komórek, ale również za rozwój wielu chorób – w tym nowotworów.
Regularne spożywanie chrzanu jest zatem jak najbardziej pozytywne dla naszego organizmu. Co interesujące – chociaż o chrzanie często zapominamy w kuchni, farmaceuci dobrze o nim pamiętają. Substancje pochodzące z chrzanu można bowiem znaleźć w suplementach diety.
Co jeszcze może zapewnić nam chrzan? Ze względu na obecność związków przeciwutleniających, chrzan stymuluje produkcję białych krwinek, a to przekłada się na wyższą odporność. Dodatkowo w korzeniu znajdziemy też mnóstwo witaminy C, która także pomaga w zachowaniu lepszej odporności. Antybiotyczne właściwości chrzanu są też wykorzystywane podczas przeziębień oraz chorób układu oddechowego. Sam zapach tego warzywa może pomóc przy usuwaniu śluzu z górnych dróg oddechowych, ułatwiając oddychanie w czasie choroby. Widzicie zatem, że spożywanie chrzanu – na przykład w zupie chrzanowej – to naprawdę dobry pomysł. Teraz musicie tylko dowiedzieć się, jak zrobić pyszną zupę chrzanową z przepisu babci.
Zobacz: Wielkanocny żurek na zakwasie
Zupa chrzanowa z przepisu babci
Zupa chrzanowa to doskonałe danie na co dzień, jednak przede wszystkim zajadamy się nią w święta wielkanocne. Tak przynajmniej było za czasów naszych babć. Jeśli szukacie wyjątkowej, oryginalnej zupy, którą możecie podać swoim gościom w święta, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.
Zupa chrzanowa z przepisu babci zachwyci wszystkich. Potrzebujecie kilku składników – wody, boczku, ziemniaków, cebuli, selera, pietruszki, pora i oczywiście chrzanu. Im więcej tego warzywa, tym ostrzejsza będzie zupa. Zacznijcie od obrania warzyw. Pamiętajcie, że duża ich ilość sprawi, że zupa będzie wyrazista i bardzo intensywna. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i usmażcie na oleju w garnku. Dodajcie poszatkowanego pora i przysmażajcie warzywa, aż będą lekko zarumienione.
Następnie wlejcie wodę – około półtora litra. Teraz czas na dodanie pokrojonych i obranych warzyw: selera i pietruszki. Przydadzą się również przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, a nawet czosnek, który sprawi, że zupa będzie wyrazistsza. Gotujcie całość przez około 20 minut, do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajcie do garnka 300 gramów boczku bądź wędzonych żeberek oraz około pół kilograma pokrojonych i obranych ziemniaków, które znacznie zagęszczą zupę. Gotujcie do momentu, w którym zauważycie, że ziemniaki są już miękkie.
Teraz przyszedł czas na wyłowienie boczku i dodanie chrzanu. Możecie zetrzeć świeży chrzan lub dodać kilka łyżek chrzanu ze słoiczka. Wybór zależy od was. Około 100 gramów wystarczy, by smak zupy był bardzo wyrazisty. Zupa jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy zabielić ją śmietaną z mąką. Użyjcie do tego kwaśnej śmietany do zup i mąki pszennej. Tak przygotowana zupa chrzanowa z pewnością zachwyci waszych gości.
Sprawdź też: Jak szybko zabarwić jajka? 9 naturalnych sposobów
Zupa chrzanowa – przepis staropolski
Powyższy przepis z całą pewnością był obecny w wielu polskich domach lata wcześniej. Jak jednak wyglądała wcześniej nasza pyszna zupa chrzanowa? Przepis staropolski nie różni się bardzo od tego, co opisaliśmy powyżej. Główną różnicą jest większa ilość tartego chrzanu, który musi być czysty, bez żadnych dodatków.
To oczywiście nic dziwnego – w dawnych czasach chrzan nie był dostępny na sklepowych półkach w wygodnych słoiczkach. Dlatego, jeśli robicie zupę chrzanową z przepisu staropolskiego, koniecznie dodajcie do niej około 150 gramów startego chrzanu, świeżego i aromatycznego. Dodatkowo w staropolskim przepisie znajdziemy też białą kiełbasę, którą wrzuca się do bulionu razem z wędzonym mięsem – boczkiem lub żeberkami. Biała kiełbasa może być później pokrojona w plasterki i wrzucona do zupy, by była ona jeszcze bardziej sycąca.
Dodatkowo w zupie chrzanowej powinien znaleźć się majeranek, choć nie jest to koniecznością. W starym przepisie sposobem na zagęszczenie zupy nie była wyłącznie śmietana. Wlewano ją do garnka razem z roztrzepanymi żółtkami jajek, które szybko sprawiały, że zupa stawała się gęsta. Jak jednak widzicie, staropolski przepis niewiele różni się od tego, który przekazały nam babcie. Zupa chrzanowa dzisiaj i kiedyś nadal jest tak samo smaczna.
Z czym podawać zupę chrzanową?
Prawdopodobnie zastanawiacie się, z czym podawać zupę chrzanową. Pewnie nie zdziwi was fakt, iż dodatki do niej są takie same, jak w przypadku żurku czy białego barszczu. Wszystkie te zupy, idealne na Wielkanoc, muszą mieć pływające jajko! Dzięki niemu są jeszcze smaczniejsze i oczywiście bardziej sycące.
Co więcej, oprócz jajka, w zupie chrzanowej powinniśmy znaleźć ziemniaki, które obecne są w przepisie. Sprawiają one, że zupa jest gęsta. Możecie zblendować zupę na gładką masę lub też zostawić w niej pływające ziemniaki – to zależy tylko od was. Znajdujący się w zupie podczas gotowania boczek, także może stanowić idealny dodatek. Wystarczy pokroić go w drobną kostkę i usmażyć na patelni – dzięki temu będzie chrupiący i aromatyczny. To nowoczesny sposób na doprawianie zupy chrzanowej, jednak jeśli przepadacie za smażonym boczkiem, nie odmawiajcie go sobie. Idealnie pasuje do tego dania, także ze względu na jego chrupkość. Do zupy chrzanowej dodać można także białą kiełbasę – podobnie jak w przypadku żurku czy barszczu białego.
Zupa chrzanowa to prawdziwy przysmak. Stanowczo zbyt rzadko ją gotujemy. Czas to naprawić – najlepiej korzystając z naszego staropolskiego przepisu.
1. Zupa chrzanowa
Zobacz przepisJak zrobić zupę chrzanową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa chrzanowa
Zobacz przepisZupa chrzanowa na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem
Zobacz przepisZupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Gęsta zupa chrzanowa z boczkiem
Zobacz przepisGęsta zupa chrzanowa z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa chrzanowa z ziemniakami
Zobacz przepisZupa chrzanowa z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »