Jak zrobić domowe lody?

Upały nie odpuszczają i nic nie wskazuje, że w najbliższych dniach nadejdzie ochłodzenie. Warto wiec przygotować orzeźwiające, domowe lody - idealny deser na gorące dni.

Fot. 123RF/Picsel

Lody na diecie - czy można je jeść?

Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Tę tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich zdaniem, możemy bez wyrzutów sumienia zjadać nawet lody przygotowane tradycyjnym sposobem, na bazie produktów mlecznych. Ostateczny bilans kalorii i tak wyjdzie na naszą korzyść. W tym wypadku kluczową rolę ma odgrywać niska temperatura tego deseru.

Aby lody mogły zostać strawione, nasz organizm musi je wcześniej ogrzać. Jakby nie patrzeć, proces ten jest pewnego rodzaju wysiłkiem i przyczynia się do spalenia kalorii. Wyliczono, iż „podgrzanie" jednej gałki lodów, zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Tymczasem, nieduża gałka lodów to ok. 50 kcal. Rachunek wydaje się być prosty - dzięki zjedzeniu takiego deseru jesteśmy lżejsi o całe 5 kcal. Być może to nie dużo, gdyż w takim tempie nie zrzucilibyśmy nawet pół kilograma w ciągu roku, jednak wystarczyło, by rozpalić wyobraźnię wielbicieli tego smakołyku.Zanim jednak zdecydujecie się przejść na dietę lodową, weźcie pod uwagę fakt, iż nie wszystkie lody mają tak cudowne właściwości. Im więcej w nich dodatków - różnego rodzaju posypek, polew i wafli - tym bardziej kaloryczny robi się nasz deser. Dlatego też, jeśli macie wybór, postarajcie się zamówić jedną lub dwie gałki lodów, bez jakichkolwiek dodatków. Warto też postawić na sprawdzoną lodziarnię, która produkuje ten smakowity deser według klasycznych receptur, bez zbyt dużej ilości substancji słodzących. Tylko wtedy lody będą smakołykiem, który będziemy mogli zjadać bez zamartwiania się o wynik pokazywany przez wagę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Co ciekawe, w niektórych przypadkach, jedzenie lodów może wyjść nam na zdrowie! Zawarty w nich wapń jest budulcem kości, a białka i węglowodany wzmacniają nasze mięśnie. Odpowiednio przygotowane lody są również źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Co ważne, jest to jeden z najbardziej lekkostrawnych deserów, dlatego może jeść go niemal każdy, o ile nie cierpi na szczególne nietolerancje pokarmowe.

Pamiętajmy, że zdecydowanie najzdrowsze są sorbety owocowe. Znajduje się w nich nie tylko najmniej kalorii, ale także zawierają one w sobie wszystkie składniki odżywcze ukryte w owocach, z których zostały przygotowane. Jeśli uda nam się znaleźć takie bez dodatku cukru, będzie to deser, któremu bardzo blisko do ideału. Jeżeli chcecie mieć całkowitą pewność, co tak naprawdę znajduje się w waszych lodach, spróbujcie przygotować je samodzielnie. To prostsze niż myślicie!

Jak zrobić domowe lody?

Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe tłuszcze częściowo utwardzone, tani syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru, emulgatory zamiast jajek i sproszkowane mleko zamiast zwykłego.

A jak zrobić lody metodą domową? Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Lody owocowe

Fot. Aninka88  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Lody jogurtowe z czekoladą

Fot. Matematyczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Lody o smaku sernika

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Lody fiołkowe

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Lody bananowe z masłem orzechowym

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Domowe lody jagodowe

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Lody arbuzowo-pomarańczowe

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Lody kawowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Lody jeżynowe z lawendą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Lody truskawkowo-bananowe

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2